Mai putin zahar! Suna imposibil? Ei bine, este posibil, mai ales pentru cei care nu prea se dau in vant dupa dulciuri. Dar chiar daca iubesti dulciurile, exista modalitati prin care sa-ti reduci consumul zilnic de zahar.

Oricare are fi motivul pentru care doresti sa reduci conusmul de zahar, poate fi un adevarat chin sa minimizezi impactul deciziei tale asupra obiceiurilor culinare ale tale si ale familiei tale. Imagineaza-ti numai cum ar fi daca ar trebui sa-ti golesti dulapurile de zahar si niciodata sa nu mai cumperi ciocolata. Suna imposibil? Ei bine, este posibil, mai ales pentru cei care nu prea se dau in vant dupa dulciuri. Dar chiar daca iubesti dulciurile, exista modalitati prin care sa-ti reduci consumul zilnic de zahar.

Dupa cum bine sti, zaharul si grasimile sunt mereu impotriva ta cand vine vorba de a-ti mentine silueta. Discutia poate continua si ajunge pana la intrebarea daca zaharul cauzeaza sau nu probleme de comportament la copii. De asemenea, am fost adesea avertizati ca prea mult dulce cauzeaza probleme dentare.

Deci, cum sa faci ca sa scazi consumul de zahar fara a cauza sacrificii prea mari din partea ta si a familiei tale? Secretul e ca... acest lucru trebuie realizat treptat.

In primul rand, uita de bauturile populare precum coca-cola, sprite si limonada. Mai degraba umple un vas pe jumatate cu suc si jumatate cu apa minerala, daca ti neaparat sa consumi altceva decat "doar apa".

Evita produsele de patiserie si prajiturile cumparate din magazine. Gateste-ti-le singur(a) acasa! Chiar si daca folosesti intreaga cantitate de zahar indicata in reteta, tot nu va contine la fel de mult zahar ca produsele pe care obisnuiesti sa le cumperi.

De asemenea, exista retete care folosesc diferite tipuri de siropuri din fructe (cum ar fi siropul de malt) pentru a indulci prajiturile.

Ai putea chiar sa tai din consumul de zahar oferind la masa mai multe legume dulci sau fructe. Merele si perele coapte de exemplu, cu unt si scortisoara sau nucsoara pot fi minunate deserturi care contin "zahar natural".

Si bineinteles ca ai foarte bine sa cumperi produse fara zahar de la supermarket . Nu vei observa nici o diferenta la gust!
Deci, se poate! Solutii exista... iti trebuie doar vointa!

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 31 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    mihai, 25 octombrie 2015

    Sunt norocos, in Iasi exista o cofetarie care face dulciuri fara zahar. Nu dam nume.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 iunie 2011

    Un articol foarte instructiv. In familia mea se consuma multe legume si fructe,iar sucurile se pregatesc in casa.Pregatim dulciuri ce necesita cantitati mici de zahar.

  • Fara foto

    onet, 25 mai 2010

    am redus consumul de zahar la minim posibil , si am inlocuit prajiturile , bomboanele, ciocolata , cu fructe .Prefer sa cumpar fructe decat ceva dulce .Imi place dulcele f.mult dar am inceput sa renunt la zahar punand in loc fructe , in special fructe de sezon , deasemenea folosesc miere de albine .Cand am pofta de ceva dulce iau o lingura de miere.Apreciez articolul ca f.bun.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2010

    Eu nu sunt de acord cu excluderea zaharului din alimentatia naturala Cum nici diabetul nu a aparut datorita consumului de zahar, nici obezitatea nu e de la zahar Organismul e ca un ceas:iti spune ceea ce treb sa mananci De cand ma stiu iubesc dulciurile si pana acum 2 ani nu stiam de ce...am glicemia mica si organismul regleaza astfel lipsa zaharului din sange

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2010

    Eu de obicei nu pun prea mult zahar in prajituri,ceai,cafea,compot.Imi plac toate un pic mai acre si asa vor si cei din familie.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2010

    Treptat te poti obisnui fara zahar daca ai vointa ! De cativa ani bem cafeaua fara zahar, ceaiurle neindulcite iar sucurile carbo-gazoase le-am eliminat din consumul familiei. Doar prajituri cu zahar mai fac dar incerc sa le fac mai rar....

  • Maria Lupean

    Maria Lupean (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010

    Am incercat si am reusit sa reduc consumul de zahar in familie. Succes tuturor!!! bun articolul

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bun acest articol.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

    Pe principiul ,,fara zahar" mai demult am exagerat cu asta, si consumam zaharina la cafea, nu puneam zahar in ceai, etc. Dar, fiindca nu e sanatos, am renuntat la indulcitorii artificiali, si unde se poate, folosesc miere, la cafea, zahar brun, dar nu pot renunta la zahar in totalitate.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Cam greu sa-l excluzi mai ales daca nu iti plac indulcitorii artificiali.

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 26 septembrie 2009

    Zaharul nu poate fi scos definitiv,totul este sa stim ce zahar sa folosim,organismul are nevoie de dulce si mierea de albine este buna,dar la fel ca si zaharul in cantitate mica.Mie personal nu mi-ar placea de exemplu, sa fac un tort cu miere,nu ar avea acelasi gust ca si cu un tort cu zahar brut.

  • Fara foto

    mariana, 21 iulie 2009

    Si eu am cativa ani de cand nu folosesc zaharul si il inlocuiesc cu mierea dar pot sa zic ca ma simt mult mai bine atat eu cat si sotul meu si prajiturile ies mult mai gustoase si mai sanatoase. Va sfatuiesc, daca tineti la sanatatea voastra si mai ales la silueta lasati-l, nu este usor, dar nici imposibil, succes!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 09 iulie 2009

    Fara zahar deloc este intradevar o provocare care pare imposibila.Nu mai folosesc asa de mult ca inainte zaharul rafinat,de mult timp il inlocuiesc cu cel brut.Nu as putea spun ca am scos definitiv zaharul,dar icerc sa il reduc cat de mult pot.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009

    Prefer sucuri naturale pregatite de mine in casa la storcator deoarece nu contin zahar ci fructoza.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    De mult numai beau sucuri carbogazoase,beau apa plata si ceai, iar de Pepsi nici sa nu aud.FEilicitari pentru acest articol foarte interesant,cat despre zahar folosesc zaharina.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    DE fapt si dulciuri consum rar,prefer fructele.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    M-am obisnuit sa nu folosesc zahar nici la ceai nici la cafea(nici indulcitori).

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Zaharul nu e bun in curele de slabire ptr ca in afara de energie, aduce cu sine calorii goale.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 mai 2009

    Trebuie sa evitam zaharul in exces.Eu il mai compensez cu zaharina sau chiar fara.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 mai 2009

    In urma cu ceva ani, am avut grija de felul cum mananc si nu consumamdeloc dulciuri, asta timp de vreo 3 ani. Luam zaharurile din fructe. Dupa ce am renuntat la obicei, mi se pareau dulciurile gretos da dulci. Deci, daca este putina vointa se poate si fara dulciuri.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009

    Eu una nu as putea trai fara zahar

  • Cristina Oprica

    Cristina Oprica (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Foloseste miere in loc de zahar la ceai,cafea etc.! 06 iunie 2008 iuliana tarnoveanu Fata de cele de mai sus am o singura observatie: NU puneti miere in lichide fierbinti! La temperaturi inalte, pe langa faptul ca isi pierde toate calitatile, mierea se descompune in compusi toxici. Mai bine beti neindulcit sau indulciti dupa ce temperatura a scazut sub 40 de grade C.

  • Cristina Oprica

    Cristina Oprica (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Zaharul are o istorie relativ recenta. Pana in momentul in care rafinarea si folosirea lui pe scara larga au devenit practici curente, diabetul nu incepuse sa faca ravagiile cu care se confrunta azi omenirea. Si in ceea ce priveste obezitatea care tinde sa devina problema mondiala, zaharul isi are partea lui insemnata de vina. Pericolul e cu atat mai mare cu cat zaharul nu e prezent doar in alimentele "declarat" dulci. Il intalnim in tot felul de preparate, cel mai parsiv dintre ele fiind (dupa parerea mea) sosul ala dulce-acrisor cu care lumea obisnuieste sa inece tot: pizza, carnati... am auzit oameni care il mananca pe paine. Ma rog, ideea e ca sute si mii de ani oamenii au trait sanatosi fara zahar. Poate ca ar fi timpul sa reinvatam si noi.

  • lucica mihaila

    lucica mihaila (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Daca folosesti mai putin zahar si nu uiti sa pui un strop de sare, prajitura ta va fi la fel de dulce. Sarea in bucate accentueaza gustul dulce.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2009

    Zaharul dupa parerea mea este ca sarea in bucate.Concluzia este ca trebuie folosit cu masura.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Daca ai vointa totul e posibil.

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Ideea cu jumatate suc, jumatate apa am avut-o si eu si am pus-o in practica de cand am sesizat ca ma doare stomacul atunci cand beau apa simpla, vara cand e cald. Daca beau jumi-juma nu ma mai doare.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 06 iunie 2008

    Foloseste miere in loc de zahar la ceai,cafea etc.!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 06 iunie 2008

    Consumul de ceai,cafea fara zahar devine o obisnuinta cu timpul.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 06 iunie 2008

    De acord cu toate cele scrise in acest articol.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 06 iunie 2008

    Mai putin zahar ,o mai buna sanatate.