Gratar pentru vegetarieni

Cand organizezi o iesire la padure sau un gratar la munte, primele retete care iti vin in minte sunt cele pe baza de carne – friptura, carnaciori, mici... Totusi, se poate intampla ca una dintre persoanele prezente la gratar sa fie vegetariana sau sa nu poata manca carne din motive de sanatate. Asadar, iata cateva sfaturi pentru alternative ale carnii atunci cand faci un gratar.

Gratar pentru vegetarieni

Cea mai la indemana varianta e sa folosesti carne de soia. Poti prepara hamburgeri de soia, dar ai grija atunci cand ii pui pe gratar. Pentru ca nivelul de grasimi din soia e mult mai scazut decat in carnea de porc sau chiar de pui, e un risc mai mare ca soia sa se lipeasca de gratar. Asadar, e bine sa stergi gratarul foarte foarte bine, eventual cu un servet de hartie imbibat in ulei de masline.

Alta varianta ar fi sa faci frigarui de legume. E aceeasi regula precum la frigaruile de carne, numai ca singurele produse pe care le infigi pe frigaruie vor fi bucatele de legume. Aici, ghideaza-te dupa gusturile celui pentr care le pregatesti. Poti adauga felioare de rosie, vinete, dovlecei, ardei gras, ceapa etc. Daca pregatesti si un dressing cu care sa le servesti mai apoi, pe baza de iaurt, smantana sau sos de rosii, frigaruile vor fi excelente.

O alta delicatesa este branza coapta pe gratar. Iti trebuie o branza nu foarte moale, dar nici tare, pe care sa o prajesti usor pe gratar, pana prinde o crusta. Te asigur ca si “carnivorii” vor dori sa guste din aceasta trufanda.

Nu in ultimul rand, o salata bogata din care se pot infrupta toti mesenii va completa masa deja bogata pentru prietenii sau rudele tale vegetariene.

Trebuie sa mai ai grija la un aspect: multi vegetarieni sunt foarte stricti in dieta si nu ar vrea sa manance ceva care a fost gatit pe acelasi gratar cu produse din carne. Gustul de carne se poate impregna in soia, la fel si grasimea sau sucul de carne, iar multi vegetarieni au ajuns chiar sa nu suporte gustul. Asadar, iti recomandam fie, daca ai un gratar mai mare, sa pregatesti produsele vegetariene intr-o parte, iar pe cele din carne pe alta parte, fie sa incepi cu cele vegetariene si abia apoi sa pregatesti carnea.

Chiar daca pare dificil sa gatesti pentru vegetarieni, mai ales in natura, la gratar, nu e de fapt atat de complicat. Soia, frigarui de legume, branza la gratar si salate – o masa delicioasa si pentru cele mai pretentioase gusturi!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi