Delicatese cu pui de balta

Va propun ceva mai iesit din comun, dar care, prin partea locului, adica in Tara Zarandului, este ceva obisnuit. Este vorba despre pulpele de broasca, pui de balta, cum este numita broasca, si nu orice fel de broasca, ci cea de cultura.

Delicatese cu pui de balta

(Un articol de Maria Vekas)

Din aprilie pana la inceputul verii, pulpele de broasca au carnea cea mai gustoasa, foarte asemanatoare cu cea a pieptului de pui. Broastele sunt foarte apreciate in multe zone ale lumii datorita gustului deosebit, apropiat de cel al carnii de pui si al celei de rac, dar si pentru compozitia nutritiva foarte saraca in grasimi (0,9% lipide) si continutul bogat in proteine (23%), foarte apropiat de cel al carnii de porc. La nivel mondial, piata puilor de balta a cunoscut o dezvoltare fara precedent, in conditiile in care un kilogram se vinde cu cel putin sase euro. Iata cateva retete care, sper, o sa va deschida apetitul.

 

 PULPE DE BROASCA CU CIUPERCI

Ingrediente:

16-20 pulpe de broasca, 200g.ciuperci, 120g.unt, 30g.faina, 200ml. Smantana, 100ml.vin alb sec, 1 ceapa rosie, 200g.orez brun, 100g.rosii, sare, piper, boia de ardei, patrunjel verde;

Mod de preparare:

1. Pulpele de broasca condimentate se trec prin faina amestecata cu boia si se frig in unt. Se scot, se pun intr-un vas de Jena si se pastreaza la cald.

2. In untul ramas se caleste ceapa taiata marunt, se adauga ciupercile, se presara cu faina, se sting cu smantana si vin si se lasa sa dea cateva clocote; se adauga si pulpele de broasca si se fierb impreuna inca 10 minute.

3. Se prepara garnitura:se fierbe orezul brun in apa sarata.Se scurge, se pune intr-un bol si   se garniseste cu felii de rosii si se presara cu patrunjel verde tocat.

4. Pulpele de broasca se servesc cu garnitura de orez si cu un vin alb sec. (4 portii/timp de preparare:50’)

 

PULPE DE BROASCA FRIPTE

Ingrediente:

16 pulpe de broasca, 100ml. ulei de masline, 200g.rosii, 1 catel de usturoi, 1 ceapa rosie, sare, piper, cimbrisor, foi de dafin, 100ml. vin alb sec, 100g.mazare,  200g.morcovi, 200g.ciuperci, 50g.piure de rosii sau pasta de rosii, 60g. ketchup, rosii si lamiae pentru ornate;

Mod de pregatire:

1. Mazarea se fierbe in apa cu sare; morcovii, curatati si spalati, se taie bastonase si se fierb tot in apa  sarata.

2. Ceapa rosie taiata marunt se caleste in ulei. Se adauga ciupercile, usturoiul zdrobit, condimentele, pireul de rosii si vinul. Se pun apoi rosiile taiate cubulete, morcovii fierti, mazarea fiarta si 60g. Ketch-up. Se lasa sa fiarba 2-3 minute.

3. Intre timp, pulpele de broasca  condimentate se frig in ulei de masline.

3. Pulpele se servesc pe pat de legume  cu jumatati de rosii imprejur si felii de lamaie. Servim alaturi un vin alb sec.(4 portii/45’)

 

PULPE DE BROASCA FRICASSE

Ingrediente:

16 pulpe de broasca, 150g.praz, 120g.morcovi, 120g.pastarnac, 50g.telina(radacina), 60g.ciuperci, 100g.mazare dulce, 80g.unt, 60g.faina, 2 galbenusuri, 200g.smantana, ½ lamaie, sare, piper alb;

Mod de preparare:

1. Se taie prazul in rondele si se fierbe in 200ml.apa. Cand a fiert, se mai adauga 800ml. apa, se sareaza si, cand da in clocot, se adauga pulpele de broasca, morcovii taiati fasii, telina si pastarnacul taiate julien, ciupercile, sare, piper si, pe foc mic, se lasa sa fiarba pana ce legumele sunt fierte.

2. Se face un rantas din unt si faina, dar fara sa se rumeneasca. Se iau pulpele de pe foc, se adauga rantasul, galbenusurile batute cu smantana si suc de lamaie.

3. Pulpele se servesc cu orez fiert si un vin alb sec.(4 portii/60’)

 

PULPE DE BROASCA CU TARHON

Ingrediente:

16 pulpe de broasca, 120g.unt, sare, piper, 80g.faina, 1 lamaie, 100ml.lapte, patrunjel verde, tarhon proaspat, ½ kg. cartofi;

Mod de preparare:

Pulpele de broasca se stropesc cu lapte, se trec apoi prin faina si se frig pana se rumenesc. Se aseaza pe un platou, se sareaza, pipereaza, se presara cu patrunjel verde tocat si tarhon tocat. Se stropesc cu suc de lamaie si cu unt topit. Se servesc cu garnitura de cartofi natur si un vin rosu sec. Se orneaza cu rondele de lamaie. (4 portii/45’)

 

PULPE DE BROASCA CU SOS DE SMANTANA

Ingrediente: (pentru 4 persoane)

20 pulpe de broasca, 2 cepe, ciuperci (1 conserva,), 200ml. smantana, ½ pahar vin alb sec, sare,  piper, 8 catei de usturoi, ulei, lapte, unt;

Mod de preparare:

1. Pulpele de broasca se tin in lapte cca. 2 ore, se sterg, se trec prin faina si se prajesc in unt pana se rumenesc. Se scot si se tin la cald intr-un vas de Yena. (se pot folosi si pulpe congelate )

2. Se prepara sosul: se curata cepele si se toaca marunt. Se incinge uleiul, se adauga ceapa si se caleste. Se adauga ciupercile din conserva, scurse, 1/2 pahar de vin rosu sec, sare si piper si se fierb 10 minute. Se ia tigaia de pe foc, se adauga smantana, sare si piper, daca este nevoie, si se pune din nou pe foc pana dau un clocot. Se adauga usturoiul pisat si patrunjeleul verde tocat, se mai lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.

3. Pulpele de broasca se servesc cu sos si mamaliguta si un vin rosu sec. (timp de preparare: 35’)

 

PULPE DE BROASCA PANE

Ingrediente (4 portii/15’)

20 pulpe de broasca(proaspete), pesmet, sare,  piper, 50g.unt, lamiae,ulei pentru prajit;

Mod de preparare:

1. Pulpele de broasca se spala in apa rece, se sterg cu un servet de bucatarie, se stropesc cu suc de lamaie, se sareaza si se pipereaza. Se tin la rece 1 ora.

2. Se trec pulpele prin faina, ou, pesmet  si se prajesc in ulei fierbinte pana se rumenesc.

2. Se servesc calde, stropite cu unt fierbinte si garnitura dupa plac.

 

POFTA BUNA!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise