Este o planta erbacee aromatica, cu frunze mari si flori albe, cunoscuta inca din antichitate. Romanii o foloseau des si o numeau ache odorante (planta parfumata), ptr. ca telina contine un ulei special, aromatic.
(Articol realizat de Angel)

Cumparati radacini tari si mici fara scobituri adanci sau taieturi. Prezenta zonelor moi marcheaza un inceput de degradare.

Nu aruncati frunzele: tocati-le marunt si folositi-le la salate, mancaruri sau muraturi.

Contine vitaminele A, B1, B2, C si E, multe minerale (calciu, fosfor, iod, magneziu, fier) si hidrati de carbon. Are proprietati stimulative si diuretice (in special sucul), tonifica sistemul nervos si regleaza tensiunea arteriala. Se recomanda in diabet, afectiuni renale si reumatismale. Este si un bun aliat al siluetei. Sucul de telina se poate folosi si in uz extern, in comprese sau decoct impotriva plagilor, ulceratiilor sau degeraturilor.

Rolul ei in bucatarie este variat, de la salate si garnituri pana la supe si tocanite.

Iata si cateva retete cu telina:

Salata de telina cu mustar

Radeti o telina mica in taietei fini; presarati cu sare si lasati sa stea 30 min. amestecand din cand in cand. Puneti intr-o salatiera 2 linguri mustar, adaugati 4 linguri de ulei, turnati putin cate putin, si 2 linguri de otet (dupa gust). Adaugati telina si 4 linguri de maioneza si amestecati bine. Cand serviti adaugati sare si piper si zeama de la o lamaie.

Telina inabusita

Curatati 6 teline mici, taiati fiecare in jumatate pe lungime, apoi in jumatate pe latime. Puneti 25g de unt intr-o cratita si, cand s-a incalzit, adaugati un catel de usturoi zdrobit si lasati sa se inmoaie 30 de secunde. Adaugati telina si amestecati bine. Puneti 3 ramurele de cimbru si turnati 150 ml supa fierbinte de pui. Lasati sa dea in clocot, acoperiti si micsorati focul. Lasati sa fiarba 50 min., pana se inmoaie telina. Presarati deasupra parmezan sau cascaval ras si serviti cu paste fainoase.

Telina cu orez


Se iau 2 teline mari, se taie felii sau cuburi si se pun impreuna cu 1 ceapa mare tocata marunt si 1 lingura de unt, pe foc mic, sa se inmoaie. Cand telina s-a rumenit usor, se amesteca cu 250g orez spalat si fiert separat; se adauga sosul de rosii (cam un pahar de sos), sare si se da la cuptor 20 min. la foc potrivit.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 36 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gavrilescu P Camelia, 19 ianuarie 2016

    telina cruda ,rasa pe razatoare fina ,amestecata cu iaurt este o salata delicioasa

  • Fara foto

    Mariana Colea, 30 ianuarie 2015

    vreau sa incerc si eu am consumat in cantitati mici numai la ciorbe acum vreau sa incerc

  • Fara foto

    Maria Natoi, 18 ianuarie 2015

    telina -viata lunga

  • Fara foto

    Maria Vasile, 11 noiembrie 2014

    interesant, am sa incerc si eu deoarece sufar de:tensiune arteriala , reomatism si ulcer!

  • Fara foto

    Theodora Copil, 15 octombrie 2014

    voi incerca

  • Fara foto

    Petrica Petryca, 29 mai 2014

    da telina este si va ramine cea mai tare pt ca este planta care face minuni ,,,,,,,,,,,,,

  • Fara foto

    Harisis Hary, 18 martie 2014

    vreau sa incerc si eu am consumat in cantitati mici numai la ciorbe acum vreau sa incerc

  • Fara foto

    Claudia Losonti, 04 martie 2014

    eu telina o maninc cruda este foarte buna

  • Fara foto

    Panaite Ion, 17 august 2013

    super retete

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 30 ianuarie 2013

    Un gust deosebit dau feliile de telina adaugate la musacaua de cartofi.

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2013

    Mie personal imi place foarte mult telina, si o folosesc cat pot de des.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2013

    Am pregatit recent telina cu maioneza si putin usturoi ,e super ,la fel cu smantana sau iaurt dietetic(telina trebuie sa fie cruda,data pe razatoare ).

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Am facut si eu telina cu orez,e foarte buna,de fapt eu folosesc telina la multe preparate ,imi place...

