Mananca mai ieftin in perioada crizei economice

De cateva luni, jumatate din stirile pe care le auzim contin, intr-un mod sau altul, criza economica. Cu totii ne straduim sa reducem bugetele, asa ca Gustos.ro v-a pregatit o serie de sfaturi despre cum sa mancati la fel de sanatos sau chiar mai mult, dar cu mai putini bani.

Mananca mai ieftin in perioada crizei economice

1. In primul rand, caruciorul tau de cumparaturi e plin cu mancaruri gata preparate sau cu ingrediente? Alege mai degraba genul de alimente versatile, pe care le poti include in mai multe mancaruri – spre exemplu, carnea de pui, orezul, fasolea, ceapa etc. - si prepara retetele tu insuti. Pe cat de indepartezi mai mult de mancarurile gata preparate, pe atat vei economisi mai mult. Prepara-ti propriile supe, ciorbe, paste, sosuri, salate si gustari si vei observa o reala diferenta.

2. Cumpara pui intregi. Vei economisi mult mai multi bani daca cumperi pui intregi si apoi folosesti diversele parti pentru a gati decat daca cumperi separat piept de pui, copane, aripioare etc. Si ce nu folosesti pe moment poti congela pentru mai tarziu.

3. In loc sa iti cumperi in fiecare dimineata o cafea in drum spre serviciu, prepara-ti-o de acasa.

4. In loc sa comanzi pizza, prepar-o chiar tu. Daca ai o familie mare, lasa fiecare membru sa-si aleaga tipul de pizza pe care o doreste si sa si-o decoreze singur, dupa bunul plac.

5. Porneste o gradinita de legume. Daca stai la curte, asta e printre cele mai eficiente metode de a economisi bani. Citeste reviste de casa si gradina, cauta informatii pe internet si cultiva-ti propriile legume, ieftine si sanatoase!

6. La serviciu, adu-ti mancare de acasa, in caserole, in loc sa comanzi de la un restaurant sau sa iei masa in oras. Sunt multe preparate pe care le poti lua cu tine, de la salate, sandviciuri, la paste sau chiar supe.

7. Dedica o zi sau o jumatate de zi in weekend prepararii de mancare pentru intreaga saptamana. Poti chiar sa prepari legume pentru viitoarele salate, sa le pui in pungi individuale la frigider si, cand vei veni seara obosit de la serviciu, sa le “arunci” intr-un castron si... gata salata!

8. Profita de ofertele de sezon! Fructele si legumele de sezon sunt mult mai ieftine, asa ca include-le in retetele tale cat poti de des.

9. Pastreaza toate bonurile de la supermarketuri sau magazine pe durata unei saptamani, pentru a vedea exact cat de mult ai cheltuit pe mancare. Redu din consum cat poti si fa-ti un tabel, in care noteaza-ti cat costa produsele esentiale si cat trebuie sa consumi exact.

10. Incearca sa cumperi produse alimentare cu bani cash, nu prin cardul de credit. Daca folosesti cardul, vei fi tentat sa cumperi nesabuit si sa uiti imediat cat de mult ai cheltuit exact.

11. Mergi mai rar la magazine, pentru a scadea din riscul cumpararii din impuls a unor produse de care nu ai de fapt nevoie.

12. Nu merge niciodata la cumparaturi cand ti-e foame! Vei fi tentat sa cumperi o gramada de nimicuri, doar pentru ca arata bine.

13. Nu neglija marcile de produse proprii marilor supermarketuri. De cele mai multe ori, acele produse sunt mai ieftine decat brand-urile cunoscute.

14. Cand te uiti pe rafturi intr-un mare magazin, nu uita ca cele mai bune oferte sunt, de obicei, pe rafturile cele mai de jos. Produsele afisate pe capetele de raft sau in mijlocul raftului nu au intotdeauna pretul cel mai bun.

15. Ia-ti un calculator cu tine atunci cand mergi la cumparaturi si stabileste-ti un buget fix.

16. Daca ai un congelator mare, fa-ti o lista a tuturor produselor pe care le tii acolo si taie-le de pe lista odata ce le consumi, pentru a te asigura ca nu cumperi ceva ce ai deja in congelator, dar de care ai uitat.

17. Inlocuieste carnea in exces cu mai ieftinele nuci, fasole sau mazare, care iti vor asigura necesarul de proteine si nu vor arde o gaura in buget.

18. Ouale sunt o sursa buna de proteine si sunt destul de versatile, dar nu foarte scumpe. Poti experimenta cu tot felul de omlete in care poti include si ingrediente ramase de la cina din seara precedenta, precum o felie de mozarella sau o mana de broccoli.

19. Nu arunca painea. Painea tinuta in congelator poate sta proaspata pana la 3 luni, asa ca, daca ai impresia ca ai cumparat prea multa paine si se va usca repede, pune o parte in congelator, apoi, cand ai nevoie de ea, incalzeste-o la cuptorul cu microunde si va fi excelenta.

20. Varza e o alta alegere inspirata. E ieftina si poate rezista destul de mult in frigider – si, mai ales, o poti folosi atat in mancaruri, precum si in tot felul de salate.

Voi cum rezistati acestei perioade economice, din punctul de vedere al alimentatiei?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise