Calatoria exotica a Tzatziki-ului

Tzatiki-ul este un aperitiv grecesc care este insa utilizat si ca sos pentru mai multe tipuri de mancaruri printre care Souvlaki si Gyros. Reteta originala de Tzatiki se prepara folosind iaurt obtinut din lapte de oaie sau capra cu usturoi, castraveti, sare, ulei de masline, piper, marar. Alte variante ale retetei contin si zeama de lamaie, patrunjel si chiar menta. Castravetii pot fi taiati marunt sau pasati.

Calatoria exotica a Tzatziki-ului

Originea sosului Tzatziki este disputata de tarile balcanice si oriental-mediteraneene, devenind o reteta zonala. In Cipru, de exemplu, sosul este cunoscut sub numele de ,, ttalattouri”, iar reteta contine mult mai putin usturoi, dar sosul este bogat in menta si se serveste atat cald cat si rece, in timp ce Tzatzikiul se serveste doar rece.

Atat in Grecia cat si in Cipru, Tzatziki se serveste ca aperitiv cu paine sau lipii. Totusi, multe restaurante aflate in zonele turistice servesc Tzatzikiul ca pe un sos impreuna cu mancaruri traditionale.

Originea retetei de Tzatziki este si mai dificil de aflat daca incercam sa gasim originea cuvantului. Termenul grecesc ,,tzatziki” provine de la cuvantul ,,cacik” in limba turca ce inseamna sosuri ,,chatni”, sosuri orientale atat dulci cat si acre care contin condimente si legume proaspete taiate marunt.

In Bulgaria si Macedonia, reteta poarta numele de ,,tarator” sau salata ,,snezhanka" (salata alba ca zapada). In Bulgaria, reteta se pregateste prin scurgerea iautului prin tifon timp de mai multe ore inainte de preparare. Acest lucru face ca sosul sa devina mult mai gros dupa ce se adauga ingredientele. O alta reteta bulgareasca este cea de supa de iaurt, un sos Tzatziki la care este adaugata apa. Supa se serveste rece.

Retete similare se gasesc in diferite tari orientale, in Irak este cunoscut sub numele de ,,jajeek”, se serveste ca aperitiv cu paine si cu baurturi alcoolice, in special ,,Arak” (un fel de Ouzo facut din curmale). In muntii Caucaz, reteta poarta numele de ,,ovdukh” si se face din Kefir fiind o bautura racoritoare sau un sos turnat peste un amestec de legume, oua si sunca.

In final, va prezentam o reteta de Tzatziki pe care o puteti prepara simplu si rapid:

Ingrediente:

o cutie mare de iaurt gros;

4 catei de usturoi;

¼ ceasca castravete taiat marunt;

sucul de la o jumatate de lamaie;

2 lingurite de menta taiata fin;

sare.

Mod de preparare:

Pune cateii de usturoi intr-o tigaie la foc mediu si prajeste-i pentru aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Apoi, toaca-l marunt.
Intr-un castron, adauga iaurtul, apoi castravetele, sucul de lamaie, menta si sarea si amesteca. Da la rece si poti servi.

O alta varianta pentru sosul Tzatziki, mult mai rapida si la fel de savuroasa, este noul Knorr Salad Dressing Tzatziki. Un mix perfect de iaurt proaspat cu verdeata si castravete ras inspirat din traditia culinara greceasca. Adauga doar iaurt peste mix-ul Knorr Salad Dressing si... gata! Toarna apoi dressing-ul astfel obtinut peste salata si o poti servi mesenilor infometati.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete
Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura reteta simpla. Cum se face reteta de dulceata de zmeura fara conservanti.

Dulceata de zmeura