Ce putem face cu telina?

Este o planta erbacee aromatica, cu frunze mari si flori albe, cunoscuta inca din antichitate. Romanii o foloseau des si o numeau ache odorante (planta parfumata), ptr. ca telina contine un ulei special, aromatic.

Ce putem face cu telina?

(Articol realizat de Angel)

Cumparati radacini tari si mici fara scobituri adanci sau taieturi. Prezenta zonelor moi marcheaza un inceput de degradare.

Nu aruncati frunzele: tocati-le marunt si folositi-le la salate, mancaruri sau muraturi.

Contine vitaminele A, B1, B2, C si E, multe minerale (calciu, fosfor, iod, magneziu, fier) si hidrati de carbon. Are proprietati stimulative si diuretice (in special sucul), tonifica sistemul nervos si regleaza tensiunea arteriala. Se recomanda in diabet, afectiuni renale si reumatismale. Este si un bun aliat al siluetei. Sucul de telina se poate folosi si in uz extern, in comprese sau decoct impotriva plagilor, ulceratiilor sau degeraturilor.

Rolul ei in bucatarie este variat, de la salate si garnituri pana la supe si tocanite.

Iata si cateva retete cu telina:

Salata de telina cu mustar

Radeti o telina mica in taietei fini; presarati cu sare si lasati sa stea 30 min. amestecand din cand in cand. Puneti intr-o salatiera 2 linguri mustar, adaugati 4 linguri de ulei, turnati putin cate putin, si 2 linguri de otet (dupa gust). Adaugati telina si 4 linguri de maioneza si amestecati bine. Cand serviti adaugati sare si piper si zeama de la o lamaie.

Telina inabusita

Curatati 6 teline mici, taiati fiecare in jumatate pe lungime, apoi in jumatate pe latime. Puneti 25g de unt intr-o cratita si, cand s-a incalzit, adaugati un catel de usturoi zdrobit si lasati sa se inmoaie 30 de secunde. Adaugati telina si amestecati bine. Puneti 3 ramurele de cimbru si turnati 150 ml supa fierbinte de pui. Lasati sa dea in clocot, acoperiti si micsorati focul. Lasati sa fiarba 50 min., pana se inmoaie telina. Presarati deasupra parmezan sau cascaval ras si serviti cu paste fainoase.

Telina cu orez

Se iau 2 teline mari, se taie felii sau cuburi si se pun impreuna cu 1 ceapa mare tocata marunt si 1 lingura de unt, pe foc mic, sa se inmoaie. Cand telina s-a rumenit usor, se amesteca cu 250g orez spalat si fiert separat; se adauga sosul de rosii (cam un pahar de sos), sare si se da la cuptor 20 min. la foc potrivit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor