Ananasul (Ananas comosus) este numele comun atat al plantei tropicale cat si al fructului. Ca si bananele sau portocalele, ananasul se cultiva numai in zonele calde. Originar din sudul Braziliei si al Paraguayului, unde bastinasii il numeau “nana”, adica “fructul delicios, parfumat”, ananasul a fost adus in Europa de Cristofor Columb si  a fost cultivat in sere incepand cu  anul 1720.
(Un articol de Maria Vekas)

Se povesteste ca atunci cand Cristofor Columb a ajuns in Guadalupe, a fost intampinat de bastinasi cu ananas, in semn  de bun venit. Acesta a notat in carnetul sau: ”Este asemenea conului de brad, dar este de doua ori mai gros. In plus, gustul lui este excelent. Poate fi taiat cu un cutit asa cum se despica napul si pare a fi foarte sanatos”. La plecare, Cristofor Columb a primit  un ananas in dar de la indieni, pentru a-l oferi apoi lumii intregi. In secolul al XV-lea, numai regii se rasfatau cu  parfumul “nana”, dar din secolul al XVIII-lea, cand a inceput sa se cultive in sere, fructul devine preferatul multora. Intr-un text scris in 1789 se precizeaza: ”Avocado, grapefruit, papaya, imense trufe de ananas cresc fara nici un chin in sere. Femeile mananca insa cu prudenta acest ultim fruct, altfel devin sterile”. Prin 1790, fructul ajunge si in Hawaii, dar abia in secolul XX aceasta exotica insula devine una din principalele producatoare de ananas din lume. Hawaienii il numesc “fructul de aur”, fiind un simbol al ospitalitatii, similar painii cu sare de la noi si il folosesc mai ales in prajitura cu nuca.

Ananasul are o multime de calitati nutritive. Contine toata gama de vitamine (A, B, C, E), acid citric, acid malic, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza  si bromelina. Ananasul este unul dintre putinele alimente care ajuta la scaderea in greutate, datorita bromelinei ce o contine, calmeaza arsurile stomacale, stimuleaza circulatia sanguina, ajuta la disparitia negilor si a bataturilor, are o actiune antioxidanta puternica, fiind recomandat in ateroscleroza, boli ale inimii, astm, artrite reumatoide, afectiuni ale colonului. Este nutritiv, dezintoxicant, diuretic, intareste sistemul imunitar. Este recomandat a fi consumat regulat in anemii, obezitate, intoxicatii, guta, litiaza, deminaralizare, sinuzite acute.

Ananasul este un minunat ingredient pentru salate, prajituri, torturi; pentru ca raspandeste o mireasma ispititoare si are un gust deosebit, se foloseste in bucataria asiatica, la preparate din legume si fructe. Datorita calitatilor sale, ananasul echilibreaza mesele bazate pe preparate din carne de porc, pasare, rata. Combinatia dulce-sarat este formidabila!

La cumparare, fructul trebuie sa fie greu, dur la atingere. Coaja trebuie sa fie curata, fara pete, iar frunzele de un verde lucitor. Poate fi pastrat cateva zile la temperatura camerei pentru a se coace mai bine, dar nu prea mult, fiindca fermenteaza.

Va propun cateva retete interesante cu ananas:

 

CARNE DE PORC CU ANANAS


Ingrediente:

300g. carne de porc(dezosata), 150g.ananas taiat, 2 linguri pasta de rosii, 2 linguri ulei, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura coriandru verde, sare,  piper;

Mod de preparare:


1. Se spala si se usuca carnea cu un prosop de bucatarie, apoi se taie cubulete. Se incinge uleiul intr-o cratita si se pune carnea sa se rumeneasca. Dupa ce a devenit alba, se adauga ananasul, se lasa sa se rumeneasca si el pe toate partile si se toarna atata apa cat sa acopere ingredientele. Se acopera cratita si se lasa sa fiarba pana cand carnea este patrunsa

2. Cand carnea este fiarta, se pune pasta de rosii desfacuta cu putina apa. Se sareaza, pipereaza si se mai lasa sa fiarba cca. 5 minute. Se ia vasul de pe foc si se presara verdeata tocata. Preparatul se serveste cu un vin alb sec.

 

PESTE CU ANANAS

Ingrediente:

2 fileuri peste, 1 cutie ananas bucati, 5 rosii cherry, 100g. masline negre, 1 ceapa rosie, 3 linguri ulei de masline,  1/2 legatura marar verde, ½ legatura patrunjel verde, sare;

Mod de preparare:

1. Intr-un vas de Yena se pune o lingura de ulei de masline si ananasul bine scurs de suc si se da vasul la cuptor pentru 30 de  minute.

