O masa in Grecia e pusa in evidenta, de obicei, cu o selectie de mancaruri calde si reci numite “mezedes”. Se servesc si cateva tipuri de supe, dar in general acestea reprezinta o masa in sine, si nu un prim fel al unui mare ospat.
Felul principal
este un tip de carne sau peste fiert sau la gratar. Sunt de asemenea, multe tocanite cu carne din care poti sa alegi, precum si bucati de carne prajite la gratar sau clasicul miel sau porc la carbuni, numit “souvlaki”. De asemenea, sunt foarte apreciate pestele si fructele de mare si salatele se servesc de obicei impreuna cu felul principal, si contin legume proaspete si, deseori, fire de papadie gatita. O salata clasica greceasca este “horiatiki”, care consta in felii de rosii, de castravete, masline, ardei grasi, ceapa si branza feta, alaturi de un dressing de ulei si otet.

Cele mai populare tipuri de branzeturi din restaurante sunt feta (o branza alba, moale si sarata), graviera (mai galbena si mai tare), kasseri (galbena si semi-moale) si manouri (cremoasa, bogata in grasimi si nesarata).

Deserturile
sunt un fel de mancare indragit in Grecia, incluzand baclavaua si kataifi (nuci “imbracate” in grau si acoperite cu un sos de miere). In timpul verii, ca deserturi sunt preferate piersicile, pepenele, strugurii si perele.

Cafeaua greceasca seamana cu cea turceasca si e servita, in general, cu un pahar cu apa.

Ca localuri, in Grecia exista: taverna (un local care pune accent pe bucataria traditionala si pe “mezedes”), psistaria (un loc unde poti manca lucruri preparate la gratar), estiatorion (un tip de restaurant conventional) si psarotaverna (taverna pestelui, specializata in peste si fructe de mare si gasita, in general pe malul marii sau in preajma porturilor).

La restaurantele din Grecia se include, de regula, un bacsis de 15% chiar in bonul pe care-l primesti la sfarsitul mesei. Meniurile au de obicei doua coloane pentru pret. Una pentru pretul standard si cealalta pentru acelasi pret, cu TVA + taxa de “servicii” (bacsisul) incluse.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Eleny Dragomir, 20 iulie 2013

    AM FOST IN GRECIA SI AM GUSTAT DIN TOATE PREOARATELE LOR SANT FF SANATOASE SI BUNE.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Un articol foarte instructiv 1

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 iunie 2009

    Mancarea greceasca este foarte buna si deosebita,felicitari pentru articol.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 iunie 2009

    Specific grecesc, un pahar de apa la o cescuta de cafea,Felicitari pentru articol.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Nu prea am avut ocazia sa consum mancare greceasca, dar m-ar tenta, mi se pare destul de variata.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Souvlaki este un fel de mancare traditionala greceasca,super articol si felicitari pentru postare.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Mancarea greceasca e foarte buna si variata.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    In general bucatari greceasca are 8 puncte de baza: 1 uleiu de masline 2 consum moderat de alcool 3 verdeturi si legume 4 cereale(inclusiv paine integrala) 5 fructe 6 plante aromatice 7 carne si produse de carne 8 lapte si produse lactate Cei care respecta sunt mai apropiati de bucataria greceeasca.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Nu am fost in Grecia,dar am numai cuvinte de lauda pentru mancarea greceasca.La noi in Constanta sunt restaurate cu specific grecesc,am si prieteni de familie greci si aromani si este excelenta.Am combinat si eu cateva retete grecesti,am improvizat,am adaugat si chiar sunt extraordinare.

  • Fara foto

    denisa popa, 26 martie 2009

    Eu stau in Grecia de un an si da va pot spune ca au mancaruri bune, dar folosesc f mult ulei in absolut orice, iar cat despre dulciuri daca nu ai diabet ai toate sansele sa faci daca mananci regulat pt ca folosesc extraordinar de mult zahar si insiropeaza absolut tot, pt ei siropul in dulciuri este o religie, la fel ca si uleiul in mancare si nu este intotdeauna de masline, oricum merita vizitata cel putin o data, dar sa stiti ca NICAIERI NU ESTE CA ACASA!

  • Fara foto

    Simona-Gabriela Paun (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Nu ar trebui sa uitam de traditionalul tzatziki, sos racoritor cu iaurt si castraveti, sunt o multime de variante de preparare, care in caldura magnifica a Greciei este binevenit...apoi, fructele de mare au un gust aparte deoarece nu sunt congelate, diferenta la gust este evidenta, si daca stau bine sa ma gandesc chiar si un miros placut.

  • FLORINEL CIUCAR

    FLORINEL (Chef de cuisine) , 07 martie 2009

    Am fost in Grecia si am servit tentacule de caracatita iar sotia file de peste spada a fost de neuitat.Au ,mancaruri extraordinare sunt delicioase nu as putea spune ca e ceva de reprosat.In insula Skiathos se mananca super si ce gustoase sunt mancarurile.

  • Fara foto

    Silvia, 04 martie 2009

    Am fost in Gecia acum 2 ani si am ramas profund impresionata de mancarea de acolo.Cel mai mult mi-au placut fructele de mare,dar nici restul nu a fost mai prejos,iar servirea a fost ireprosabila.au o bucatarie cu adevarat spectaculoasa,

  • Fara foto

    simona_popescu, 04 martie 2009

    Am mancat intr-adevar foarte bine cand am fost in Grecia. Totusi, mancarea este foarte grasa, au multe lucruri uleiose. De exemplu au un iaurt atat de tare incat daca il pui in cana si intorci cana, nu se prelinge.

  • Fara foto

    paula_negrea, 04 martie 2009

    Am mancat in Grecia acum doi ani un kebap extraordinar. Romanii nu stiu sa faca asa ceva, la noi arata de parca ar fi o friptura cu cartofi prajiti, salata intr-o chifla. Au niste mirodenii foarte bune. In plus kebap-ul respectiv era facut din carne tocata foarte marunt taiata fasii. Extraordinara mancare. Stiti vreun loc in Bucuresti unde se face asa ceva?