Cus cus este un preparat tipic din Nord-Africa, constituit din gris macinat mai gros. In mod traditional vine copt in baie de aburi si prelucrat indelung. Din acest motiv astazi se foloseste cus cus prefiert - in modul acesta se poate gati mai rapid.
(Un articol realizat de Vera)

In mod normal trebuie copt  de 2-3 ori in baie de aburi, cu cat este mai copt cu atat este mai lejer, mai gustos, nu trebuie sa se lipeasca. In comert se gaseste deja copt si este foarte important sa urmariti indicatiile de pe ambalaje (variaza in functie de marca), cu timpul de coacere sau de preparare.

Trebuie multa atentie cand se amesteca. Cu mainile este mult mai indicat. Bobitele de cus cus inglobeaza aer, iar rezultatul final e delicat, moale si vaporos. Pentru un cus cus mai gustos, puteti folosi supa de legume sau de carne.
  
Reteta de baza

Preparare: 15'+coacere-5'

Ingrediente pt 4 persoane:

100 g cus cus, 200 g rosii, un castravete, 4 cepe vezi, 4 lingurite de patrunjel tocat marunt + unul de menta, sucul de la o lamaie, ulei de masline, sare, piper


Pregatiti cus cusul cum este indicat pe ambalaj. Lasati-l la racit, iar dupa aceea condimentati-l cu sucul de lamaie si o jumatate pahar de ulei. Spalati rosiile si castraveciorul si taiati primele in cubulete mici iar al 2-lea rondele. Taiati ceapa rondele subtiri si uniti toate aceste ingrediente cu cus cus, adaugati patrunjelul si menta, sarati, piperati si introduceti totul in frigider pt 1 ora.


Cus cus cu fructe de mare

Ingrediente:
500g de fructe de mare, usturoi, piper, sare, patrunjel

Puneti fructele de mare in apa oparita pt 3-4 minute, iar apa de la fierbere o puneti deoparte. Condimentati cus cusul cu ulei si zeama de lamaie, adaugati fructele de mare oparite, iar la sfirsit completati cu un amestec de patrunjel, usturoi, sare, piper si 4-5 linguri de apa in care ati oparit fructele de  mare.

Cus cus cu ton

Pregatiti cus cus cum este indicat in reteta de baza, lasati-l sa se  raceasca de tot si amestecati-l cu 200g de ton in ulei, completati cu o mana de capere, coaja de lamaie si bucatele subtiri de sardina.

Cus cus cu legume  la gratar

Spalati si taiati  un dovlecel, o vanata, un ardei si 4-5 rosii mai tari. Frigeti legumele taiate pe gratar, amestecati-le cu sare, ulei, piper, otet, adaugati cus cusul, iar la sfirsit oregano. Puneti in frigider, iar dupa o ora puteti servi.


Cus cus este o alternativa exotica a orezului clasic rece, lejer si la indemina oricui!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Bujenita Carmen, 02 februarie 2015

    Da probabil se prepara greu

  • Fara foto

    Marieta Dan, 27 ianuarie 2015

    un deliciu

  • Fara foto

    Raluca Petcu, 24 martie 2014

    bu8n si sanatos

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    O bunatate !

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Nu am preparat pana acum cus cus, dar cu prima ocazie o voi face, pentru ca toata lumea il lauda cat de bun este.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Am pregatit si eu cus cus cu legume la gratar.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 09 iunie 2009

    E foarte bun, dar si sanatos

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 30 mai 2009

    Eu folosesc cus-cus-ul la supa de rosii,doar cand imi este lene sa fac galustile,sau il mai folosesc ca o garnitura la peste la sfarsit de saptamana.Fac un sos de usturoi si cu o lingura de sos'''Pesto alla Genovesse'''(il gasiti in orice supermarket sau la Kaufland)este un sos verde gros care eu il diluez cu zeama de la crema de usturoi,iese o nebunie peste cus-cus-ul fiert.Am sa fac si am sa pun reteta cu poza pe site.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 mai 2009

    Imi place f tare cus-cus langa friptura, il folosesc in locul orezului.

  • Fara foto

    kiki (Bucatar) , 29 mai 2009

    Couscous-ul se mananca amestecat cu acest semoule de grau

  • Fara foto

    kiki (Bucatar) , 29 mai 2009

    Couscous-ul este altceva.Acesta despre care vorbiti este semoule de grau.Couscous-ul este o mancare arabeasca(din Algeria,Maroc sau Tunisia)si se prepara cu legume si carne.Este un fel de ciorba dar scazuta.Importante sunt condimentele folosite printre care chimen,scortisoara,boia,ginger,fenicul,coriandru,piper.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 27 mai 2009

    Mama consuma cus-cus, il prepara cu legume la abur. Fierbe legumele tocate marunt. Ii place f mult. Prima oara a adus o punguta goala si m-a intrebat ce este (prietena ei, din etnia macedona, ii spusese ca e orez) si am cumparat sa se convinga, de atunci gateste mereu, mananca in zilele de post.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 27 mai 2009

    Foarte bun este cus cusul,eu il pregatesc ca la reteta de baza.Mai ales vara,cand este foarte cald este usor si foarte gustos.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 27 mai 2009

    Eu il prajesc putin inainte de al fierbe.Doua linguri de ulei le incing, adaug cus cus-ul si invart in el sa nu se arda. Il las pina prinde putina culoare.Adaug o cana cu apa, sare si piper dupa gust , acopar cratita cu un capac si-l las sa fiarba. Il servesc drept garnitura la tocanite... Va multumesc ca ati folosit poza facuta de mine pentru prezentarea produsului !!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 mai 2009

    Eu torn apa fiarta peste el(de doua ori cantitatea de cus cus,acopar foarte bine vasul,il las pana se raceste.Se amesteca usor si se adauga in salate sau garnitura la preparate din peste sau carne.Merge amestecat si cu putin ketchup,sofran sau boia dulce pentru culoare.