Va propun ceva mai iesit din comun, dar care, prin partea locului, adica in Tara Zarandului, este ceva obisnuit. Este vorba despre pulpele de broasca, pui de balta, cum este numita broasca, si nu orice fel de broasca, ci cea de cultura.
(Un articol de Maria Vekas)

Din aprilie pana la inceputul verii, pulpele de broasca au carnea cea mai gustoasa, foarte asemanatoare cu cea a pieptului de pui. Broastele sunt foarte apreciate in multe zone ale lumii datorita gustului deosebit, apropiat de cel al carnii de pui si al celei de rac, dar si pentru compozitia nutritiva foarte saraca in grasimi (0,9% lipide) si continutul bogat in proteine (23%), foarte apropiat de cel al carnii de porc. La nivel mondial, piata puilor de balta a cunoscut o dezvoltare fara precedent, in conditiile in care un kilogram se vinde cu cel putin sase euro. Iata cateva retete care, sper, o sa va deschida apetitul.
 

 PULPE DE BROASCA CU CIUPERCI

Ingrediente:


16-20 pulpe de broasca, 200g.ciuperci, 120g.unt, 30g.faina, 200ml. Smantana, 100ml.vin alb sec, 1 ceapa rosie, 200g.orez brun, 100g.rosii, sare, piper, boia de ardei, patrunjel verde;

Mod de preparare:

1. Pulpele de broasca condimentate se trec prin faina amestecata cu boia si se frig in unt. Se scot, se pun intr-un vas de Jena si se pastreaza la cald.

2. In untul ramas se caleste ceapa taiata marunt, se adauga ciupercile, se presara cu faina, se sting cu smantana si vin si se lasa sa dea cateva clocote; se adauga si pulpele de broasca si se fierb impreuna inca 10 minute.

3. Se prepara garnitura:se fierbe orezul brun in apa sarata.Se scurge, se pune intr-un bol si   se garniseste cu felii de rosii si se presara cu patrunjel verde tocat.

4. Pulpele de broasca se servesc cu garnitura de orez si cu un vin alb sec. (4 portii/timp de preparare:50’)

 

PULPE DE BROASCA FRIPTE

Ingrediente:

16 pulpe de broasca, 100ml. ulei de masline, 200g.rosii, 1 catel de usturoi, 1 ceapa rosie, sare, piper, cimbrisor, foi de dafin, 100ml. vin alb sec, 100g.mazare,  200g.morcovi, 200g.ciuperci, 50g.piure de rosii sau pasta de rosii, 60g. ketchup, rosii si lamiae pentru ornate;

Mod de pregatire:

1. Mazarea se fierbe in apa cu sare; morcovii, curatati si spalati, se taie bastonase si se fierb tot in apa  sarata.

2. Ceapa rosie taiata marunt se caleste in ulei. Se adauga ciupercile, usturoiul zdrobit, condimentele, pireul de rosii si vinul. Se pun apoi rosiile taiate cubulete, morcovii fierti, mazarea fiarta si 60g. Ketch-up. Se lasa sa fiarba 2-3 minute.

3. Intre timp, pulpele de broasca  condimentate se frig in ulei de masline.

3. Pulpele se servesc pe pat de legume  cu jumatati de rosii imprejur si felii de lamaie. Servim alaturi un vin alb sec.(4 portii/45’)

 

PULPE DE BROASCA FRICASSE

Ingrediente:


16 pulpe de broasca, 150g.praz, 120g.morcovi, 120g.pastarnac, 50g.telina(radacina), 60g.ciuperci, 100g.mazare dulce, 80g.unt, 60g.faina, 2 galbenusuri, 200g.smantana, ½ lamaie, sare, piper alb;

Mod de preparare:

1. Se taie prazul in rondele si se fierbe in 200ml.apa. Cand a fiert, se mai adauga 800ml. apa, se sareaza si, cand da in clocot, se adauga pulpele de broasca, morcovii taiati fasii, telina si pastarnacul taiate julien, ciupercile, sare, piper si, pe foc mic, se lasa sa fiarba pana ce legumele sunt fierte.

2. Se face un rantas din unt si faina, dar fara sa se rumeneasca. Se iau pulpele de pe foc, se adauga rantasul, galbenusurile batute cu smantana si suc de lamaie.

3. Pulpele se servesc cu orez fiert si un vin alb sec.(4 portii/60’)

 

PULPE DE BROASCA CU TARHON

Ingrediente:


16 pulpe de broasca, 120g.unt, sare, piper, 80g.faina, 1 lamaie, 100ml.lapte, patrunjel verde, tarhon proaspat, ½ kg. cartofi;

Mod de preparare:

Pulpele de broasca se stropesc cu lapte, se trec apoi prin faina si se frig pana se rumenesc. Se aseaza pe un platou, se sareaza, pipereaza, se presara cu patrunjel verde tocat si tarhon tocat. Se stropesc cu suc de lamaie si cu unt topit. Se servesc cu garnitura de cartofi natur si un vin rosu sec. Se orneaza cu rondele de lamaie. (4 portii/45’)

 

PULPE DE BROASCA CU SOS DE SMANTANA

Ingrediente: (pentru 4 persoane)


20 pulpe de broasca, 2 cepe, ciuperci (1 conserva,), 200ml. smantana, ½ pahar vin alb sec, sare,  piper, 8 catei de usturoi, ulei, lapte, unt;

Mod de preparare:


1. Pulpele de broasca se tin in lapte cca. 2 ore, se sterg, se trec prin faina si se prajesc in unt pana se rumenesc. Se scot si se tin la cald intr-un vas de Yena. (se pot folosi si pulpe congelate )

2. Se prepara sosul: se curata cepele si se toaca marunt. Se incinge uleiul, se adauga ceapa si se caleste. Se adauga ciupercile din conserva, scurse, 1/2 pahar de vin rosu sec, sare si piper si se fierb 10 minute. Se ia tigaia de pe foc, se adauga smantana, sare si piper, daca este nevoie, si se pune din nou pe foc pana dau un clocot. Se adauga usturoiul pisat si patrunjeleul verde tocat, se mai lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.

3. Pulpele de broasca se servesc cu sos si mamaliguta si un vin rosu sec. (timp de preparare: 35’)

 

PULPE DE BROASCA PANE

Ingrediente (4 portii/15’)


20 pulpe de broasca(proaspete), pesmet, sare,  piper, 50g.unt, lamiae,ulei pentru prajit;

Mod de preparare:

1. Pulpele de broasca se spala in apa rece, se sterg cu un servet de bucatarie, se stropesc cu suc de lamaie, se sareaza si se pipereaza. Se tin la rece 1 ora.

2. Se trec pulpele prin faina, ou, pesmet  si se prajesc in ulei fierbinte pana se rumenesc.

2. Se servesc calde, stropite cu unt fierbinte si garnitura dupa plac.

 

POFTA BUNA!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 21 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Deanna Cristian, 03 iulie 2014

    imi plac enorm sa pregatesc si sa servesc tot felul de retete din fructe de mare dar din pacate pe nat nu sunt prea multe sau cele mai bune nu se dau

  • Fara foto

    Mihai Stiglet, 08 februarie 2014

    Am mincat asa ceva la resita sunt foarte bune

  • Fara foto

    Angelica Cuciureanu, 06 decembrie 2013

    foarte bune ¡¡¡¡ multumesc pentru retete

  • Radu_Haucă

    Radu_Haucă (Bucatar) , 12 februarie 2013

    Am mâncat și eu destul de des, le prind chiar eu în fiecare primăvară și sunt întradevăr delicioase. Nici nu se compară cu pieptul de pui, cum scrie mai sus, pieptul este mai ațos pe când pulpele de broască sunt fragede de se topesc în gură.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Am auzit ca sunt bune dar nu ma tenteaza asa ceva .

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

    Multumesc pentru raspuns domnului Marian,am gasit la Metro,dar am sa caut si in hala de peste din Obor..

  • Fara foto

    Marian, 01 septembrie 2009

    Dicarmencitta 1957,eu tocmai am luat pui de balta din Obor ,piata de peste...Congelate

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Cand eram f. mica (6-7 ani),tatalui meu i-a dat cineva o conserva cu pulpe de broasca,nu stiu exact cum erau preparate si am mancat,nu imi spusese ce era acolo,dar acum nu cred ca as manca daca as sti .Mi se pare asa ceva ciudat.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol extrem de interesant.felicitari.

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 07 iunie 2009

    La Qian Bao am mancat pui de balta pane. Delicios :))

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 03 iunie 2009

    Multumesc pentru aprecieri,dicarmencitta.Pacat ca nu mai gasiti pulpe de broasca,noi, in zona noastra, avem noroc.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 mai 2009

    Draga doamna Maria Vekas, aveti un articol foarte bun si retetele de asemeni sunt foarte bune, dar problema este ca eu in Bucuresti nu am mai gasit pulpe de broasca de pe vreamea lui Ceausescu.Se gaseau la pescaria din Amzei si nici nu erau prea scumpe.Felicitari pentru retete.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 mai 2009

    Imi plac mult pregatite pane si supa este f gustoasa...

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 22 mai 2009

    Lenuta, cand eram inca in invatamant, aveam un coleg din Moneasa, statiune la 20 km. de Sebis, care ne aducea pulpe de broasca si erau pregatite la cantina scolii si din care ne infruptam, cu mic , cu mare ,fie intr-o pauza mare, fie dupa ore.De atunci, in fiecare primavara,de acolo fac rost de aceste delicatese sau din Arad , de la magazinul Billa.Au un gust excelent, cineva neavizat le-ar confunda cu carnea de pui.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 mai 2009

    Pe vreamea lui Ceasca, se gaseau la pescarie in piata Amzei,dar toata lumea stramba din nas, eu le prajeam si tare imi placeau,dar acum astia nu au mai scos pe piata.Pacat, este un aliment bun.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Roda, si in zona Ardealului, mai precis la Cucerdea, o comuna mare din Jud Mures se consuma ,,aceste delicatese,, pescuite din zona, deci fffff proaspete!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Intr-adevar, gustul se aseamana cu carnea de pui dar, din punctul meu de vedere, nu cu cea de raci. Specificatia dvs (functie de zone si mai ales tari, continente) a fost reala. Am observat ca nu va contrazice nimeni, de ce? Nu sunt postate comentariile?

  • Fara foto

    v magdalena (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Foarte intersant articolul!Locuiesc in Arad, asa ca imi va fi usor sa cumpar pulpe de broasca.Am mancat si cu alte ocazii si va spun sincer ca sunt grozave, ca si cum ai manca carne de pui.Interesante si retetele propuse.Vad ca nu este specificat numele autoarei , dar din comentariu precedent am inteles ca este d-na Maria Vekas.Felicitari , doamna, pentru articol!

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Eu am scris articolul, dar s-a uitat sa se mentioneze numele meu.Stiu sa-ti spun doar pentru judetul Arad, in rest nu cunosc situatia.Deci, la Billa ,in Arad, eu am gasit pulpe de broasca proaspete , dar si congelate.Pana la sfarsitul lui iunie se gasesc aceste delicatese in stare proaspata, mai tarziu doar congelate.

  • Fara foto

    Cristina, 21 mai 2009

    Nu stiu daca as indrazni sa gust,am o retinere, cu toate ca am auzit ca sunt delicioase.

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Yamii yamii sunt delicioase, pacat ca eu nu prea gasesc. Daca stiti cumva unde se gasesc proaspete as multumi.