O masa in Grecia e pusa in evidenta, de obicei, cu o selectie de mancaruri calde si reci numite “mezedes”. Se servesc si cateva tipuri de supe, dar in general acestea reprezinta o masa in sine, si nu un prim fel al unui mare ospat.
Felul principal este un tip de carne sau peste fiert sau la gratar. Sunt de asemenea, multe tocanite cu carne din care poti sa alegi, precum si bucati de carne prajite la gratar sau clasicul miel sau porc la carbuni, numit “souvlaki”. De asemenea, sunt foarte apreciate pestele si fructele de mare si salatele se servesc de obicei impreuna cu felul principal, si contin legume proaspete si, deseori, fire de papadie gatita. O salata clasica greceasca este “horiatiki”, care consta in felii de rosii, de castravete, masline, ardei grasi, ceapa si branza feta, alaturi de un dressing de ulei si otet.
Cele mai populare tipuri de branzeturi din restaurante sunt feta (o branza alba, moale si sarata), graviera (mai galbena si mai tare), kasseri (galbena si semi-moale) si manouri (cremoasa, bogata in grasimi si nesarata).
Deserturile sunt un fel de mancare indragit in Grecia, incluzand baclavaua si kataifi (nuci “imbracate” in grau si acoperite cu un sos de miere). In timpul verii, ca deserturi sunt preferate piersicile, pepenele, strugurii si perele.
Cafeaua greceasca seamana cu cea turceasca si e servita, in general, cu un pahar cu apa.
Ca localuri, in Grecia exista: taverna (un local care pune accent pe bucataria traditionala si pe “mezedes”), psistaria (un loc unde poti manca lucruri preparate la gratar), estiatorion (un tip de restaurant conventional) si psarotaverna (taverna pestelui, specializata in peste si fructe de mare si gasita, in general pe malul marii sau in preajma porturilor).
La restaurantele din Grecia se include, de regula, un bacsis de 15% chiar in bonul pe care-l primesti la sfarsitul mesei. Meniurile au de obicei doua coloane pentru pret. Una pentru pretul standard si cealalta pentru acelasi pret, cu TVA + taxa de “servicii” (bacsisul) incluse.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii