Capsunile, carnoase si parfumate, cu forma lor delicata de inima, au fost mereu asociate cu puritatea, pasiunea si perfectiunea. Se pot lauda ca sunt primele fructe ale primaverii sau ca sunt singurul fruct care isi poarta semintele in exterior.
(Articol realizat de Angel)

Istoria capsunilor incepe acum peste 2200 de ani. Dar in varianta salbatica. Asa erau consumate de anticii greci si romani si asa au ramas cunoscute pana in secolul XIII.

Romanii,in mod deosebit, erau mai amatori de capsuni, si nu numai ptr.aroma lor proaspata, ci si ptr.proprietatile medicinale.

In Evul Mediu, capsunile devin un fruct afrodisiac, si inca la mare pret. In Franta provinciala, noilor casatoriti li se servea in ziua nuntii o supa din smantana, capsuni, limba-mielului (o planta europeana a carei aroma aduce vag  cu cea a castravetelui) si zahar pudra.

Capsuna, un fruct al dragostei, dar si al armoniei. Pe altarele si coloanele bisericilor si catedralelor medievale, mesterii pietrari gravau capsuni, simbolizand perfectiunea si virtutea. In timpul aceleiasi perioade, la marile festivaluri si dineuri de stat se serveau capsuni, in semn de pace si prosperitate.
Cand primii colonisti au acostat pe tarmul noului continent, au fost surprinsi sa descopere capsunile salbatice. Indienii le consumau cu mare placere, fie ca atare, fie zdrobite si amestecate cu faina de porumb, apoi coapte sub forma unei paini. Dupa 1860, micile fructe rosii au inceput sa fie cultivate pe scara larga in multe zone ale Americii. Astazi, fiecare stat din America si fiecare provincie din Canada cultiva capsuni.

Aroma unei capsuni e influentata de clima, de varietate si de gradul de coacere atunci cand este culeasa.

In Belgia este un muzeu dedicat exclusiv capsunilor.

Capsunile contin mai multa vitamina C decat orice fruct citric. O jumatate de cana asigura 70% din doza recomandata zilnic. Sunt bogate in fibre si acid folic. Au mai mult magneziu si vitamina A decat  perele si merele. In componenta lor intra fier, potasiu si acid elagic, care poate ajuta la prevenirea unor  forme de cancer. Se recomanda in afectiuni renale si hipotensiune.

O capsuna contine, in medie, 200 de seminte. O cana cu capsuni furnizeaza 55 de calorii.

California este una dintre cele mai mari producatoare de capsuni din lume: aproape 1 miliard de kilograme anual. Daca toate capsunile din California intr-un singur an  ar fi puse una langa alta, ele ar putea inconjura pamantul de 15 ori.

Capsunile sunt foarte perisabile, asa ca e important sa le depozitati in frigider imediat ce le cumparati. Se pot pastra 2-3 zile, acoperite cu folie de plastic. Nu le inghesuiti, nu le presati si nu le spalati inainte de a le pune la frigider.

Nu rupeti coditele cu frunze decat inainte de a le folosi! Daca pastrati fructul intact, pastrati intact si continutul nutritional.

Daca doriti sa le congelati, puneti-le intregi si nespalate in pungi de plastic si le puteti pastra pana la 4 luni.

Iata si o reteta delicioasa cu capsuni:


Parfait de capsuni cu sos de portocale

Ingrediente: 500g capsuni, 200g zahar, 4 galbenusuri, 400ml frisca, 2 portocale, 1 lingura rasa de amidon.

Mod de preparare:
Se curata capsunile, se paseaza si se presara cu 100g zahar. Se bat galbenusurile cu 75g zahar pe baie de apa calda. Se ia vasul de pe foc si se amesteca crema pana se raceste. Se adauga 400g piure de capsuni. Se bate frisca si se pune in crema. Se tapeteaza cu folie o forma de chec. Se asaza 1/3 din crema si se da la congelator 20-30 min. Se scoate, se adauga restul de piure de capsuni si de crema si se da din nou la congelator ptr. 4 ore. Se spala portocalele cu apa fierbinte si se sterg. Se taie fasii coaja de la o portocala si se rade coaja de la a doua. Se storc ambele fructe. Se dau in fiert sucul si coaja de portocala cu restul de zahar si amidon. Se amesteca pana se racesc. Se rastoarna parfait-ul de capsuni si se taie felii. Se serveste cu sos de portocale alaturi.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 32 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    O reteta grozava !

  • Fara foto

    tanase ionel, 06 februarie 2010

    am mai invatat cite ceva,ce este frumos si lui dumnezeu ii place,ce este mai important....de si ninge afara eu sincer as minca o inghetata cu capsuni....cu mult respect ica turnu magurele.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Vitamina C continuta de capsuni are avantajul de a favoriza absorbtia fierului.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Capsunile au un continut bogat de vitamine: C,complex B si E.Vitamina C in combinatie cu vitaminele din complexul B,grabeste refacerea organismului dupa perioade de efort fizic sau intelectual intens.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Capsunile contin quercitina,o substanta cu actiune antioxidanta,ce reduce riscul aparitiei cancerului.Quercitina scade colesterolul,prevenind aparitia bolilor cardio-vasculare si are actiune antiinflamatoare si antivirala.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Capsunile contin putine zaharuri si pot fi consumate si de diabetici.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    In stare proaspata capsunile contin 90% apa,glucide(fructoza si glucoza),acizi organici,pectine si minerale.Datorita continutului mare de apa,ele au efect depurativ si diuretic,fiind recomandate in afectiuni renale,ateroscleroza,varice si reumatism.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Puteti face parfait folosind diverse fructe de sezon : caise,piersici zarzare,zmeura,afine,mure......

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Puteti face parfait folosind diverse fructe de sezon : caise,piersici,zarzare,zmeura,afine......

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    Mixati capsuni cu frisca lichida,puneti la congelator si obtineti o inghetata cu adevarat delicioasa.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol interesant despre fructe delicioase;))

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    In micuta capsuna sunt adunate peste 3oo de uleiuri eterice diferite(cu mult mai multe decat in lamaie,banana sau ananas)ce ii dau o aroma unica.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Niciodata nu se curata capsunile inainte de a fi spalate,deoarece se umplu de apa.Se spala cu tot cu codite,apoi acestea se curata.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Are f. putine calorii-33 calorii/100g.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Am facut un sirop de capsuni super din capsuni si miere de albine(lasate la macerat).

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    O reteta extraordinara si pentru toate gusturile, o voi incerca cu siguranta...chiar azi!

  • Fara foto

    CARMEN DIACONESCU, 04 iunie 2009

    Este un articol pe cinste si capsunile sunt foarte bune din toate punctele de vedere.

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 04 iunie 2009

    Felicitari pt articol, iar reteta trebuie sa o incerc, pare delicioasa!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 29 mai 2009

    Asa este carmencitta, merci ptr. aprecieri.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 mai 2009

    Cred ca este o reteta super delicioasa o sa o incerc si eu,felicitari.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 22 mai 2009

    Dar ce apetisant!!!

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Nu stiu ce m-as face fara aceste fructe.

  • crystyna

    Crystyna (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    La toti ne plac capsunii!!! Mai ales mie. E gustoasa reteta, o voi incerca si eu...

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 19 mai 2009

    Am sa incerc si eu aceasa reteta, cred ca rezultatul final este intr-adevar un deliciu. Capsunile rominesti ar trebui sa se coaca si iarna nu...ca sunt cele mai delicioase comparativ cu cele de import...am dreptate?

  • Fara foto

    roxana, 15 mai 2009

    As atrage atentia asupra unei mici neconcordante din cadrul articolului: capsunele nu sunt singurele fructe ce-si poarta semintele pe exterior. Daca nu ma insel, la fel sunt si zmeura, fragutele sau murele, de exemplu. Si ele la fel de bune, hranitoase si sanatoase!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Cui nu-i plac capsunii? Cred ca sunt adorati de copii si toate varstele, dar mare atentie la alergie. E foarte frumos articolul.

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Bine venit articolul.Zilnic mananc capsuni si prepar mai ales spuma si mousse de capsuni.Pacat ca Angel nu ne-a oferit mai multe retete cu aceste minunate fructe.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    As vrea sa mai adaug la articolul lui Angel ca aceste fructe -capsunile- sunt bogate in fructoza,glucoza si pectina ,de aceea au remarcabile proprietati astringente,contribuind la normalizarea tractului intestinal si la calmarea crizelor de enterocolita.Bolnavilor cu afectiuni renale si hipotensivilor li se recomanda fructele consumate in stare cruda. Pot fi folosite in diverse retete, de sufleuri, prajituri, torturi, mousse ,gratinate,sarlote,inghetate ,supe , sosuri etc.

  • Stan Elena

    Stan Elena (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    O sa incerc si eu aceasta reteta,fiindca imi plac tare mult capsunile.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Da, capsunele sint fructe minunate. Si retetele cu capsuni sint deasemeni fara sfirsit de la faimoasa supa rece de capsuni,la inghetate, lichioruri, piinea cu capsuni sau diferitele salate, torturi. Si un sfat, daca nu aveti timp sa faceti gemul de capsuni imediat, spalati si curatati fructele, le dati la blender si le pastrati la congelator.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Asa este,capsunile sunt minunate.Capsunile proaspete pot fi facute piure cu un blender si amestecate cu un iaurt simplu sau cu lapte degresat pentru a obtine o bautura racoritoare si sanatoasa.O portie de capsuni va asigura 210 mg de potasiu, un mineral care ajuta la reglarea electrolitilor din corp, diminuand riscul atacurilor de inima si infarcturilor.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Foarte interesant articolul,iar reteta cred ca e delicioasa.Merita incercata.