Rubarba sau reventul (Rheum rhabarbarum sau Rheum officinale) este o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina, fiind originara din Asia sau America de Nord. Creste in cantitati mari in Siberia si China, iar la noi este cultivata mai ales in zona Brasovului.Ea a fost adusa in Europa, mai precis, in Germania, in 1570, si a cunoscut apogeul in folosirea ei culinara in secolul al XVIII-lea.
(Un articol de Maria Vekas)

Rubarba este saraca in calorii, are doar 16kcal/100 g. petiol, dar este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine, exceland in vitamina C. Din petiolurile  de  rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade. De asemenea, se foloseste pentru prepararea prajiturilor, a tartelor, a inghetatelor, dar si la prepararea aperitivelor, in stare proaspata sau ca garnitura sub forma de sosuri, chutney, la prepararea mancarurilor pe baza de legume si carne. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. Este foarte racoritoare, de aceea este preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Rubarba este o planta care poate atinge, cu tot cu flori, pana la 2 metri inaltime. Tufa, formata din frunze mari, creste pana la 1 metru inaltime, in functie de varietate. Se  cultiva pentru coada frunzelor. Frunzele de rubarba sunt toxice, ele contin acid oxalic intr-o concentratie daunatoare corpului uman. Ea este in acelasi timp si o planta ornamentala, mai ales varietatile cu frunze rosii sau galbene. Se recolteaza in lunile mai si iunie.

Planta este cunoscuta in lumea terapeuticii naturiste ca avand   multiple efecte benefice:

- laxativ, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic;
- recomandat la febra, indigestie, constipatie, disfunctii biliare, boli ale stomacului, dureri abdominale, nevralgii;
- scade colesterolul, curata ficatul.

Iata cateva retete cu rubarba:

TARTA CU RUBARBA SI BRANZA DE VACI

Ingrediente:
 230g. Faina,  120g. unt, 120g. + 140g. + 75g. zahar, 1 pliculet de zahar vanilinat, 4 oua, sare, 800g. rubarba, 500g. branza de vaci,  2 pliculeţe de praf de budinca  de vanilie, fiecare pentru cate 500 ml. de lapte,  460 ml. lapte, 140 ml. ulei, 2 linguri de alune de padure macinate, 1 pliculet de intaritor de frisca, zahar pudra pentru presarat, o folie de plastic.

Mod de preparare:
1. Se framanta un aluat din faina, unt moale, 120g zahar, zaharul vanilinat, sare si un ou. Se inveleste aluatul in folie si se da aproximativ 30 de minute la frigider. Intre timp, se curata rubarba, se spala si se taie cubulete.
2. Se prepara umplutura: se separa 3 oua. Se face o crema  din galbenuse  si 140g .zahar. Se incorporeaza  in ea branza de vaci. Praful de budinca se amesteca cu lapte  si ulei si apoi se  amesteca cu  crema de  branza de vaci.
3. Jumatate din aluat se intinde pe fundul formei de tarta, care are diametrul de 26 cm., si  nu se unge cu grasime, e destul untul din compozitie.. Cu restul se tapeteaza peretii. Se presara peste aluat alunele macinate si praful  de intaritor de frisca. .Peste se aseaza    cubuletele  de rubarba, iar peste ele se toarna crema de branza. Se coace in cuptor preincalzit la 175 °C , timp de 50 de minute.
4. Din albusuri  si 75g zahar se face o bezea. Se spriteaza peste tarta  si se mai da10 minute la cuptor . Se  lasa sa se raceasca  si se pudrează cu zahar pudra.



GEM DE RUBARBA SI CAPSUNE


Ingrediente (5-6 borcanele): 600 - 700g de rubarba, 500g capsune, coaja de la o lamaie,   (de preferat bio), zeama de la o lamaie, 1kg de zahar gelifiant, zahar vanilinat, 1 radacina de ghimbir de marimea unei nuci, 1 mana de frunze proaspete de menta;

Mod de preparare:
1.Tijele de rubarba se decojesc si se taie bucatele.
 2.Capsunele se spala, se  curata si se taie si ele bucatele.
3 Ghimbirul se curata de coaja si se da pe razatoare.
 4.Frunzele de menta se maruntesc.
5. Se amesteca  toate ingredientele  intr-o oala si se dau cateva ore la frigider (amestecand din cand in cand). Fructele  vor lasa un sirop.
6.Cu un mixer se amesteca totul, obtinand o pasta nu tocmai fina.
7. Se pune pe foc si se clocoteste timp de 4-5 minute, se toarna in borcanele sterilizate.



CHUTNEY CU RUBARBA

Ingrediente:
4 cani rubarba taiata cubulete, 1 cana fructe uscate,taiate marunt (smochine, curmale, caise, coacaze negre, afine), 4 cepe tocate marunt, 1 ceapa rosie toccata marunt, 1 cana zahar, ½ cana otet din vin rosu, 1 lingura scortisoara macinata, 1 lingura ghimbir ras, 1 ½ lingura coaja rasa de portocale, ½ lingurita cardamom pisat;

Mod de preparare:
1. Se pun scortisoara, otetul, ghimbirul, zaharul, cardamonul si coaja de portocale intr-o cratita  si se fierb, la foc potrivit, amestecandu-se pana se dizolva zaharul.
2. Se adauga rubarba, fructele uscate si ceapa si se fierb, la foc potrivit pana se inmoaie rubarba. Se ia vasul de pe foc, se acopera cu un servet si se lasa cca. 1 ora, la rece. Se pune in borcan si se pastreaza in frigider cel putin 3 zile,  inainte de a fi servit, pe langa preparate de peste sau de carne de pui.



GEM DE RUBARBA

Ingrediente:
4 pahare rubarba taiata bucatele, 4 pahare zahar Gelifiant, coaja rasa de la 1 portocala, coaja rasa de la 1 lamaie

Mod de preparare:
Se taie coditele de rubarba in bucati de ½ cm. Se amesteca cu zaharul, coaja de lamaie, coaja de portocala, zeama unei portocale si se pun la fiert, timp de 4-5 minute. Se ia de pe foc si  se pune in borcane sterilizate.

 

PLACINTA CU RUBARBA

Ingrediente:

350g. faina, 250g. margarina, 20g.drojdie, 50ml. lapte, 1 ou, sare, 2 linguri zahar;
Pentru umplutura:
1 kg. rubarba, 400g.zahar, coaja de la o jumatate lamaie, 2 linguri pesmet;

Mod de preparare:

1. Se dizolva drojdia in lapte caldut si se framanata cu toate ingredientele pentru aluat.Se imparte in doua si se intind 2 foi.
2. Se intinde o foaie  intr-o tava pentru prajituri, unsa si infainata. Se presara pesmet peste foaie, apoi se pune umplutura care se prepara astfel: se fierbe rubarba curatata si taiata marunt cu 200g.zahar, coaja de lamaie si atata apa cat sa o acoper,apoi se strecoara si se aseaza peste aluat.Se presara zaharul ramas –rubarba este acrisoara- si restul de pesmet si se acopera cu a doua foaie.
3. Se inteapa foaia de deasupra cu o furculita si se coace in cuptorul preincalzit, la foc mare, pana foaia de deasupra se rumeneste frumos.Se taie rece .

POFTA BUNA!

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 41 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ionela, 14 aprilie 2017

    Vreau sa cumpăr rubarbă, ptr tratament de făcut ceai si chiar si plante urgent

  • Fara foto

    Anele Oro, 18 aprilie 2016

    Ca la mama acasa,,,foarte buna,mersi de reteta.(retete)

  • Fara foto

    Ioan Bocean, 27 august 2014

    super

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010

    Interesante propuneri, am sa incerc si eu aceste retete. Adr rubarba, care din cate stiu eu e considerata a fi o leguma, ceea ce e foarte interesant, la fel cum rosia este fruct!

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010

    Raspuns la intrebarea din titlu: da, foarte mult.

  • Fara foto

    Camelia Raboj, 29 mai 2010

    In Giurgiu a aparut de o saptamana in mag. Kaufland. Am luat si eu si am facut compot. Este foarte bun. As dori, daca are cineva samanta de rubarbura, sa-mi vanda si mie, sa o cultiv in gradina.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Nu am gasit asa ceva.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 16 mai 2010

    Zana,acum se gaseste la magzinele kaufland.Pretul este de 7.99 per kg.Eu am gasit azi,am inteles ca or sa se gaseasca pana in luna iulie.

  • Fara foto

    JAG, 04 mai 2010

    In poza sigur nu este rubarba (dar nici sfecla elvetiana). Rubarba are tije de culoara rosie. Mi s-a spus ca acuma 2 saptamani se gasea la Carrefour dar nu stiu daca mai au. Puteti sa si incercati la Metro. Cu rubarba puteti sa faceti tarte surprizator de bune, compot foarte racoritor, dulceata dulce/acrisor (amestecat cu capsuni), ingheatata si sorbet (cu bucatele de capsiun caramelizate si liqueur de zmeura). In Romania rubarba era conoscuta si foarte apreciata in regiunile unde treiau nemti.

  • Cristina Oprica

    Cristina Oprica (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Din pacate, in Bucuresti nu se gaseste rubarba. Probabil pentru ca regatenii nu prea stiu de ea. O caut de multa vreme, mai ales pentru proprietatile ei terapeutice. Stie cineva de unde as putea procura?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

    Un articol foarte bun,dar ce pacat ca nu am intalnit rubarba la niciun supermarket.

  • Fara foto

    cristina p, 04 octombrie 2009

    Fotografia nu este o rubarba ci o sfecla elvetiana sau alba. Rubarba are o tija colorata in rosu.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Am auzit de rubarba dar pe la noi nu se gaseste.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 iunie 2009

    Va rog inca o data sa-mi spuneti unde o pot gasi si eu? As vrea sa prepar ceva dulce...dar cu ce?

  • Fara foto

    diogene, 21 mai 2009

    Doresc si eu sa cumpar 2 kg de rubarba sau revent. Exista o reteta care se folosete la metastaze...E singura care mi-a ramas de facut la metastazele pe care le are tata.O combinatie de revent(rabarba),macris Locuim la Piatra Neamt si va rog sa ma sunati la tel:0747043739 sau 0233230719 daca puteti face rost de 2 kg de rubarba ca vin dupa ea oriunde in tara. Multumesc!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 10 mai 2009

    Si compotul e foarte gustos.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    In gradina parintilor, avem o tufa de rubarba, e deja destul de crescuta, am sa incerc sa fac gem de rubarba cu capsuni, dupa reteta doamnei Vekas. Am vazut deja si capsuni, asa ca se poate trece la practica.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2009

    Am vazut si eu tot prin carti de bucate poze, dar in realitate n-am vazut-o, de folosit ce sa zic... nici atat. La mine la piata nu e de gasit, nici pe la supermarketuri...unde s-o caut?!

  • Fara foto

    liuba_g (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2009

    Interesanta planta! Dar unde o pot gasi, de onde o pot cumpara?! Sunt din Bucuresti... Merci

  • Fara foto

    Silvia, 07 aprilie 2009

    Intradevar rubarba este foarte buna,mie personal imi place compotul de rubarba,mai ales cand este cald afara ,este foarte racoritor.Are un gust acrisor si mai ales nu trebuie sa piu multa apa la gatit deoarece, ea planta, este foarte zemoasa.Dar ce pacat, ca la noi in tara nu se gaseste aproape deloc.

  • Fara foto

    Elo, 07 aprilie 2009

    Rubarba este foarte buna pentru tot feluri de dulciuri si foarte sanatoasa, ma alatur elenei, in poza nu este frunza de rubarba ci de cote de bete.....

  • Fara foto

    gety (Chef de cuisine) , 04 aprilie 2009

    Rubarba este foarte gustoasa, avem acasa aceasta planta din care iese un gem extraordinar de gustos, imi place foarte mult.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 04 aprilie 2009

    Anul trecut am facut cateva borcane de compot din rubarba ,sa stiti ca este foarte bun. Anul acesta voi cumpara o cantitate mai mare ca sa fac si dulciuri.

  • Fara foto

    elena, 03 aprilie 2009

    In fotografie sint frunze de sfecla alba,care se folosesc la umpluturi.Rubarba e intradevar are intradevar tija(petiolul) de culoare rosiatica.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Da. Nici eu nu stiam nimic de aceasta planta pana in anul 2000 cand, aflandu-ma in Suedia am fost invitata la o cunostinta sa mananc placinta de rubarba (blatul e cam ca cel de pandispan). Familia la care am locuit avea in curte si am fost uimita sa vad cand, in primavara a iesit din pamant ceva de forma unui "mugur" urias din care sau desfacut frunze. Acestea se inaltau tot mai mult pe zi ce trecea. Intradevar are rol decorativ, pe langa cel culinar. Interesanta planta.

  • alynapopa84

    alynapopa84 (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    E prima oara cand aud de acesta planta, arata ca spanacul. O sa caut sa vad daca gasesc.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Foarte interesant articolul...Felicitari Maria !!! Tot am auzit eu de rubarba asta dar...de intilnit sau de gustat...niciodata !!! Dar ...am sa trag o fuga pina la Tarnaveni ca vad ca acolo este din belsug in gradina... Lenuto sa ma anunti cind apare !!!

  • Fara foto

    stemol (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Revin, poate sunt mai multe tipuri (feluri) de rubarba.

  • Fara foto

    stemol (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Maica-mea facea sarmale cu frunzele plantei (nu erau toxice), erau delicioase, ii oferea un gust acrisor cu o tenta dulce.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Multumesc , Monika, pentru aprecieri.Intr-adevar, rubarba cu tija rosie este mai gustoasa si mai mult folosita, mai ales, in prepararea dulciurilor.Imi place mult Tiramisu cu rubarba.Am postat reteta , pe care o prepar familiei mele, pe acest site, la retetele mele.In timpul verii, nu uita sa prepari compotul de rubarba, este excelent si foarte racoritor.Da, poate fi congelata, si eu procedez la fel, pun in pungi atat cat folosesc o singura data .Multumesc si celorlalte gospodine pentru comentariile facute.

  • Fara foto

    Monika K (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Una din bucuriile primaverii este si aparitia rubarbei. O folosesc la deserturi diferite cind este in sezon si surplusul il congelez in pungi (cit pentru pregatirea unei retete ). In modul acesta pot sa pregatesc un desert cu Rhubarb si iarna. :) Favorita mea este Rhubarba cu tija rosie. Multumesc Doamna Vekas pentru articol !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Eu fac compot cu rubarbara.E delicios

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    La casa parinteasca creste o tufa de rubarba(i Ardel ii zicem rabarbura), ador compotul de rabarba, e intradevar racoritor.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Am folosit-o in anii '90. Exact in zilele calduroase (idem Dana Macovei).

  • Fara foto

    delia (Bucatar) , 01 aprilie 2009

    PLACINTA CU RUBARBA e una din preferatele mele... eu am rubarbura in gradina si abia astep sa se faca...

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 01 aprilie 2009

    Am auzit de ea, dar nu am avut ocazia sa mananc. Dupa cate am citit din articol, e buna, nu doar pt efectele ei, benefice dar si la mancare. Personal, as gati sa vad cum este, poate o sa ne placa si totusi daca frunzele sunt toxice...

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Personal imi place cel mai mult rubarbara la prajituri ,preferata mea este cu blat sfaramicos,rubarbar iar spre sfarsit deasupra se adauga albusuri batute spuma din belsug si se mai da la cuptor sa se rumeneasca..foarte buna..

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Nu am mancat niciodata o astfel de leguma, dar cu prima ocazie cand o voi intalni o voi cumpara, pentru ca, sunt foarte curioasa ce gust are.

  • Fara foto

    Crasovan Ruja (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Am auzit de rubarba , dar nu am vazut pana acum cum arata.O sa caut prin piete.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Eu folosesc rubarba la prajituri si placinte. Totusi cel mai des prepar un compot delicios. Rubarba tocata, zahar putina lamaie si apa. Dau un clocot si gata. Daca il pun la rece e ideal pentru zilele caniculare.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Personal mananc cu multa placere salata de rubarba.Este si un condiment bun. Mi-a fost recomandata in anul 2005 cand am fost diagnosticata cu astm bronsic si un cumul de boli de colagenoza(vasculita sistemica,sindrom Overlap). De atunci este nelipsit in alimentatia intregii familii.