Acest fruct este cunoscut pentru consistenta lui bogata, untoasa si pentru aroma care aduce a nuci, migdale. Se gaseste tot timpul anului, dar sezonul de varf se intinde de la sfarsitul iernii pana spre mijlocul primaverii. Originea lui a fost plasata in zona centrala si de sud a Mexicului, intre 7000 si 5000 i.d.Hr.
(Articol realizat de Angel)

A trebuit sa treaca cateva milenii pana cand varietatea salbatica sa fie cultivata. Arheologii din Peru au descoperit urme de avocado "domesticit " ingropate alaturi de mumiile incase datand din anul 750 i.d.Hr. si exista dovezi ca se cultiva in Mexic pe la anul 500 i. d. Hr.

Aztecii il numeau “ahuacatl” si il considerau un fruct exotic. Desi forma si continutul nutritiv pot explica, intr-o oarecare masura, reputatia amoroasa, stiinta nu a putut confirma sau infirma ca avocado ar fi un fruct afrodisiac. In schimb este foarte sanatos. Contine cu 60% mai mult potasiu decat bananele. Este bogat in vitamina E, un adjuvant al functiilor inimii, si in acizi grasi esentiali, care protejeaza pielea impotriva procesului de imbatranire. Nu are sodiu, colesterol si nu ingrasa - are doar 5g de grasime.

Conchistadorii spanioli indrageau fructul, dar nu-i puteau pronunta numele. I l-au schimbat in “aquacate”, care a devenit in engleza avocado. Astazi cel mai mare producator de avocado este statul american California. Varietatile cele mai raspandite sunt cele cu pielea neteda si verde, “fuerte” ,si cele aproape negre, asemanatoare prunelor uscate, numite “Hass”.

Brazilienii adauga avocado la inghetata. Filipinezii il transforma in piure, amestecandu-l cu zahar si lapte, din care fac o bautura dulce. Latino-americanii invelesc fructul si-l ofera ca dar de nunta.

Cum se aleg fructele


Cele coapte cedeaza la apasarea palmei. De obicei, in comert se gasesc fructe tari, necoapte. Alegeti-le pe cele nepatate si care atarna greu comparativ cu marimea lor. Ptr. a grabi coacerea, tineti fructele intr-o punga de hartie, la temperatura camerei, timp de 2 pana la 4 zile. Fructele coapte pot fi pastrate la frigider.

Cateva retete cu avocado:

PASTA DE AVOCADO

Ingrediente: 1 avocado, 25g branza de vaci, usturoi pisat, ceapa verde, sare, piper, suc de lamaie, boia de ardei.

MOD DE PREPARARE:
Se taie avocado in jumatate, se curata de sambure si se scobeste miezul cu o lingura. Se stropeste cu suc de lamaie si se combina cu branza de vaci. Se amesteca cu mixerul pana se omogenizeaza. Se adauga restul ingredientelor pe rand, fiecare dupa gust, si se amesteca bine. Se lasa sa stea o ora la temperatura camerei, ptr. a permite aromelor sa se intrepatrunda. Aceasta pasta se poate folosi la tartine,ornata cu patrunjel verde sau frunze de ceapa verde.

PUI UMPLUT CU AVOCADO

Ingrediente: 6 jumatati de piept de pui, fara piele si fara os, 1 avocado, 100 g branza de vaci, ¾ lingurite sare, ½ lingurita piper, 1 ceasca pesmet fin, ½ ceasca unt topit

MOD DE PREPARARE:
Bateti pieptul de pui cu ciocanul de snitele. Curatati avocado de coaja si samburi si taiati-l foarte marunt. A mestecati-l cu branza de vaci scursa bine, 1/2 linlurita de sare si 1/4 lingurita de piper, pana se omogenizeaza. Ungeti feliile de piept de pui cu acest piure si rulatile; prindeti cu scobitori. Amestecati pesmetul cu restul de sare si piper si puneti-l intr-o farfurie adanca. Dati rulourile de pui prin untul topit, apoi prin pesmet. Asezati-le intr-un vas termorezistent si rumeniti-le in cuptor 30 minute. Scoateti scobitorile si serviti.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 37 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Pavel Mitica, 25 martie 2015

    un deliciu !!!

