E simplu de făcut şi cu un efect garantat asupra musafirilor.
Ingrediente
Pentru blat:
250 gr ciocolată neagră, tocată
125 gr unt la temperatura camerei
6 oua – 2 întregi, 4 cu gălbenuşurile separate de albuş
175 gr zahăr
o linguriţă esenţă vanilie
Pentru cremă:
125 gr ciocolată neagră, tocată
250 ml smântână pentru frişcă
o linguriţă extract de vanilie
mini ouă de ciocolată, pentru decor
Mod de preparare:
1. Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade.
2. Într-o formă de copt rotundă (23 de cm) se pune hârtie de copt.
3. Untul şi 250 gr de ciocolată se topesc pe foc mic şi se lasă la răcit.
4. Se bat bine cele 4 albuşuri şi se adaugă treptat 100 gr de zahăr.
5. Într-un vas separat se bat cele două ouă întregi şi cele patru gălbenuşuri împreună cu 75 gr de zahăr şi extractul de vanilie. Se adaugă uşor şi ciocolata topită. În continuare se adaugă şi cele patru albuşuri bătute, treptat, cam în trei trepte.
6. Compoziţia se toarnă în vasul de copt şi se dă la cuptor 35 – 40 de minute sau până când blatul e crescut şi crăpat uşor. Se lasă la răcit în vas. Centrul blatului se va scufunda pentru că avem nevoie de un tort cu un crater în mijloc. :)
7. Când e răcit, se scoate pe o farfurie. Nu contează dacă se desprind bucăţele din el. Le puteţi pune la loc uşor, fără să vă pese prea mult de aspect.
8. Pentru cremă: se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. Smântâna se bate bine, se adaugă vanilia şi ciocolata topită. Se umple craterul tortului, iar deasupra se presară ouă de ciocolată.
Cum vi se pare?
Sursă reţetă.
Comentarii
Adaugă comentariu