Cate ceva despre banane

O banana pe zi tine doctorul la distanta! Nu, nu este nici o greseala, nu-i vorba despre marul nostru, ci despre galbena banana si veti vedea si de ce. Printre multele bogatii ale pamantului se numara si frumos colorata banana ce creste in "buchete" in bananieri (care nu sint copaci, ci cele mai mari ierburi din lume).

Cate ceva despre banane

(Un articol de Gabriela Abdelhafiz)

Originar din Malaezia, fructul a ajuns in India si se pare ca Alexandru Macedon l-a adus spre vest, de unde s-a raspandit in lume. Pe continentul american a ajuns cam 350 ani mai tirziu.

Pe piata bananele se gasesc intr-o mare varietate de soiuri si mai multe culori (galben, rosu). Si un sfat: niciodata sa nu pastrati bananele necoapte bine in frigider, nu se vor mai coace cum trebuie. Si stiti care sint cele mai gustoase? Cele cu puncte negre atunci cand s-au copt. Si inca un secret: puneti in punga cu banane un mar, se vor coace mai repede!

In ciuda aspectului banal, bananele sunt o sursa importanta de nutrienti. In afara vitaminei C, bananele contin potasiu in cantitati mari. Potasiul ajuta la normlizarea batailor inimii, la trimiterea oxigenului la creier si la reglarea cantitatii de apa in organism. Cand sintem stresati se reduce cantitatea de potasiu din organism si corpul este deschis riscului de ridicare a tensiunii; balanta se readuce mancand 1-2 banane.

Bananele sunt de asemenea bogate in fibre, ajutind in cazul constipatiei. Se mai stie si ca fibrele ajuta si in unele forme de cancer.

Cei care isi monitorizeaza greutatea trebuie sa stie ca bananele sunt sarace in grasimi, au cantitati neglijabile de grasimi saturate, sunt sarace in sodiu si nu contin colesterol. Fiind bogate in fier, ajuta in cazuri de anemie.

Continand zaharuri naturale, banana aduce un aport rapid in stimularea energiei (s-a demonstrat ca 2 banane aduc un aport de energie suficient pentru 90 minute de exercitii fizice - ati vazut ca multi dintre jucatorii de tenis in pauze maninca o banana?).

 

In afara de corp, bananele sint eficiente pentru minte, te fac sa te simti mai energic, mai putin predispus la depresii, mai relaxat, mai vesel, cu o mai buna concentrare la lucru (de aceea este buna o banana la micul dejun, in pauza de prinz sau in pachetelul copilului la scoala).

Si afla ca ajuta si atunci cand vrei sa te lasi de fumat, caci vitaminele B6, B12, potasiul ajuta corpul sa se mentina in timpul scaderii cantitatii de nicotina din organism.

Si mai sint multe alte beneficii ale consumului de banane. Pana si coaja, frecata pe intepatura de tintar (cu partea moale din interior) ajuta, si sa nu uitam, doamnelor, retetele cosmetice cu pulpa de banane.

Cat despre retete culinare?? Lichioruri, checuri cu sau fara nuci (renumite in toata lumea), salate, banane coapte, garnituri, inghetate...

Si acum cateva retete:

 

INGHETATA DE BANANE CU IAURT

3 banane coapte

450 g iaurt (e bun si cel degresat)

3 nectarine coapte

piscoturi de sampanie (sau limbi de pisica )

 

Se curata si se paseaza bananele si se amesteca cu iaurtul adaugat cate putin si batand cu telul pana devine ca o crema. Se da la congelator pentru 15 min. Se scoate si se bate din nou.

Operatia se repeta de 3 ori, iar dupa aceea se lasa cateva ore la congelat. Se pune in cupe cu nectarine taiate sferturi deasupra si cu cate un piscot infipt.

 

BANANA SPLIT- clasicul desert american popular inca din 1920

Se taie bananele bine coapte in doua in lung si se pun pe farfurioare. Intre cele doua jumatati se pune inghetata, iar deasupra se toarna sos de ciocolata si de capsuni; se stropeste cu putin cherry.

 

LICHIOR DE BANANE

 

2 banane bine coapte, pasate

1 lingurita extract de vanilie

250ml vodka

250ml sirop de zahar

Se amesteca toate ingredientele intr-un vas, se agita bine si se lasa sa stea o saptamana. Se strecoara si se filtreaza. Se mai lasa cateva zile ca sa se intareasca culoarea si parfumul.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise