Cand organizezi o iesire la padure sau un gratar la munte, primele retete care iti vin in minte sunt cele pe baza de carne – friptura, carnaciori, mici... Totusi, se poate intampla ca una dintre persoanele prezente la gratar sa fie vegetariana sau sa nu poata manca carne din motive de sanatate. Asadar, iata cateva sfaturi pentru alternative ale carnii atunci cand faci un gratar.
Cea mai la indemana varianta e sa folosesti carne de soia. Poti prepara hamburgeri de soia, dar ai grija atunci cand ii pui pe gratar. Pentru ca nivelul de grasimi din soia e mult mai scazut decat in carnea de porc sau chiar de pui, e un risc mai mare ca soia sa se lipeasca de gratar. Asadar, e bine sa stergi gratarul foarte foarte bine, eventual cu un servet de hartie imbibat in ulei de masline.

Alta varianta ar fi sa faci frigarui de legume. E aceeasi regula precum la frigaruile de carne, numai ca singurele produse pe care le infigi pe frigaruie vor fi bucatele de legume. Aici, ghideaza-te dupa gusturile celui pentr care le pregatesti. Poti adauga felioare de rosie, vinete, dovlecei, ardei gras, ceapa etc. Daca pregatesti si un dressing cu care sa le servesti mai apoi, pe baza de iaurt, smantana sau sos de rosii, frigaruile vor fi excelente.

O alta delicatesa este branza coapta pe gratar. Iti trebuie o branza nu foarte moale, dar nici tare, pe care sa o prajesti usor pe gratar, pana prinde o crusta. Te asigur ca si “carnivorii” vor dori sa guste din aceasta trufanda.

Nu in ultimul rand, o salata bogata din care se pot infrupta toti mesenii va completa masa deja bogata pentru prietenii sau rudele tale vegetariene.

Trebuie sa mai ai grija la un aspect: multi vegetarieni sunt foarte stricti in dieta si nu ar vrea sa manance ceva care a fost gatit pe acelasi gratar cu produse din carne. Gustul de carne se poate impregna in soia, la fel si grasimea sau sucul de carne, iar multi vegetarieni au ajuns chiar sa nu suporte gustul. Asadar, iti recomandam fie, daca ai un gratar mai mare, sa pregatesti produsele vegetariene intr-o parte, iar pe cele din carne pe alta parte, fie sa incepi cu cele vegetariene si abia apoi sa pregatesti carnea.

Chiar daca pare dificil sa gatesti pentru vegetarieni, mai ales in natura, la gratar, nu e de fapt atat de complicat. Soia, frigarui de legume, branza la gratar si salate – o masa delicioasa si pentru cele mai pretentioase gusturi!

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gabi Domide, 06 februarie 2015

    Si mai ales, sa fie carne de oaie de Dobrogea!

  • Fara foto

    Barisov Alexandru, 05 martie 2014

    Vara desi nu suntem in post noi facem aceasta reteta si pot sa spun ca este excelenta.

  • Fara foto

    Andronic Cosmin, 01 noiembrie 2013

    e complicat sa gatesc pentru vegetarieni dar am sa incerc fie ce o fi

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    O bunatate !

  • Fara foto

    Niko Stan, 06 august 2009

    Legumele la gratar sunt foarte gustoase si sanatoase mai ales servite cu sos tzatziki sau cu diferite alte sosuri ,iar in ceea ce priveste fructele...ideea de a le face la gratar e super ,trebuie neaparat sa o incerc.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Frigaruile cu legume sunt un deliciu.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Bun, dietetic, usor de preparat.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Imi plac foarte mult legumele fierte sau la gratar.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Pe caldurile acestea sunt foarte bine venite,felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Nu am nimic impotriva vegetarienilor sau legumelor la gratar,dar cel mai bun gratar este tot cu carne.

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Ar trebui sa incercati si fructe coapte pe gratar! Fructele mai taricele si nu foarte coapte, taiate in doua, cum ar fi piersici, caise, struguri, ananas, avocado, prune, felii de mere, etc si pudrate cu zahar, se insira pe bete de frigarui si se coc la foc domol pana se caramelizeaza usor zaharul. Sunt delicioase si interesante!

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Si ciuperci, neaparat ciuperci...

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Legumele la gratar sunt foarte gustoase si sanatoase,au arome deosebite!

  • Muresan Adrian

    murigneau (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Cea mai indicata leguma pentru gratar este ceafa de porc.

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Incercati si ciuperci umplute cu pasta de branza amestecata cu putina ceapa si sare (sau cas ).Sunt un deliciu!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Arata tare bine si cred ca sunt foarte gustoase.O alternativa buna, nu doar pentru persoanele vegetariene.Mai ales acum vara, merita folosite din plin.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Noi nu suntem vegetarieni, dar totusi servim vedure, la gratar, in salata in toate modurile, iar cateodata chiar si la gratar iti face placere sa servesti verdure coapte; foarte interesant articol!!!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Cand merg la mama acasa facem pe gratar ciuperci si cartofi.Ne plac f. mult.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Toate legumele la gratar sunt delicioase,imi plac foarte mult stropite cu zeama de lamaie.