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    UN articol interesant. Pun deseori telina la salata, pentru ca imi place gustul ei si este si sanatoasa.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 iunie 2009

    Ahhhh telina care mie personal nu imi place,saptamana asta si cealalta trebuie sa mananc la dieta telina.........nu am nicio idee cum as putea sa o fac de dieta,fara maioneza si fara mustar,in rest felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Indiferent cum e pregatita telina e o binecuvantare pentru organism.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

    Telina cruda rasa,mar acrisor ras,in cantitati egale,piept de pui la gratar sau abur ( si apoi taiat cubulete,iaurt mai gras amestecat cu 2 linguri de maioneza,

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 07 iunie 2009

    Am mancat nu de mult telina la gratar. Un adevarat deliciu, dar nu stiu daca a fost initial pregatita cumva sau pur si simplu "azvarlita" pe gratar :). Daca stie cineva ... multumesc frumos.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Mmmmmmmm, telina cu orez cred ca mi-ar placea, oricum imi place gustul si mirosul.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 iunie 2009

    Nu aveam intr-o zi nimic acru ptr. o tocanita si am facut repede o salata de varza, pastarnac, morcov si telina (date toate prin razatoarea mica) cu putin suc de lamaie si am rezolvat!

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Sa nu uitam ca telina este si un bun medicament si tinctura de telina este un bun tratament pentru impotenta venita in urma operatiilor (anesteziilor).

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Folosesc telina cruda in diverse salate.Este foarte sanatoasa.

  • Anca Bordeianu

    Anca Bordeianu (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Mie imi place cel mai mult sa fac telina cruda cu maioneza litch sau cu un sos facut din iaurt,usturoi si marar.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    O idee foarte buna este combinatia de telina si cartofi, pentru un piure delicat si foarte hranitor. Aveti nevoie de cantitati egale din telina si cartofi, cate 500 de grame, 100 de grame de unt, o cana cu lapte, 2 oua si sare. Spalati si curatati telina si cartofii, taiati-le bucatele si fierbeti-le in vase separate in apa cu sare. Dupa ce sunt fierte, se dau impreuna prin blender pana obtineti o paste omogena. Puneti untul, cat legumele sunt inca calde, galbenusurile de ou si potriviti de lapte si sare pentru a avea consistenta dorita.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Eu prepar o salata delicoasa cu telina, mere si morcovi. Le dau pe razatoarea fina, dupa care le amestec cu iaurt sau smantana. E si foarte satioasa si sanatoasa.

  • Nicoleta Chiponca

    NicoletaC (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Si eu folosesc foarte frecvent telina la mancaruri, una dintre retetele preferate fiind cea cu piept de pui si maioneza.

  • Fara foto

    mariana, 08 mai 2009

    Telina e f. gustoasa,eu fac telina pane!incercati o sa va placa mult!cum o fac:simplu tai telina felii le presar cu sare pe ambele parti o las 2o min.o sterg cu un prosop curat si o fac pane!Pofta buna!si aseara am facut!

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Cindva eterna gustare a celor care tineau dieta, telina a ajuns pina la urma la statutul de mincare buna pentru sanatate. Fierbeti telina in supa condimentat pina se moaie si serviti ca garnitura. Pentru un "tonic" de telina: in robotul de bucatarie faceti piure de telina, ridichi si rosii. Eu fac un fel de mincare vegetarian, calesc in ulei de masline telina taiate betisoare cu nuci tocate. Eu folosesc si frunzele de teleina la mincare , constin concentratii mari de potasiu si vitamina C.

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Telina o folosesc numai la supa de pui cu taitei, la cea cu galuscute si la ciorba de pui. Retetele postate aici cu telina cred sa sunt pe cat de gustoase pe atat de sanatoase. Ar merita sa le incerc macar de curiozitate.

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Telina o folosesc numai la supa de pui cu taitei, la cea cu galuscute si la ciorba de pui. Retetele postate aici cu telina cred sa sunt pe cat de gustoase pe atat de sanatoase. Ar merita sa le incerc macar de curiozitate.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    E foarte interesant acest articol. Eu folosesc telina indeosebi la supa de pui cu galuste de gris, dar si in alte retete de ciorbe.

  • Fara foto

    cely, 07 mai 2009

    Salata de telina cu mustar ma incanta.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Sa nu aruncam nimic: petiolul frunzei, taiat marunt, este crocant si aromat si se poate pune oriunde se pun si frunzele.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Interesant articol si minunate retetele postate.Telina este o binecuvantare din punctul meu de vedere;gustoasa,aromata si sanatoasa.Retetele care contin telina sunt delicioase.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Intradevar telina este foarte buna si aromata,eu o folosesc foarte des.Fac o mancare pe baza de telina,cartofi si masline,este foarte gustoasa.Iar din salata de cruditati nu lipseste niciodata.