Ananasul - fructul de aur

Ananasul (Ananas comosus) este numele comun atat al plantei tropicale cat si al fructului. Ca si bananele sau portocalele, ananasul se cultiva numai in zonele calde. Originar din sudul Braziliei si al Paraguayului, unde bastinasii il numeau “nana”, adica “fructul delicios, parfumat”, ananasul a fost adus in Europa de Cristofor Columb si  a fost cultivat in sere incepand cu  anul 1720.

Ananasul - fructul de aur

(Un articol de Maria Vekas)

Se povesteste ca atunci cand Cristofor Columb a ajuns in Guadalupe, a fost intampinat de bastinasi cu ananas, in semn  de bun venit. Acesta a notat in carnetul sau: ”Este asemenea conului de brad, dar este de doua ori mai gros. In plus, gustul lui este excelent. Poate fi taiat cu un cutit asa cum se despica napul si pare a fi foarte sanatos”. La plecare, Cristofor Columb a primit  un ananas in dar de la indieni, pentru a-l oferi apoi lumii intregi. In secolul al XV-lea, numai regii se rasfatau cu  parfumul “nana”, dar din secolul al XVIII-lea, cand a inceput sa se cultive in sere, fructul devine preferatul multora. Intr-un text scris in 1789 se precizeaza: ”Avocado, grapefruit, papaya, imense trufe de ananas cresc fara nici un chin in sere. Femeile mananca insa cu prudenta acest ultim fruct, altfel devin sterile”. Prin 1790, fructul ajunge si in Hawaii, dar abia in secolul XX aceasta exotica insula devine una din principalele producatoare de ananas din lume. Hawaienii il numesc “fructul de aur”, fiind un simbol al ospitalitatii, similar painii cu sare de la noi si il folosesc mai ales in prajitura cu nuca.

Ananasul are o multime de calitati nutritive. Contine toata gama de vitamine (A, B, C, E), acid citric, acid malic, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza  si bromelina. Ananasul este unul dintre putinele alimente care ajuta la scaderea in greutate, datorita bromelinei ce o contine, calmeaza arsurile stomacale, stimuleaza circulatia sanguina, ajuta la disparitia negilor si a bataturilor, are o actiune antioxidanta puternica, fiind recomandat in ateroscleroza, boli ale inimii, astm, artrite reumatoide, afectiuni ale colonului. Este nutritiv, dezintoxicant, diuretic, intareste sistemul imunitar. Este recomandat a fi consumat regulat in anemii, obezitate, intoxicatii, guta, litiaza, deminaralizare, sinuzite acute.

Ananasul este un minunat ingredient pentru salate, prajituri, torturi; pentru ca raspandeste o mireasma ispititoare si are un gust deosebit, se foloseste in bucataria asiatica, la preparate din legume si fructe. Datorita calitatilor sale, ananasul echilibreaza mesele bazate pe preparate din carne de porc, pasare, rata. Combinatia dulce-sarat este formidabila!

La cumparare, fructul trebuie sa fie greu, dur la atingere. Coaja trebuie sa fie curata, fara pete, iar frunzele de un verde lucitor. Poate fi pastrat cateva zile la temperatura camerei pentru a se coace mai bine, dar nu prea mult, fiindca fermenteaza.

Va propun cateva retete interesante cu ananas:

 

CARNE DE PORC CU ANANAS

Ingrediente:

300g. carne de porc(dezosata), 150g.ananas taiat, 2 linguri pasta de rosii, 2 linguri ulei, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura coriandru verde, sare,  piper;

Mod de preparare:

1. Se spala si se usuca carnea cu un prosop de bucatarie, apoi se taie cubulete. Se incinge uleiul intr-o cratita si se pune carnea sa se rumeneasca. Dupa ce a devenit alba, se adauga ananasul, se lasa sa se rumeneasca si el pe toate partile si se toarna atata apa cat sa acopere ingredientele. Se acopera cratita si se lasa sa fiarba pana cand carnea este patrunsa

2. Cand carnea este fiarta, se pune pasta de rosii desfacuta cu putina apa. Se sareaza, pipereaza si se mai lasa sa fiarba cca. 5 minute. Se ia vasul de pe foc si se presara verdeata tocata. Preparatul se serveste cu un vin alb sec.

 

PESTE CU ANANAS

Ingrediente:

2 fileuri peste, 1 cutie ananas bucati, 5 rosii cherry, 100g. masline negre, 1 ceapa rosie, 3 linguri ulei de masline,  1/2 legatura marar verde, ½ legatura patrunjel verde, sare;

Mod de preparare:

1. Intr-un vas de Yena se pune o lingura de ulei de masline si ananasul bine scurs de suc si se da vasul la cuptor pentru 30 de  minute.

2. Se spala pestele, se sterge cu un servet si se sareaza.

3. Se scoate vasul de Yena din cuptor si se aseaza pestele peste ananasul copt, se adauga ceapa taiata pestisori, maslinele, rosiile taiate cubulete, se stropeste totul cu ulei de masline si se da din nou la cuptor pentru 15 minute.

 

FRIPTURA HAWAIANA CU ANANAS

Ingrediente:

1 kg.spate de porc, fara os, 1 cutie compot de ananas, 2 cepe, 2 fire de praz, 2 linguri ulei, 2 linguri unt, 2 oua, 200g.smantana, 4 morcovi,  pesmet, 200ml. supa de legume, ½ lingurita praf de curry, sare,  piper;

Mod de preparare:

1. Carnea spalata, uscata, se sareaza, pipereaza, apoi se rumeneste intr-o lingura de ulei incins. Se introduce in cuptorul preincalzit pentru cca. 20 de minute.

2. Se scurge siropul din cutie  si se amesteca cu 200 ml. apa si se pastreaza pentru sos.

3. Prazul si o ceapa se curata, se toaca marunt si se calesc in unt incins. Se adauga ananasul, sare, piper, curry si se lasa la racit.

4. Se bat ouale cu 100 g. smantana si se toarna peste compozitia de ananas. Se leaga cu putin pesmet si se toarna peste friptura, care se mai tine la cuptor cca. 25 de minute.

5. Se curata morcovii si ceapa ramasa, se taie marunt si se calesc intr-o lingura de ulei incins. Se stinge sosul cu supa de legume si sucul de ananas, se lasa sa fiarba inabusit 10 minute, se adauga restul de smantana si se serveste sosul alaturi de friptura.

 

TIRAMISU CU ANANAS

Ingrediente:

2 pachete piscoturi, 500g. ananas (din compot), 500g.mascarpone, 1 varf de cutit sare, 6 linguri de zahar, 6 oua;

Mod de preparare:

1. Se iau 3 rondele de ananas din compot si se pun in blender pentru a se obtine o pasta.

2. Se separa ouale. Albusurile se bat cu un varf de cutit de sare, iar galbenusurile se freca cu zaharul pana isi dubleaza volumul si amestecul se albeste. Se adauga branza mascarpone, piureul de  ananas si albusurile batute spuma.

3. Se inmoaie piscoturile in siropul de ananas si se tapeteaza cu ele fundul unei tavi dreptunghiulare. Se acopera cu un strat de crema de mascarpone. Peste crema se presara cubulete de ananas, se acopera cu crema, peste care se aseaza rondele de ananas.

4. Se pune tava la frigider pentru 5-6 ore inainte de servire, cand se taie patrate.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Castraveti murati la soare

Castraveti murati la soare

Reteta de castraveti murati la soare. Castraveti murati de vara, reteta simpla si delicioasa.

Castraveti murati la soare
Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine