“Oamenii care citesc in timpul mesei nu digera ceea ce citesc si nu pricep ceea ce mananca!”

Invitata noastra din aceasta saptamana la rubrica „Interviurile Gustos.ro” este doamna Sidonia Toncean. Sidy, asa cum o alinta prietenele de pe Forumul Gustos.ro, a avut placerea de a impartasi impreuna cu noi secrete din minunata ei bucatarie si ne-a primit cu generozitate sa fim partasi unui eveniment special din viata ei: astazi este aniversarea sotului sau. Acest interviu este o dedicatie speciala din partea Sidoniei pentru sotul sau, pentru omul care a facut-o fericita timp de 30 de ani si care continua sa o faca fericita in fiecare zi. Echipa Gustos.ro ureaza domnului Toncean multa sanatate si fericire alaturi de Sidy si bineinteles, de nepotelul lor drag! La multi ani!  

“Oamenii care citesc in timpul mesei nu digera ceea ce citesc si nu pricep ceea ce mananca!”

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine v-a fost profesor?
Bucataria este locul unde gospodina petrece mult timp si trebuie sa si-o organizeze astfel incat activitatea sa solicite un minim de efort si sa aiba o eficienta maxima.
Gospodinele stiu bine ca gatitul si pregatitul preparatelor se fac cu talent, cu stiinta, dar mai ales cu inima si cu dragoste, ca orice lucru bine facut!
“Labuntur anni” (anii trec), cum zicea si Horatiu in operele sale… Intr-adevar, ce repede au trecut!
Terminasem Scoala Militara si am fost repartizata in Cluj, am primit o garsoniera si eram intre patru pereti. Habar nu aveam sa fac mancare ,in afara de oua ochiuri si ceai… Acasa la Oradea erau mama si bunica mea, de care, eu nu ajungeam nicicum in bucatarie.
De nevoie omul invata… mi-am cumparat o carte de bucate (Silvia Jurcovan -  Carte de bucate) si incet incet am invatat sa prepar mancare. Mai dadeam cate un telefon acasa la mama sau mai intrebam colegele de serviciu. Nu era internet pe vremea aceea (1976), cel putin eu nu aveam…
Si uite asa experimentand retetele din carte, am invatat sa fac de mancare, doua feluri zilnic, pentru ca asa am invatat de la mama…
Cartea o mai am si acum, desi este ravasita rau.
 
2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara “ucenici”?
Gatesc pentru mine si pentru sotul meu ,dar foarte rar se intimpla sa fim doar noi doi la masa…
Chiar daca nu vin la masa copiii sau mama, le duc eu din mancarea preparata...
Fiul meu Claudiu, inca de mic – avea 2-3 anisori – venea mereu in bucatarie sa… “ajute” la prepararea felurilor de mancare.
Jucariile lui preferate erau... oalele si cratitele cu capace…
Acum are urmas care face acelasi lucru: nepotelul meu Cezar-Alexandru (“generalul” cum este cunoscut de fetele de pe Forum) decat sa se joace cu jucariile, prefera sa se joace cu oalele…
De obicei nu accept pe nimeni sa ma ajute in bucatarie…
La mese festive (ocazii speciale) doar sotul meu are acces la… spalatul vaselor, dar bietul, imi reproseaza ca atunci murdaresc toate vasele din bucatarie!
Se mai intimpla sa fac mancarea impreuna cu fata mea (nora Ancuta) si atunci ne completam una pe alta sau fiecare prepara alt fel de mancare…
 
3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?
Visul meu este si visul familiei… poate si pentru ca toti am cam lucrat in acelasi domeniu. Claudiu a terminat turismul, iar Ancuta este economista.
Visam sa avem propria noastra pensiune, fie ca va fi agroturism, fie ca va fi in Baile 1 Mai…  Dar pana cand sa reusim sa ne realizam visul… mai trec ani! Nu am gasit inca o matusa Tamara!

4. Care este mancarea din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
Mancare copilariei este supa de mazare verde cruda si tocanita de pui cu galuste pe care bineinteles ca le prepar si eu acum.
Tocanita cu galuste este foarte apreciata si de Ancuta si Claudiu, ceea ce ma face sa ma bucur enorm (http://www.gustos.ro/retete-culinare/tocanita-cu-galuscute.html). 

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?
De profesie am fost ofiter al Armatei Romane, la fel ca si sotul meu.
M-am ocupat de hranirea cadrelor militare si a militarilor, avand in subordine peste 10.000 de suflete.
Mi-a placut enorm ceea ce am facut, mai ales in aplicatii, cand faceam in mod real aprovizionarea unitatilor militare cu alimente si hrana se prepara in bucatariile rulante auto. Iesea o mancare gustoasa foc. Cine nu stie cat de buna este mancarea preparata la cazan, macar a auzit!
Dar… armata a renuntat la noi si momentan si eu si sotul suntem in pensie incompleta pana la varsta de pensionare.
Dintre hobby-urile mele, in afara de gastronomie, de care sunt dependenta, imi place enorm calatoriile, care le fac cat de mult pot.
Imi place sa citesc si ma pot lauda cu o biblioteca destul de voluminoasa pe care o pastrez in trei camere.
Si cel mai mare hobby al meu, dar nu ultimul, este “iubirea vietii mele”, Alex, “generalul”, pe care il iubesc foarte mult si imi pare foarte rau ca nu pot sa-mi petrec mai mult timp cu el . Dar mai este putin pina merge Ancuta la servici si atunci voi avea, impreuna cu bunicul, mai mult timp sa ni-l petrecem impreuna cu el…
 
6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tomai acolo?
Intr-un COLT DE RAI! Pe Valea Aleului – jud. Bihor – situata in Parcul Natural Muntii Apuseni. Valea Aleului este unul dintre putinele locuri din perimetrul turistic montan al Bihorului unde omul nu si-a lasat atat de puternic amprenta.
In comparatie cu alte zone, tranzitate de trasee turistice de mare interes, valea pastreaza inca salbaticia de odinioara, cu un peisaj mirific, intr-un cadru natural de exceptie.
Aici ai liniste desavarsita, dar… Trebuie sa existe si un dar, nu?
Investitorii americani vor sa faca aici al 52 –lea “stat” american… asa ca il vom pierde si trebuie sa ne cautam alt loc, cat de curand…
 
7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?
Nu intotdeauna “gustos si aratos” este nutritiv si sanatos. Astfel nu intotdeauna, rantasurile, prajelile, consumarea repetata a unor preparate sunt suportate corespunzator de organismul uman…
Legat de rantas este si amintirea mea amuzanta…
Si tot la Cluj  se petrece…
Locuiam intr-un bloc de garsoniere, mai multe cadre militare, si fete si baieti.
Intr-o zi, un coleg ma cheama pana la el sa-i… repar mancarea.
Colegul acesta statea in garsoniera cu un alt coleg al sau, care pina la urma s-a dovedit a fi, viitorul meu sot…
Ce se intamplase?… si-au facut baietii o ciorba in care au pus zarzavaturile, un cocos primit de acasa, taiteii si… rantasul, asa cum erau obisnuiti de acasa… si toate astea puse deodata pe foc!
Au fiert ei ce au fiert aceasta “ciorba”, dar va dati seama ce a iesit.
N-am avut ce face decat sa scot cocosul din oala (noroc ca nu era fiert), sa curat alt zarzavat si am pus ciorba la fiert…
Dupa aceea am adaugat si taiteii si bineinteles ca nu am mai facut rantas. Si uite asa… viitorul meu sot a spus ca fata asta trebuie sa-i devina sotie pentru ca stie sa faca de mancare… si uite asa traim fericiti de 30 de ani!

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
Dintotdeauna dulciurile au incheiat masa, atunci cand de fapt foamea s-a potolit. Rolul lor este asadar mai putin de a hrani si mai mult de a adauga o nota de satisfactie…
Asa ca reteta mea preferata sunt “Gogosile spiralate”, reteta ce am invatat-o de la mama mea si care erau si preferatele tatalui meu (Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace)
Dar incerc sa o fac destul de rar pentru ca nu o consider o mancare sanatoasa desi toata familia o adora!
Reteta o gasit aici: http://www.gustos.ro/retete-culinare/gogosi-a-la-sidy.html. 

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?
Ca sa fii pasionat de bucatarie si gatit trebuie sa ai o multime de ustensile in bucatarie si daca dispui de ele, parca incepi sa te pricepi mai bine intr-ale gatitului.
Daca inca nu le ai, poti incepe prin a-ti face un cadou cat de des poti… asa fac si eu.
Masina de facut paine este una dintre ustensile pe care nu as da-o pentru nimic in lume… face o paine atat de sanatoasa, fara amelioratori, face diverse aluaturi si framanta cozonacii ceea ce conteaza foarte mult. Sunt foarte multumita de ea si o folosesc foarte des…
Robotul de bucatarie este o ustensila ce o folosesc aproape zilnic la bucatarie. De fapt, sunt foarte multumita de toate ustensilele ce le am eu in bucatarie si le folosesc foarte des, nu le tin pe post de bibelou in bucatarie…
Acum mi s-a stricat aparatul de prajit painea, asa ca acesta va fi cel mai nou cadou ce am sa mi-l fac.

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?
Cred ca orice gospodina a ramas in pana de idei mai ales cand intreaba familia: ce vreti sa va prepar azi? Si primeste raspunsul: ce vrei tu!
Normal ca deschid calculatorul, intru pe http://www.gustos.ro si caut ce as putea face de mancare care sa placa intregii familii.
Aveati voi o rubrica Mix… nu mai stiu precis cum se chema, in care trebuia sa bifezi cateva alimente care le aveai in casa si imediat apareau retetele pe care le poti face! Pacat ca acea rubrica a disparut…
Mai am multi prieteni in Austria, Germania, Elvetia, Israel, Sudan sau mai stiu eu pe unde care imi trimit retete specifice zonei lor, care eu le prepar cu mare placere!!! Sa nu-l uit pe ex-oradeanul meu Adi Hadean.Tuturor le multumesc din suflet, pe aceasta cale !
Retetele culinare care le citesc, este imposibil sa le respect!!! Trebuie sa mai adaug sau sa scot ceva din ele… nu pot sa le fac “ad literam” .

11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?
Gastronomia este arta care te invata cum sa pregatesti bucatele gustoase, cum sa le prezinti pentru satisfacerea simturilor olfactiv, vizual si gustativ, stimuland astfel digestia.
La ora actuala, tinerele gospodine nu mai dispun de timp ca sa-si insuseasca cunostintele culinare asa cum au facut mamele si bunicile lor.
Ele trebuie sa invete dupa o metoda mai rapida care sa le dea certitudinea reusitei, urmarind atat respectarea regulilor igienice in pregatirea preparatelor culinare, cat si satisfacerea gustului artistic si nu numai…
De aceea consider ca site-ul http://www.gustos.ro vine in sprijinul tinerelor gospodine care se pot inspira din retetele trecute aici, care sunt insotite in marea majoritate, de poze care prezinta etapele de preparare a produselor.
Admir in mod deosebit o “gustoasa” de 16 ani care are visuri mari si face nicte preparata deosebite: Laura Dachman. 
As mai vrea sa le spun ceva tinerelor gospodine… intotdeauna la alcatuirea unui meniu trebuie sa se evite servirea la masa a doua feluri de mancare, care sa contina acelasi fel de alimente, chiar prezentate sub forme si tehnologii de preparare diferite. Exemplu: supa cu fidea si macaroane cu carne, supa cu orez si pilaf cu carne, ciorba de perisoare si ardei umpluti, ciorba de cartofi si musaca de cartofi, asta pentru a evita monotonia culinara.
 
12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hypermarket?
De obicei cumparaturile mi le fac periodic din hypermarketuri iar verdeturile proaspete le cumpar de la piata. Caut taranii care nu au multe produse si ii vad asa mai necajiti. Cu siguranta ca acestia au produse proaspete, crescute fara tot felul de chimicale.
Laptele si produsele lactate mi le aduce un domn de la tara, acasa, de fapt aduce la tot blocul, iar carnea, de obicei de pui sau de curcan, o cumpar de la o ferma bio, care vine si aduce produsele acasa. Asta bineinteles daca cumperi mai mult, nu ½ kg…

Si acum la sfarsit as vrea sa mai adaug ceva:
Oamenii care citesc in timpul mesei nu digera ceea ce citesc si nu pricep ceea ce mananca!
 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise