Avocado si secretele sale

Acest fruct este cunoscut pentru consistenta lui bogata, untoasa si pentru aroma care aduce a nuci, migdale. Se gaseste tot timpul anului, dar sezonul de varf se intinde de la sfarsitul iernii pana spre mijlocul primaverii. Originea lui a fost plasata in zona centrala si de sud a Mexicului, intre 7000 si 5000 i.d.Hr.

Avocado si secretele sale

(Articol realizat de Angel)

A trebuit sa treaca cateva milenii pana cand varietatea salbatica sa fie cultivata. Arheologii din Peru au descoperit urme de avocado "domesticit " ingropate alaturi de mumiile incase datand din anul 750 i.d.Hr. si exista dovezi ca se cultiva in Mexic pe la anul 500 i. d. Hr.

Aztecii il numeau “ahuacatl” si il considerau un fruct exotic. Desi forma si continutul nutritiv pot explica, intr-o oarecare masura, reputatia amoroasa, stiinta nu a putut confirma sau infirma ca avocado ar fi un fruct afrodisiac. In schimb este foarte sanatos. Contine cu 60% mai mult potasiu decat bananele. Este bogat in vitamina E, un adjuvant al functiilor inimii, si in acizi grasi esentiali, care protejeaza pielea impotriva procesului de imbatranire. Nu are sodiu, colesterol si nu ingrasa - are doar 5g de grasime.

Conchistadorii spanioli indrageau fructul, dar nu-i puteau pronunta numele. I l-au schimbat in “aquacate”, care a devenit in engleza avocado. Astazi cel mai mare producator de avocado este statul american California. Varietatile cele mai raspandite sunt cele cu pielea neteda si verde, “fuerte” ,si cele aproape negre, asemanatoare prunelor uscate, numite “Hass”.

Brazilienii adauga avocado la inghetata. Filipinezii il transforma in piure, amestecandu-l cu zahar si lapte, din care fac o bautura dulce. Latino-americanii invelesc fructul si-l ofera ca dar de nunta.

Cum se aleg fructele

Cele coapte cedeaza la apasarea palmei. De obicei, in comert se gasesc fructe tari, necoapte. Alegeti-le pe cele nepatate si care atarna greu comparativ cu marimea lor. Ptr. a grabi coacerea, tineti fructele intr-o punga de hartie, la temperatura camerei, timp de 2 pana la 4 zile. Fructele coapte pot fi pastrate la frigider.

Cateva retete cu avocado:

PASTA DE AVOCADO

Ingrediente: 1 avocado, 25g branza de vaci, usturoi pisat, ceapa verde, sare, piper, suc de lamaie, boia de ardei.

MOD DE PREPARARE:

Se taie avocado in jumatate, se curata de sambure si se scobeste miezul cu o lingura. Se stropeste cu suc de lamaie si se combina cu branza de vaci. Se amesteca cu mixerul pana se omogenizeaza. Se adauga restul ingredientelor pe rand, fiecare dupa gust, si se amesteca bine. Se lasa sa stea o ora la temperatura camerei, ptr. a permite aromelor sa se intrepatrunda. Aceasta pasta se poate folosi la tartine,ornata cu patrunjel verde sau frunze de ceapa verde.

PUI UMPLUT CU AVOCADO

Ingrediente: 6 jumatati de piept de pui, fara piele si fara os, 1 avocado, 100 g branza de vaci, ¾ lingurite sare, ½ lingurita piper, 1 ceasca pesmet fin, ½ ceasca unt topit

MOD DE PREPARARE:

Bateti pieptul de pui cu ciocanul de snitele. Curatati avocado de coaja si samburi si taiati-l foarte marunt. A mestecati-l cu branza de vaci scursa bine, 1/2 linlurita de sare si 1/4 lingurita de piper, pana se omogenizeaza. Ungeti feliile de piept de pui cu acest piure si rulatile; prindeti cu scobitori. Amestecati pesmetul cu restul de sare si piper si puneti-l intr-o farfurie adanca. Dati rulourile de pui prin untul topit, apoi prin pesmet. Asezati-le intr-un vas termorezistent si rumeniti-le in cuptor 30 minute. Scoateti scobitorile si serviti.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura