Fructele de mare sunt niste produse foarte sanatoase si foarte savuroase. Chiar daca nu stiti foarte bine cum se gatesc, le puteti combina intr-o salata, alaturi de un dressing, iar rezultatul va fi unul extraordinar. Iata cateva lucruri despre cele mai faimoase fructe de mare.
Crevetii. Bogati in iod, magneziu, cupru si zinc, crevetii sunt printre cele mai cunoscute fructe de mare. In general se adauga in salate, in retete de paste, cocktailuri de fructe de mare sau se servesc ca aperitive. Se pot prepara pe gratar, se pot praji in condimente sau se pot coace in sos.

Calamarii. Fructe de mare mici, care pot fi adaugate in salate sau pot fi preparate sub forma de rulada. De obicei se prajesc sau se fac pane.

Midiile. Contin multe proteine, saruri minerale, fosfor, fier si vitaminele A, B1, B2. B6, C, K. Sunt considerate produs dietetic, avand destul de putine calorii – 75 calorii/100 g. Trebuie sa fim foarte atenti atunci cand le cumparam, sa fie foarte proaspete. Un test pentru a verifica prospetimea e urmatorul: cochilia lor trebuie sa fie inchisa sau sa se inchida atunci cand le agitam putin. Se spala bine inainte de preparare si se fierb la foc mare pana se deschid cochiliile. Se pot adauga in salate, supe, orez sau paste, alaturi de tot felul de sosuri.

Stridiile. Sunt cunoscute pentru proprietatile lor afrodisiace si cele mici sunt mai bune, intrucat au carnea mai moale. Stridiile pot fi fierte, prajite, coapte sau sotate, in functie de ce reteta alegem. Se pot manca si crude, astfel pastrandu-si mai bine calitatile nutritive.

Iata si o reteta de salata de fructe de mare:

Ingrediente:

1 cana vin alb sec, 1 lingurita tarhon uscat, 1/2 lingurita oregano uscat, 1 duzina de scoici, bine spalate
340 g creveti mari, decorticati, 225 g scoici St Jacques, taiate in doua, 1/4 cana suc proaspat de lamaie, 1 lingura ulei de masline, 1 1/2 lingurita mustar de Dijon, 2 cozi de telina, taiate in doua pe lungime si apoi taiate transversal in felii de 0,5 cm, 2 ardei grasi rosii. taiati cubulete, 1/3 cana patrunjel tocat

Mod de preparare:
Intr-o cratita mare, se amesteca vinul alb, tarhonul si oregano; se pun la fiert la foc mare. Cand fierb, se adauga scoicile; se acopera si se fierb 4-5 minute sau pâna se deschid scolcile (se verifica dupa 3 minute, deoarece nu se deschid toate o data). Se scot pe masura ce se deschid (cele care nu se deschid se arunca); se  asreaza lichidul in cratita. Cand s-au racit destul, se scoate carnea din cochilii si se pune intr-un castron mare; cochiliile se arunca. Se incalzeste lichidul din cratita la foc mic. Se adauga crevetii si se fierb 3-4 minute sau pana sunt facuti. Cu o spumiera se scot crevetii, pastrand lichidul in cratita. Cand s-au racit suficient se taie in doua pe orizontala si se pun in castronul cu scoici. Se incalzeste lichidul din cratita la foc mic. Se adauga scoicile si se fierb 2 minute sau pana sunt facute. Cu o spumiera se scot scoicile in castron, pastrand lichidul in cratita. Lichidul in care au fiert fructele de mare se lasa sa se raceasca la temperatura camerei si se masoara 1/2 cana intr-un castron, se amesteca 1/2 cana din lichidul pastrat cu sucul de lamaie, uleiul si mustarul. Se toarna sosul peste fructele de mare. Se adauga telina, ardei gras si patrunjel: se amesteca bine. Salata se tine la rece pana in momentul servirii.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    valentina ionita, 24 iunie 2009

    Interesant articole,iar retetele sunt delicioase.