Tzatiki-ul este un aperitiv grecesc care este insa utilizat si ca sos pentru mai multe tipuri de mancaruri printre care Souvlaki si Gyros. Reteta originala de Tzatiki se prepara folosind iaurt obtinut din lapte de oaie sau capra cu usturoi, castraveti, sare, ulei de masline, piper, marar. Alte variante ale retetei contin si zeama de lamaie, patrunjel si chiar menta. Castravetii pot fi taiati marunt sau pasati.

Originea sosului Tzatziki este disputata de tarile balcanice si oriental-mediteraneene, devenind o reteta zonala. In Cipru, de exemplu, sosul este cunoscut sub numele de ,, ttalattouri”, iar reteta contine mult mai putin usturoi, dar sosul este bogat in menta si se serveste atat cald cat si rece, in timp ce Tzatzikiul se serveste doar rece.

Atat in Grecia cat si in Cipru, Tzatziki se serveste ca aperitiv cu paine sau lipii. Totusi, multe restaurante aflate in zonele turistice servesc Tzatzikiul ca pe un sos impreuna cu mancaruri traditionale.

Originea retetei de Tzatziki este si mai dificil de aflat daca incercam sa gasim originea cuvantului. Termenul grecesc ,,tzatziki” provine de la cuvantul ,,cacik” in limba turca ce inseamna sosuri ,,chatni”, sosuri orientale atat dulci cat si acre care contin condimente si legume proaspete taiate marunt.

In Bulgaria si Macedonia, reteta poarta numele de ,,tarator” sau salata ,,snezhanka" (salata alba ca zapada). In Bulgaria, reteta se pregateste prin scurgerea iautului prin tifon timp de mai multe ore inainte de preparare. Acest lucru face ca sosul sa devina mult mai gros dupa ce se adauga ingredientele. O alta reteta bulgareasca este cea de supa de iaurt, un sos Tzatziki la care este adaugata apa. Supa se serveste rece.

Retete similare se gasesc in diferite tari orientale, in Irak este cunoscut sub numele de ,,jajeek”, se serveste ca aperitiv cu paine si cu baurturi alcoolice, in special ,,Arak” (un fel de Ouzo facut din curmale). In muntii Caucaz, reteta poarta numele de ,,ovdukh” si se face din Kefir fiind o bautura racoritoare sau un sos turnat peste un amestec de legume, oua si sunca.

In final, va prezentam o reteta de Tzatziki pe care o puteti prepara simplu si rapid:

Ingrediente:

o cutie mare de iaurt gros;

4 catei de usturoi;

¼ ceasca castravete taiat marunt;

sucul de la o jumatate de lamaie;

2 lingurite de menta taiata fin;

sare.

Mod de preparare:

Pune cateii de usturoi intr-o tigaie la foc mediu si prajeste-i pentru aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Apoi, toaca-l marunt.
Intr-un castron, adauga iaurtul, apoi castravetele, sucul de lamaie, menta si sarea si amesteca. Da la rece si poti servi.

O alta varianta pentru sosul Tzatziki, mult mai rapida si la fel de savuroasa, este noul Knorr Salad Dressing Tzatziki. Un mix perfect de iaurt proaspat cu verdeata si castravete ras inspirat din traditia culinara greceasca. Adauga doar iaurt peste mix-ul Knorr Salad Dressing si... gata! Toarna apoi dressing-ul astfel obtinut peste salata si o poti servi mesenilor infometati.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.50 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    ikemaua, 13 iulie 2009

    Si eu sunt foarte mare admiratoare a acestui fel de mancare potrivit zilelor de vara. Eu folosesc iaurt Cedra de oaie si bivolita, bine scurs de cu seara prin tifon, usturoi pisat, castraveti dati prin razatoarea fina si scursi de zeama sau nu, in functie de cum vreti sa iasa de subtire, si cu ulei de masline extravirgin. Servesc alaturi legume la gratar (dovlecei si ardei rosu gras) presarate cu patrunjel si ulei de masline. Este piesa de rezistenta a meselor cu prietenii!

  • Fara foto

    CARMEN DIACONESCU, 08 iulie 2009

    Mai nou,nu,numai in salate folosesc acest sos Tzatziki,il folosesc si peste mancaruri(musaca,mancare de dovlecel,mancare de cartofi,mancare de vinete,etc,etc) si este o minune,imediat schimba gustul mancarii si nu numai, ii da o savoare aparte.

  • Fara foto

    rocsana, 05 iulie 2009

    Eu locuiesc in Grecia si bineinteles ca am furat din obiceiurilor lor, ce imi este nou la acest sos, asa cum e prezentat aici e ca usturoiul se caleste si este in cantitate prea mare, in salatele "originale" abia se simte usturoiul, castravetele este curatat, dat prin razatoare si scurs. E un deliciu de sos, mai ales cu gyros.

  • Fara foto

    adi, 05 iulie 2009

    Super bun la salatele reci care merg vara.

  • Fara foto

    Sebastian Mustata, 04 iulie 2009

    In principiu articolul este bun as vrea sa adaug o singura precizare din partea unui bucatar-sef care munceste de 8 ani in Cipru si prepar la fiecare 2,3 zile cate 5 litri de Tzatziki, niciodata sosul nu se serveste cald, doar rece, si nu numai aici ci in toate tarile mentionate in articol.

  • Fara foto

    Carmen, 03 iulie 2009

    Am mancat Tzatziki la el acasa in Corfu unde am fost anul trecut si m-am simtit minunat. Pot spune ca am intrebat gazda unde serveam masa cum se prepara si e foarte usor de facut: castravetii cu sau fara coaja se dau pe razatoarea fina se adauga in iaurtul preferat impreuna cu un mujdei de usturoi si cu marar verde, se adauga dupa preferinta putin ulei de masline. Pofta buna...! PS. Serviti-l foarte rece vara, este o minune care inlocuieste cu succes o masa alaturi de lipie crocanta.

  • Fara foto

    Robu Mihai, 03 iulie 2009

    La mine in Republica Moldova si la rusi, o astfel de supa se numeste "Okroska". Preparata din legume crude si fierte (castraveti proaspeti, cartofi fierti, albus fiert, morcov fiert, ridiche de luna, se poate de adaugat si produse din carne). Totul se amesteca cu un sos preparat din bors acru, galbenus fiert, mustar si smintina. Sare dupa gust. Se serveste rece.

  • Fara foto

    CARMEN DIACONESCU, 03 iulie 2009

    Mereu folosesc in salate sos Tzatziki este un mix usor de iaurt cu castravete si folosit des in traditia culinara greceasca. Super articol, felicitari!

  • Fara foto

    valentina ionita, 03 iulie 2009

    Pregatesc in casa foarte des acest preparat si este delicios...