Va place rubarba?

Rubarba sau reventul (Rheum rhabarbarum sau Rheum officinale) este o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina, fiind originara din Asia sau America de Nord. Creste in cantitati mari in Siberia si China, iar la noi este cultivata mai ales in zona Brasovului.Ea a fost adusa in Europa, mai precis, in Germania, in 1570, si a cunoscut apogeul in folosirea ei culinara in secolul al XVIII-lea.

Va place rubarba?

(Un articol de Maria Vekas)

Rubarba este saraca in calorii, are doar 16kcal/100 g. petiol, dar este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine, exceland in vitamina C. Din petiolurile  de  rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade. De asemenea, se foloseste pentru prepararea prajiturilor, a tartelor, a inghetatelor, dar si la prepararea aperitivelor, in stare proaspata sau ca garnitura sub forma de sosuri, chutney, la prepararea mancarurilor pe baza de legume si carne. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. Este foarte racoritoare, de aceea este preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Rubarba este o planta care poate atinge, cu tot cu flori, pana la 2 metri inaltime. Tufa, formata din frunze mari, creste pana la 1 metru inaltime, in functie de varietate. Se  cultiva pentru coada frunzelor. Frunzele de rubarba sunt toxice, ele contin acid oxalic intr-o concentratie daunatoare corpului uman. Ea este in acelasi timp si o planta ornamentala, mai ales varietatile cu frunze rosii sau galbene. Se recolteaza in lunile mai si iunie.

Planta este cunoscuta in lumea terapeuticii naturiste ca avand   multiple efecte benefice:

- laxativ, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic;

- recomandat la febra, indigestie, constipatie, disfunctii biliare, boli ale stomacului, dureri abdominale, nevralgii;

- scade colesterolul, curata ficatul.

Iata cateva retete cu rubarba:

TARTA CU RUBARBA SI BRANZA DE VACI

Ingrediente:

 230g. Faina,  120g. unt, 120g. + 140g. + 75g. zahar, 1 pliculet de zahar vanilinat, 4 oua, sare, 800g. rubarba, 500g. branza de vaci,  2 pliculeţe de praf de budinca  de vanilie, fiecare pentru cate 500 ml. de lapte,  460 ml. lapte, 140 ml. ulei, 2 linguri de alune de padure macinate, 1 pliculet de intaritor de frisca, zahar pudra pentru presarat, o folie de plastic.

Mod de preparare:

1. Se framanta un aluat din faina, unt moale, 120g zahar, zaharul vanilinat, sare si un ou. Se inveleste aluatul in folie si se da aproximativ 30 de minute la frigider. Intre timp, se curata rubarba, se spala si se taie cubulete.

2. Se prepara umplutura: se separa 3 oua. Se face o crema  din galbenuse  si 140g .zahar. Se incorporeaza  in ea branza de vaci. Praful de budinca se amesteca cu lapte  si ulei si apoi se  amesteca cu  crema de  branza de vaci.

3. Jumatate din aluat se intinde pe fundul formei de tarta, care are diametrul de 26 cm., si  nu se unge cu grasime, e destul untul din compozitie.. Cu restul se tapeteaza peretii. Se presara peste aluat alunele macinate si praful  de intaritor de frisca. .Peste se aseaza    cubuletele  de rubarba, iar peste ele se toarna crema de branza. Se coace in cuptor preincalzit la 175 °C , timp de 50 de minute.

4. Din albusuri  si 75g zahar se face o bezea. Se spriteaza peste tarta  si se mai da10 minute la cuptor . Se  lasa sa se raceasca  si se pudrează cu zahar pudra.

GEM DE RUBARBA SI CAPSUNE

Ingrediente (5-6 borcanele): 600 - 700g de rubarba, 500g capsune, coaja de la o lamaie,   (de preferat bio), zeama de la o lamaie, 1kg de zahar gelifiant, zahar vanilinat, 1 radacina de ghimbir de marimea unei nuci, 1 mana de frunze proaspete de menta;

Mod de preparare:

1.Tijele de rubarba se decojesc si se taie bucatele.

 2.Capsunele se spala, se  curata si se taie si ele bucatele.

3 Ghimbirul se curata de coaja si se da pe razatoare.

 4.Frunzele de menta se maruntesc.

5. Se amesteca  toate ingredientele  intr-o oala si se dau cateva ore la frigider (amestecand din cand in cand). Fructele  vor lasa un sirop.

6.Cu un mixer se amesteca totul, obtinand o pasta nu tocmai fina.

7. Se pune pe foc si se clocoteste timp de 4-5 minute, se toarna in borcanele sterilizate.

CHUTNEY CU RUBARBA

Ingrediente:

4 cani rubarba taiata cubulete, 1 cana fructe uscate,taiate marunt (smochine, curmale, caise, coacaze negre, afine), 4 cepe tocate marunt, 1 ceapa rosie toccata marunt, 1 cana zahar, ½ cana otet din vin rosu, 1 lingura scortisoara macinata, 1 lingura ghimbir ras, 1 ½ lingura coaja rasa de portocale, ½ lingurita cardamom pisat;

Mod de preparare:

1. Se pun scortisoara, otetul, ghimbirul, zaharul, cardamonul si coaja de portocale intr-o cratita  si se fierb, la foc potrivit, amestecandu-se pana se dizolva zaharul.

2. Se adauga rubarba, fructele uscate si ceapa si se fierb, la foc potrivit pana se inmoaie rubarba. Se ia vasul de pe foc, se acopera cu un servet si se lasa cca. 1 ora, la rece. Se pune in borcan si se pastreaza in frigider cel putin 3 zile,  inainte de a fi servit, pe langa preparate de peste sau de carne de pui.

GEM DE RUBARBA

Ingrediente:

4 pahare rubarba taiata bucatele, 4 pahare zahar Gelifiant, coaja rasa de la 1 portocala, coaja rasa de la 1 lamaie

Mod de preparare:

Se taie coditele de rubarba in bucati de ½ cm. Se amesteca cu zaharul, coaja de lamaie, coaja de portocala, zeama unei portocale si se pun la fiert, timp de 4-5 minute. Se ia de pe foc si  se pune in borcane sterilizate.

 

PLACINTA CU RUBARBA

Ingrediente:

350g. faina, 250g. margarina, 20g.drojdie, 50ml. lapte, 1 ou, sare, 2 linguri zahar;

Pentru umplutura:

1 kg. rubarba, 400g.zahar, coaja de la o jumatate lamaie, 2 linguri pesmet;

Mod de preparare:

1. Se dizolva drojdia in lapte caldut si se framanata cu toate ingredientele pentru aluat.Se imparte in doua si se intind 2 foi.

2. Se intinde o foaie  intr-o tava pentru prajituri, unsa si infainata. Se presara pesmet peste foaie, apoi se pune umplutura care se prepara astfel: se fierbe rubarba curatata si taiata marunt cu 200g.zahar, coaja de lamaie si atata apa cat sa o acoper,apoi se strecoara si se aseaza peste aluat.Se presara zaharul ramas –rubarba este acrisoara- si restul de pesmet si se acopera cu a doua foaie.

3. Se inteapa foaia de deasupra cu o furculita si se coace in cuptorul preincalzit, la foc mare, pana foaia de deasupra se rumeneste frumos.Se taie rece .

POFTA BUNA!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor