Toate retetele imi plac, altfel nu le-as face

In aceasta saptamana suntem incantati sa v-o prezentam pe doamna Mariana Scarlat, Chef de Cuisine in comunitatea Gustos.ro, care este alaturi de noi de peste un an. Doamna Mariana Scarlat ne dezvaluie franturi din viata dumneaei, momente din vasta experienta culinara, toate cu modestia unei persoane demne de admirat. Veti afla povestea unei persoane care este pasionata de gatit, careia ii plac mancarurile sanatoase si care gateste cu mare placere pentru familie. Pentru ca pe Gustos.ro avem o colectie de 117 retete ale doamnei Scarlat, merita sa amintim cateva dintre ele: Prajitura cu morcovi, Tortellini cu sunca, Budinca cu branza de vaci si Snitel din carne tocata. In continuare va lasam sa va delectati cu lectura inca unui interviu interesant din seria "Interviurilor Gustos.ro".

Toate retetele imi plac, altfel nu le-as face

Multumesc mult pentru invitatia pe care mi-a facut-o echipa Gustos.ro de a da acest interviu. Ma numesc Mariana Scarlat, am 60 de ani, sunt casatorita si am doi copii, care n-au copii, ca sa fiu si eu bunica.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine v-a fost profesor?

Pentru ca mama mea a fost casnica pana am terminat eu liceul si pentru ca n-aveam loc intr-o bucatarie amandoua, ea fiind o fire foarte iute si eu una foarte inceata, m-am apucat de gatit foarte tarziu, abia cand mi-am cumparat un apartament proprietate personala si m-am mutat de la parinti, pe la 23 de ani. In afara de cartofi prajiti, oua prajite, fasole batuta si salata de beuf nu stiam sa fac altceva de mancare. Salata de beuf o pregateam eu, pentru ca mama nu avea rabdarea necesara sa taie marunt atatea zarzavaturi si sa invarteasca la maioneza. Fiindca nu aveam telefon, nu aveam cum sa o intreb de cate ori as fi vrut, cum se face o anumita mancare, asa ca profesoare mi-au fost colegele de serviciu. Lor le spuneam ce as vrea sa gatesc si ele imi spuneau cum se pregateste. Si apoi mai avem si carti de bucate pe care le consultam.

In biroul unde lucram eram 6 femei. Doua doamne de 45-50 de ani si patru tinerele, din care eu eram cea mai mare. In zilele cand terminam cu hartoagele mai devreme, doamna Dobroiu ne dicta retete de mancaruri, dar mai ales de dulciuri, la care era maestra.

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Acum gatesc cu drag pentru fiul meu si pentru sotul meu, care nu trec prin bucatarie decat sa manance si-i duc dorul fiicei mele, care ma ajuta mult cand stateam impreuna.

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?

Visul meu este sa am o casa la curte, cu pomi fructiferi, cu gradina de flori si de legume si cu cateva pasari.

4. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

Si acum simt mirosul cozonacilor pe care-i pregatea mama de sarbatori. Intotdeauna facea si doi cozonacei micuti, unul pentru mine si altul pentru fratele meu, pe care noi ii devoram calzi, imediat dupa ce-i scotea mama din cuptor. Si eu fac cozonaci de sarbatori, dar copiilor mei nu le plac asa calzi si nici eu nu mai mananc, decat dupa ce se racesc.

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

Dupa ce rezolv dosarele de acte contabile, cu care ma lupt in fiecare zi, imi place sa merg in balcon si sa bibilesc cele 80 de ghivece cu flori pe care le am acolo sau sa ies in mica gradinita din fata blocului si sa mai smulg o buruiana, sa mai sadesc o floare, sa leg o alta, sa mai sap un pic pamantul sau sa tai vreun lastar crescut aiurea. Si-mi place mult sa citesc, sa tricotez, sa crosetez, dar nu mai am timpul necesar.

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?

In concediu imi place sa merg la munte sau oriunde este un firicel de apa, copaci multi si aer curat. De cativa ani imi doresc sa ajung la manastirile din nordul Moldovei, dar cred ca nici anul acesta n-am sa ajung.

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Eu nu sunt un bucatar bun, pentru ca gatesc doar fiindca trebuie sa hranesc familia. Dar daca tot o fac, trebuie sa fie o mancare gustoasa si mai ales, pe cat se poate, sanatoasa. Cum eu fac zilnic cate o trasnaie, e greu sa-mi amintesc acum ceva deosebit, dar de ardeii umpluti facuti in miez de noapte si uitati in cuptor pana cand fumul a ajuns si-n dormitor, o sa-mi amintesc mereu, pentru ca atunci am stricat frumusete de cratita de inox pe care abia o cumparasem.

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?

N-am o reteta preferata. Toate retetele imi plac, altfel nu le-as face.

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

Cele mai de pret ustensile ale mele sunt robotelul, mixerul Moulinex, storcatorul de citrice, cutitul de taiat paine pe care-l folosesc si la taiat blaturile torturilor si cele de taiat zarzavat, fara de care n-as putea face nimic.

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Cand eram in casa a IV a, am primit printre cartile de la premiu si o carte de bucate (fiindca scoala nu avea bani de premii, le cumparase tata). Am folosit-o mereu si o mai folosesc si acum. Dar ma si inspir de la fetele de pe Gustos sau din blogosfera culinara. Bineinteles ca modific retetele in functie de ingredientele pe care le am la indemana sau de gusturile lui Alex (fiul meu), care e un mare mofturos.

11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Pe incepatoarele in ale gatitului le-as sfatui sa incerce intai retete clasice, simple si abia dupa ce au deprins sa le faca pe acelea, sa treaca la retete mai sofisticate. Sa caute sa foloseasca produse proaspete si daca se poate din piata de la taranii autentici.

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?

Am spus deja ca prefer produsele de la tarani, dar grosul cumparaturilor le fac la hypermarket. Doar cand imi lipseste ceva si-mi trebuie neaparat merg si in vecini la magazinul din colt. Si pentru ca-mi plac legumele si zarzavaturile proaspete, as vrea mult ca intr-o buna zi sa le adun de la mine din gradina.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise