O banana pe zi tine doctorul la distanta! Nu, nu este nici o greseala, nu-i vorba despre marul nostru, ci despre galbena banana si veti vedea si de ce. Printre multele bogatii ale pamantului se numara si frumos colorata banana ce creste in "buchete" in bananieri (care nu sint copaci, ci cele mai mari ierburi din lume).
(Un articol de Gabriela Abdelhafiz)

Originar din Malaezia, fructul a ajuns in India si se pare ca Alexandru Macedon l-a adus spre vest, de unde s-a raspandit in lume. Pe continentul american a ajuns cam 350 ani mai tirziu.

Pe piata bananele se gasesc intr-o mare varietate de soiuri si mai multe culori (galben, rosu). Si un sfat: niciodata sa nu pastrati bananele necoapte bine in frigider, nu se vor mai coace cum trebuie. Si stiti care sint cele mai gustoase? Cele cu puncte negre atunci cand s-au copt. Si inca un secret: puneti in punga cu banane un mar, se vor coace mai repede!

In ciuda aspectului banal, bananele sunt o sursa importanta de nutrienti. In afara vitaminei C, bananele contin potasiu in cantitati mari. Potasiul ajuta la normlizarea batailor inimii, la trimiterea oxigenului la creier si la reglarea cantitatii de apa in organism. Cand sintem stresati se reduce cantitatea de potasiu din organism si corpul este deschis riscului de ridicare a tensiunii; balanta se readuce mancand 1-2 banane.

Bananele sunt de asemenea bogate in fibre, ajutind in cazul constipatiei. Se mai stie si ca fibrele ajuta si in unele forme de cancer.

Cei care isi monitorizeaza greutatea trebuie sa stie ca bananele sunt sarace in grasimi, au cantitati neglijabile de grasimi saturate, sunt sarace in sodiu si nu contin colesterol. Fiind bogate in fier, ajuta in cazuri de anemie.

Continand zaharuri naturale, banana aduce un aport rapid in stimularea energiei (s-a demonstrat ca 2 banane aduc un aport de energie suficient pentru 90 minute de exercitii fizice - ati vazut ca multi dintre jucatorii de tenis in pauze maninca o banana?).
 
In afara de corp, bananele sint eficiente pentru minte, te fac sa te simti mai energic, mai putin predispus la depresii, mai relaxat, mai vesel, cu o mai buna concentrare la lucru (de aceea este buna o banana la micul dejun, in pauza de prinz sau in pachetelul copilului la scoala).

Si afla ca ajuta si atunci cand vrei sa te lasi de fumat, caci vitaminele B6, B12, potasiul ajuta corpul sa se mentina in timpul scaderii cantitatii de nicotina din organism.

Si mai sint multe alte beneficii ale consumului de banane. Pana si coaja, frecata pe intepatura de tintar (cu partea moale din interior) ajuta, si sa nu uitam, doamnelor, retetele cosmetice cu pulpa de banane.
Cat despre retete culinare?? Lichioruri, checuri cu sau fara nuci (renumite in toata lumea), salate, banane coapte, garnituri, inghetate...

Si acum cateva retete:
 
INGHETATA DE BANANE CU IAURT

3 banane coapte
450 g iaurt (e bun si cel degresat)
3 nectarine coapte
piscoturi de sampanie (sau limbi de pisica )
 
Se curata si se paseaza bananele si se amesteca cu iaurtul adaugat cate putin si batand cu telul pana devine ca o crema. Se da la congelator pentru 15 min. Se scoate si se bate din nou.

Operatia se repeta de 3 ori, iar dupa aceea se lasa cateva ore la congelat. Se pune in cupe cu nectarine taiate sferturi deasupra si cu cate un piscot infipt.

 
BANANA SPLIT- clasicul desert american popular inca din 1920

Se taie bananele bine coapte in doua in lung si se pun pe farfurioare. Intre cele doua jumatati se pune inghetata, iar deasupra se toarna sos de ciocolata si de capsuni; se stropeste cu putin cherry.
 

LICHIOR DE BANANE
 
2 banane bine coapte, pasate
1 lingurita extract de vanilie
250ml vodka
250ml sirop de zahar

Se amesteca toate ingredientele intr-un vas, se agita bine si se lasa sa stea o saptamana. Se strecoara si se filtreaza. Se mai lasa cateva zile ca sa se intareasca culoarea si parfumul.
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 50 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Violeta Spanache, 18 aprilie 2016

    Un articol educativ,chiar si pentru cei care sunt cat de cat la curent cu proprietatile bananelor.

  • Fara foto

    Elena Lavinia, 05 august 2015

    foate bune

  • Fara foto

    Andreea Maria, 07 aprilie 2014

    foarte bune bananele

  • Fara foto

    Gergely Ioan, 06 aprilie 2014

    sint foarte bune as minca cu kilogramele dar mi-e frica ca ma constip la stomac ori cum minanc si ma simt mai voios si sar putea ca mi-a reglat tensiunea aveam 19/12 21/13 acum de vreo un an am de 15/8 17/9 stres mai putin

  • Fara foto

    Roxana Jugaru, 05 martie 2014

    gustoase ammmmmm

  • Fara foto

    Alexandru Croitoru, 08 ianuarie 2014

    interesant

  • Fara foto

    Alexandru Croitoru, 08 ianuarie 2014

    da

  • Fara foto

    Daniela Sandu, 02 ianuarie 2014

    foarte interesant articolul

  • Fara foto

    Cristina Mogos, 28 octombrie 2013

    pot sa va spun ca eu manac banane in fiecare dimineata inainte de micul dejun cu aproximativ o jumatate de ora si nu m-am ingrasat si nici nu m-am constipat, sunt foarte bune si sanatoase. merita sa incercati

  • Fara foto

    Constantin Elena, 21 octombrie 2013

    Nu ati pomenit nimic de DIABETICI! Ei au RESTRICTIE TOTALA la banane???!!!!!!Care este ADEVARUL???

  • Fara foto

    Clara Florea, 21 octombrie 2013

    f.interesant articolul si chiar am sá mánínc zilnic cíte o bananá.am citit cá folosesc si pt.cei cu boli de inimá ca mine.multumesc,

  • Fara foto

    kok miori, 20 octombrie 2013

    Minunate sant bananele si ne lac foarte mult in felul lor natural.

  • Fara foto

    Liliana Nandra, 20 octombrie 2013

    f adevarat

  • Fara foto

    Nicol Cxena, 20 octombrie 2013

    si altii sustin ca ingrasa si constipa...;-(

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Un articol foarte interesant!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Sunt excelente ptr. dezintoxicarea organismului.Bogate in potasiu si fibre,care reduc balonarea si flatulenta,ajuta la prevenirea cancerului de colon,reduc colesterolul si mentin echilibrul hormonal.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Retete de nota 10. Felicitari.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol foarte interesant.Si mie imi plac bananele si chiar le utilizez la rulade.Sunt delicioase.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Un articol foarte interesant si retetele la fel.Chiar nu stiam ca te poti ajuta si de coaja de banana pentru intepaturi de tantar.Felicitari,un articol super.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Aceste fructe sunt delicioase si iti redau energia de care ai nevoie!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Bananele sunt bune indiferent de anotimp.Ca sa-si faca efectul asa cum se spune in articol,ar trebui sa mancam zilnic.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Cum se aleg bananele? Coaja trebuie sa fie de un galben deschis,fara pete.Alegeti in general banane mai moi la atingere,care sunt mai dulci. Daca le-ati cumparat verzi,pastrati-le intr-o punga de hartie pana se coc.Daca vreti sa se coaca mai repede puneti in punga un mar sau o rosie.Bananele se pastreaza la frigider mai multe zile,chiar daca coaja se inegreste,miezul ramane tare si delicios.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    O banana medie contine cca.120-130 calorii!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Iata o reteta ce poate fi folosita ca garnitura la peste sau pui. Taiati 4 banane cubulete,amestecati-le cu 1 lingurita coaja rasa de lamaie si 3 linguri de ardei gras rosu si 3 linguri de ceapa,ambele tocate marunt;se adauga 3 linguri suc de lamaie.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Imi plac f tare, mananc deseori la dejun cand plec rapid de acasa si nu am timp la dispozitie pt un dejun copios.

  • Fara foto

    sorin, 21 mai 2009

    Super, sunt foarte interesante aceste articole cu fructe si legume!

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Dupa parerea mea daca nu ar constipa as manca numai banane.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Bananele ajuta si in constipatie si in diaree pentru ca regleaza functiile org.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 17 mai 2009

    Copiii mei mananca f. multe banane, in special baietelul meu, asa ca ele nu lipsesc deloc de la mine din casa. Eu ii faceam celui mic banana cu piept de pui: banana se coace 10 min. la cuptor, pieptul de pui se fierbe si se toaca marunt. Banana se stropeste cu suc de lamaie si se zdrobeste cu o furculita ; se amesteca cu putin unt si putin patrunjel tocat, apoi se amesteca cu pieptul de pui.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Cum or fi bananele rosii, nu am vazut niciodata, in RO se comercializeaza oare, sau, doar in oraselele noastre mici nu se stie de ele.

  • Fara foto

    Diana (Chef de cuisine) , 04 mai 2009

    Sau clatite cu banane si ciocolatea.....mmmm...

  • Nicoleta Chiponca

    NicoletaC (Chef de cuisine) , 03 mai 2009

    Bananele ajuta in cazul constipatiei, conform articolului, dar mai stim si ca bananele constipa...Oricum, se afla intre fructele preferate!

  • Fara foto

    eli 30 (Bucatar) , 03 mai 2009

    Felicitari autoarei articolului. Este foarte interesant si util. mi-ar face placere sa citesc astfel de articole si despre alte fructe si legume.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 mai 2009

    Sunt gustoase si sanatoase.Banana split imi place foarte mult.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Interesante retetele postate de dvs.Imi place foarte mult banana split,este o reteta delicioasa.Felicitari.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Eu am auzit ca nu sunt prea indicate pt diete, contin destule calorii!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Bananele sunt gustoase si intr-adevar sanatoase.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Multumesc pentru comentarii si pentru incurajare; mi-a trebuit mult timp sa indraznesc sa intru in concurs intii, apoi sa postez retete si acum ...articol; Acum mi-am amintit o reteta cu banane buna si usoara: Tarta Tatin cu banane; 1 pachet aluat frantuzesc 2 linguri unt 1/2 easca sos de rom,sau orice sos dulce vreti 3 banane taiate rondele( ovale daca se poate) se incalzeste untul cu sosul dulce in vas rotund bun pentru cuptor Se ia de pe foc si se pun rondelele de banane intr-un singur strat compact . Se pune foaia de aluat deasupra cautind sa se lipeasca bine pe margini de vas se da la cuptor pentru20-25 min pina aluatul devine auriu Se lasa sa se raceasca cam 30 min si se rastoarna cu grija pe platou

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Da, bananele ocupa locul patru dupa orez, grau si porumb in consumul uman; sunt crescute in 130 de tari din lume, mai multe decat pentru orice alt fruct de cultura.Sunt hranitoare si pot fi folosite in numeroase retete.Va propun o reteta , pe care o prepar des nepotelului meu: BUDINCA DE BANANE Ingrediente:(pentru 6 portii) 750g. napolitane cu vanilie, 4 banane mari sau 6 mici, 3 galbenusuri de ou, 1 1/2 cani de zahar, 1/2 cana faina, 1 1/2 cana lapte, 1 lingurita miez de vanilie)din baton), frisca si frunzulite de menta pentru ornat; Mod de preparare: 1.Intr-un vas de Jena sau intr-un bol de sticla , se aseaza , alternativ, napolitanele si bananele taiate felii. 2.Separat, se bat bgalbenusurile cu zaharul , se adauga faina, laptele si se fierb in bain-marie, amestecand incontinuu, pana capata consistenta unei smantani.Se adauga vanilia si se toarna peste napolitane si banane.Se lasa sa se raceasca ,apoi , pana la servire, se tine la rece, in frigider. 3.Budinca se serveste in boluri si se orneaza cu frisca si frunzulite de menta.

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009

    Foarte interesant ,avem multe de invatat din asemenea articole.Si nici nu este greu,ba chiar este o placere sa mananci cate o banana pe zi.

  • Fara foto

    eugen, 29 aprilie 2009

    Articolul se refera la banane bio, ca cele care sunt pe piata romaneasca au cam multe pesticide, ca mai toate fructele si legumele de import.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009

    Interesante si delicioase retetele postate.Mie imi place mult banana split...

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009

    Zdrobiti banane cu usturoi tocat si sos iute si serviti-le drept condiment la pui sau porc.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009

    Gatitul distruge partial Vitamina B6 , deci daca doriti sa va imbunatatiti dispozitia, cel mai bine este sa mincati banane crude. Daca pectina este cea care va intereseaza, bananele gatite sunt cea mai buna optiune. Adaugati banane crude taiate la curry pentru putina dulceata si pentru a evidentia aroma condimentelor din curry. Inghetati bucatile de banane si zdrobiti-le in robotul de bucatarie impreuna cu putin nucsoara si suc de lamaie verde pentru a face un serbet rapid.

  • Felicia

    Felicia (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009

    Interesant articolul!Nu stiam atatea lucruri despre banane stiam doar ca ingrasa si le-am cam ocolit.Felicitari!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009

    Foarte interesant articolul ! Felicitari ! Si am si aflat ceva ce inca nu stiam : "...puneti in punga cu banane un mar, se vor coace mai repede!..."

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    imi plac bananele foarte mult, mai ales de cand stiu ca sunt bune si pentru carcei la picioare pe care-i poti face noaptea daca ai picioarele obosite

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    Valorile pentru 100 g de fruct: Proteine 1.2% Minerale 0.8% Fibre 0.4% Carbohidrati 7.2% Continut 70.1% Grasimi 0.3% Calciu 85 mg Fosfor 50 mg Fier 0.6 mg Vitamina C 8 mg Acest fruct este foarte folositor pentru cei care sunt alergici la anumite mancaruri sau care sufera de urticarii, dereglari stomacale sau astm. Bananele contin amino-acizi care in cele mai multe cazuri nu sunt alergici.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    imi place cand merg la drum sa consum banane sau alune, sa nu car cu mine tot frigiderul. Sunt satioase si dau energie, dupa cum arata si articolul. Verificat!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    Interesante retete.Banana split imi place foarte mult.