  • Fara foto

    Maryus Mitran, 04 februarie 2015

    delicios

  • Fara foto

    Adela Fanea, 20 ianuarie 2015

    POFTA BUNA

  • Fara foto

    Mihai Moldovan, 26 februarie 2014

    f,b

  • Fara foto

    Anette Neagu, 17 august 2013

    Ador acest fruct, mmmmm.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Foarte instructiv !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 07 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • Fara foto

    TEO, 22 decembrie 2009

    O informatie foarte buna, ce me-a adus folos si noi cunostinte....mersi!!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol foarte interesant.Felicitari.Eu sunt adepta puiul asa ca voi incerca si eu reteta de pui umplut cu avocado.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Puiul umplut este excelent.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 iunie 2009

    Reteta '' puiu umplut'' cu avocado,mi se pare tare buna am sa fac si eu acest fel odata,bun articolul.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Uneori, mai adug la compotul proaspat de mere, taiat cubulete mici, mici,imi place consistenta lui untoasa.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 10 mai 2009

    Este un fruct as putea zice minune,scade colesterolul marit si decat sa iau pastile ptr colesterol mai bine mananc, avocado.Il pasez si il frec cu zeama de la o lamaie si-l pot pune in salate,sosuri,pe paine prajita,are o gramada de intrebuintari.Este foarte satios.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Nu stiam ca este avocado cu coaja neagra, nu am vazut in magazinele din oraselul nostru.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Un avocado asigura 34% din necesarul zilnic de fibre dietetice.E o sursa buna de folat asigurand 28% din n ecesarul zilnic. Zdrobiti avocado cu putina sare (si) poate putin mustar si folositi-l in loc de maioneza in salatele de ton sau pui.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Incercati sa pregatiti avocado la gratar.E minunat. Fructele de avocado se spala si se taie pe jumatate,scotandu-se cu grija samburele. Se stropesc jumatatile de avocado cu ulei de masline,zeama de lamaie si otet balsamic si se aseaza pe gratar,grill. Se serveste ca atare sau garnitura la preparate din carne si peste.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009

    Avocado este foarte bun si pentru scaderea colesterolului. Eu am incercat pe "propria mea piele" si il recomand cu caldura (in salate, guacamole, umplut etc..) Si in plus dupa ce mincati fructul dati pe fata cu partea din nauntru a coajei.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    Avocado este un fruct foarte bun si sanatos,bravo pentru articol.Eu folosesc avocado in salate si mai imi place sa fac o pasta din el frecat cu lamaie,sare,1 lingurita de maioneza si un fir de ceapa verde.Il pun tartinabil pe felii de paine prajita.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    Sa incercati avocado la gratar.Este delicios.Jumatatile de fruct se stropesc cu ulei de masline,zeama de lamaie si putin otet balsamic.Se serveste ca atare sau garnitura la preparate din carne si peste.

  • Eva Fischer

    Eva Fischer (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2009

    Daca vrem sa folosim numai o parte din avocado, iar restul sa-l pastram pe mai tarziu, taiem o bucata din fruct, cat e necesar, de-a latul lui, lasind samburele inauntru, iar pe taietura stropim suc de lamaie. Apoi infasuram fructul in nylon adeziv si asa il punem in frigider

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Cum stiu ca este sanatos, manac aproape zilnic salate, in componenta carora adaug si avocado.Sunt foarte gustoase.Nu am timp pentru mancaruri mai sofisticate, dar voi incerca reteta lui Angel, pui umplut cu avocado.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

    Interesant. Nu am folosit nciodata avocado in amestec cu branza.

  • Fara foto

    aurica_pak2000 (Bucatar) , 24 aprilie 2009

    Avocado poete fi mancat si simplu.Eu il las sa se coaca bine,apoi il tai pe jumatate,ii scot samburele si presar sare.Se manaca cu lingurita.Se poate stropi si cu ulei de masline.Este delicios si satios.

  • Fara foto

    DOINA, 24 aprilie 2009

    Da,intr-adevar acest fruct,avocado,este fff bun, gustos si benefic organismului nostru.Prima data am mancat acest fruct cand am fost in vizita la copii mei in Marea Britanie la Londra,taiat in jumatate pe lungime si cu putina sare.Foarte bun.In cosul cu fructe care era nelipsit pe masa copiilor mei,fructul avocado nu lipsea niciodata.Acuma acelasi lucru se intampla si la mine acasa.

  • angel

    zana b. (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Multumesc tuturor, prieteni. Ma bucur ca am reusit sa va trezesc curiozitatea cu acest articol. Cat de curand o sa mai aveti parte de astfel de surprize. Cu respect.

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Desi cunosc avocado de mai multi ani si il folosesc in salate, articolul este bine venit pentru gospodinele care il descopera pentru prima oara.Voi posta si eu primele mele retete ,in care se foloseste acest fruct.Ca si filipinezii, si mie imi place combinatia de avocado cu lapte,doar ca nu folosesc zahar , ci miere.

  • angel

    zana b. (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Multumesc mult tuturor ptr. aprecieri. Ma bucur sa am atatia prieteni. Cat de curand o sa va bucurati si de alte surprize. Cu respect, pe curand.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Faceti o bautura din avocado: amestecati intr-un robot de bucatarie avocado, lapte, putin indulcit si citeva cuburi de gheata.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Unele persoane evita avocado pentru ca li se pare ca este bogat in grasimi, intr-adecar, bogat in grasimi benefice care ajuta la reducerea colesterolului"rau" si a riscului de boli de inima.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Interesant articol!Avocado este un ingredient de calitate in salate de fructe sau de legume.Imi plac salatele de pui, de ton sau de creveti cu bucatele de avocado.De asemenea, adaug avocado la salata de fructe,legume, spanac, oua , cartofi si paste fainoase.Confera acestor salate un gust deosebit.Dar , atentie:imediat ce decojiti avocado, stropiti-l cu zeama de lamaie pentru a nu se innegri.La micul dejun , imi place sa prajesc paine si sa pun deasupra felii de avocado taiate foarte subtire sau sa prepar o salata rapida:tai fructul in doua, scot samburele si tai pulpa in cubulete.O pun in salatiera si adaug o rosie taiata cubulete, usturoi zdrobit, sare, ulei de masline si piper.Cel mai mult prepar guacamole pentru familia mea si servesc acest preparat cu tortillas.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    E interesant articolul, felicitari Angelgri, nu l-am folosit decat alaturi de mere, portocale, kiwi la compot.

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Nici eu nu am folosit avocado pana acum , dar cu prima ocazie voi cumpara si voi gati, mai ale acum ca am aflat atatea despre el. Continuati tot asa cu ce este nou pe piata romaneasca.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Angel ...bravo !!! Cu aceasta ocazie am aflat si eu mai multe despre acest fruct pretios. Sincera sa fiu , nu prea l-am folosit pina acum dar promit sa-l incerc in cel mai scurt timp...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Interesant articol,dar la noi inca nu este foarte cunoscut fructul de avocado si nu toata lumea isi permite sa cumpere,chiar daca este gustos si sanatos.Mie imi place miezul ca are gust de alune.Am primit acum vreo doi ani cred,o crema care contine ulei de avocado,care regenereaza tesutul conjunctiv.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Avocado zdrobit, amestecat cu suc de lamaie verde se poate folosi la sandviciurile cu pui.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Putem face un sos de salata din piureul de avodo cu iaurt simplu degresat, suc de laamie verde sau otet dupa gust, sare si sos iute, daca doriti.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Pulpa de avocado se oxideaza rapid, asa ca ar trebui stropita cu suc de lamaie pentru a impedica schimarea culorii.Incercati avocado la desert:stropiti cubuletele de avocado cu miere si presarati deasupra nuci.