2. Se spala pestele, se sterge cu un servet si se sareaza.

3. Se scoate vasul de Yena din cuptor si se aseaza pestele peste ananasul copt, se adauga ceapa taiata pestisori, maslinele, rosiile taiate cubulete, se stropeste totul cu ulei de masline si se da din nou la cuptor pentru 15 minute.

 

FRIPTURA HAWAIANA CU ANANAS

Ingrediente:

1 kg.spate de porc, fara os, 1 cutie compot de ananas, 2 cepe, 2 fire de praz, 2 linguri ulei, 2 linguri unt, 2 oua, 200g.smantana, 4 morcovi,  pesmet, 200ml. supa de legume, ½ lingurita praf de curry, sare,  piper;

Mod de preparare:

1. Carnea spalata, uscata, se sareaza, pipereaza, apoi se rumeneste intr-o lingura de ulei incins. Se introduce in cuptorul preincalzit pentru cca. 20 de minute.

2. Se scurge siropul din cutie  si se amesteca cu 200 ml. apa si se pastreaza pentru sos.

3. Prazul si o ceapa se curata, se toaca marunt si se calesc in unt incins. Se adauga ananasul, sare, piper, curry si se lasa la racit.

4. Se bat ouale cu 100 g. smantana si se toarna peste compozitia de ananas. Se leaga cu putin pesmet si se toarna peste friptura, care se mai tine la cuptor cca. 25 de minute.

5. Se curata morcovii si ceapa ramasa, se taie marunt si se calesc intr-o lingura de ulei incins. Se stinge sosul cu supa de legume si sucul de ananas, se lasa sa fiarba inabusit 10 minute, se adauga restul de smantana si se serveste sosul alaturi de friptura.

 

TIRAMISU CU ANANAS

Ingrediente:

2 pachete piscoturi, 500g. ananas (din compot), 500g.mascarpone, 1 varf de cutit sare, 6 linguri de zahar, 6 oua;

Mod de preparare:

1. Se iau 3 rondele de ananas din compot si se pun in blender pentru a se obtine o pasta.

2. Se separa ouale. Albusurile se bat cu un varf de cutit de sare, iar galbenusurile se freca cu zaharul pana isi dubleaza volumul si amestecul se albeste. Se adauga branza mascarpone, piureul de  ananas si albusurile batute spuma.

3. Se inmoaie piscoturile in siropul de ananas si se tapeteaza cu ele fundul unei tavi dreptunghiulare. Se acopera cu un strat de crema de mascarpone. Peste crema se presara cubulete de ananas, se acopera cu crema, peste care se aseaza rondele de ananas.

4. Se pune tava la frigider pentru 5-6 ore inainte de servire, cand se taie patrate.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 38 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Elena Bica, 27 iunie 2015

    Este foarte bun ,imi place

  • Fara foto

    Mirabela Bajenaru, 14 ianuarie 2015

    Imi place.Este foarte tare.

  • Fara foto

    Mihai Moldovan, 12 februarie 2014

    foarte bun

  • Fara foto

    Habic Iulian, 06 ianuarie 2014

    INTERESANT NU AM STIUT DE BUNATATILE ACESTUI FRUCT

  • Fara foto

    Pavel Victor, 29 noiembrie 2013

    Foarte bun ! Am sa-l consum cat mai des

  • Fara foto

    Raluca, 27 august 2013

    fructul meu preferaaat! :)...nu stiam ca este asa de special :))

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Un articol de nota 10 !

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

    Tiramisu cu ananas e o bunatate... a 2-a oara am folosit ananas proaspat si a fost la fel de bun...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    O bunatate,face bine la cura de slabire.Felicitari.

  • Fara foto

    Pavel Virginia, 14 noiembrie 2009

    Excelente informatiile si ispititore retetele. Bineinteles ca le voi incerca!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Am pregatit si eu peste cu ananas ,a fost super....

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol foarte interesant.Inca nu l-am folosit si la mancaruri, insa tarta cu ananas prepar deseori

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 iunie 2009

    Frumos si foarte educativ acest articol, am sa fac si eu ''friptura hawaiana cu ananas'' suna bine si apetisanta.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Felicitari D-nei Maria Vekas pentru articol si retete !

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Trebuie neaparat sa incerc reteta de porc cu ananas. Am mancat de cateva ori la un restaurant chinezesc dar nu aveam idee cum e facuta. Multumesc pt reteta:)

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    O combinatie de suc de ananas,morcov si mere,amestecata cu un cubulet de ghimbir,are un efect depurativ asupra organismului.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

    Va propun o bautura care are un gust deosebit... Puneti intr-un blender, sucul de ananas cu gheata, pana cand aceasta devine complet maruntita apoi adaugati kiwi si banane si amestecati-le in blender, impreuna cu sucul de ananas, pana cand obtineti o bautura fina.Si gata !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 29 mai 2009

    ador ananasul in stare naturala, dar si retetel sunt imbietoare!

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Preparatul pe care il gatesc cu foarte mare placere este puiul hawai. De fiecare data iese un deliciu.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    Pentru aconserva Vitamina C, mincati ananas proaspat. Fibrele solubile de pectina din ananas devin disponibile cind se fierbe ananasul.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    Utilizata din vechime ca remediu popular pentru calmarea deranjamenetelor intestinale si ameliorarae constipatiei, acest fruct tropical este cunoscut si pentru enzimele sale antiinflamatoare si elementele nutritive vindecatoare, care ajuta la stimularea imunitatii si sanatatii cardiovasculare si a oaselor.

  • Fara foto

    kok miori, 12 mai 2009

    Este gustos ananasul si se poate folosi in foarte multe preparate. Cel mai usor faci un pandispan simplu il insiropezi cu zeama din compot de ananas pui felii de fruct pe pandispan si frisca deasupra,si ai prajitura in citeva minute.

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Iata ca am preparat Tiramisu cu ananas si a iesit super.Sotul meu a fost incantat de reteta.Multumesc, Maria!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 10 mai 2009

    Imi place f. mult ananasul in starea lui proaspata. Cumpar si compot si-l folosesc in rulada de ananas si frisca. Felicitari d-nei Maria ptr. articol.

  • lucica mihaila

    lucica mihaila (Chef de cuisine) , 10 mai 2009

    Bun aricolul si foarte bun Tiramisu cu ananas. O idee foarte buna pe care am sa o experimentez si eu.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 10 mai 2009

    Este un bun digestiv.

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Am preparat peste cu ananas,mai bine zis, somon cu ananas.A iesit super!Sunt foarte multumita de reteta.Multumesc, Maria!

  • Fara foto

    mac myra, 09 mai 2009

    Mie imi place foarte mult ananasul in salata de pui. Va propun o reteta delicioasa: salata de pui cu ananas. Aveti nevoie de 1 ananas, 400 gr carne de pui, 1/2 ardel gras, 150 gr ciuperci champignon, ulei, otet, sare si piper. Carnea de pui se fierbe se desoseaza daca e nevoie si se taie cuburi, ananasul se curata de coaja si se taie cuburi, ciupercile si ardeiul se curata si ele si se taie felii subtiri. Se pun toate in salatiera si deasupra se toarna un sos din ulei, otet, sare si piper. Dupa gust in loc de acest sos se poate pune maioneza si un varf de mustar. Pofta mare.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Se preteaza foarte bine si la carne de pui.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Salutari si la cat mai multe articole d-na Maria!!!!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Imi place f.f.f. mult acest fruct asa cum este el, natural. Cumpar f. des acest fruct. Uneori il folosesc la rulada cu ananas si frisca, dar in alte retete nu l-am testat (cu carne, peste).

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Ananasul e un aliment alcalin, e bine sa se consume de persoanele care au un PH acid. E frumos articolul, iar retetele sunt deosebite, felicitari autoarei.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Salata de ananas si ciuperci champignon. Curata 300 grame de ananas si taie-le in bucatele. Spala 100 grame de ciuperci si taie-le si pe ele. Adauga apoi 30 de grame de carne de curcan taiata in felii subtirele si amesteca. Asezoneaza salata cu o lingurita de maioneza fara grasime, o lingurita de patrunjel proaspat si piper.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Intradevar ananasul este un fruc delicios,aromat si parfumat.Mi-a placut reteta de porc cu ananas,o sa oincerc si eu.Felicitari pentru articol.Eu il folosesc in salate de fructe si prajituri.

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Eu folosesc ananas doar la prajituri si torturi, dar as vrea sa-l prepar si cu carne - cred ca voi incerca reteta propusa de d-na Maria Vekas - peste cu ananas, ma gandesc ca nu o sa aiba gust rau; totodata felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Foarte bun articol.Imi place ananasul combinat cu carne si, asa cum spune Valentina Ionita, ananasul se foloseste cu succes in curele de slabire si in cosmetica.Folosesc masti cu ananas.Voi incerca Peste cu ananas.

  • nasea alina

    nasea alina (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Descrieri, proprietati despre ananas mai sunt, o gramada.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Retele postate sunt excelente,avand in vedere proprietatile ananasului,cat este el de sanatos si de gustos.Eu folosesc ananas si la pizza cu carne si ii da un gust exotic. Putem sa-l folosim in dietele de slabit, pentru mentinerea greutatii cu mult succes si chiar in cosmetica.