Antica legenda a ciocolatei

Istoria ciocolatei incepe in America Centrala, chiar inainte de asa-numitele descoperiri facute de catre Columb.

Antica legenda a ciocolatei

(Un articol realizat de Vera)

Civilizatiile pre-columbiene aveau deja din cele mai vechi timpuri un raport deosebit cu planta de cacao. Unele descoperiri arheologice sugereaza ca  din aceasta planta  “chocolatàl’’ deriva o bautura pe baza de praf de cacao si condimente, utilizate pe scara larga inca din anul 600 î.Hr.

O legenda povesteste ca imparatul Montezuma bea in ficare zi cam 40 de cescute de chocolatàl. Pastaile de cacao veneau utilizate de precolumbieni, in piete, in orase ca  moneda de schimb.

O alta legenda spune ca Aztechi au dat foarte mare importanta plantei de cacao, incat ei sustineau  ca ar fi nascuta din sangele unei printese, moarta pentru ca nu a divulgat nimanui secretul unei comori legendare. Semintele plantei de cacao reprezinta in acest caz amaraciunea si suferinta, forta si determinare.

Dupa descoperirea plantei de cacao de catre Columb, “conquistadores” incep sa vada importanta pe care indigenii o dadeau plantei de cacao, fara a vorbi despre frumusetea plantei, florile foarte colorate, care acopereau paduri intregi si care constitituiau un spectacol senzational pt europeni.

Deci pentru vechiul continent ciocolata a fost unul din multele produse importate dupa 1492. Cu timpul, ciocolata a avut nevoie de multe modificari pentru a deveni mitul care este astazi.

In 1828, chimistul olandez C.J. VAN HOUTEN, a descoperit un mod pentru a macina semintele de cacao pentru a ajunge asa cum noi o gasim astazi: pudra. Inainte de aceasta inventie, semintele de cacao veneau macinate in mod asemanator, daca nu identic, de civilizatiile de precolumbieni, cu adaugarea unor ingrediente diverse: unt de cacao, zahar, condimente, cateodata venea adaugata faina pt a-i da o consistenta  mai omogena.

In ceea ce priveste productia de cacao, in doar 2 secole am asistat la o schimbare enorma: din 1800 si pana astazi se estimeaza ca productia de cacao a fost marita de 1.000 ori mai mult.

PRODUCTIA DE CACAO

Incepe in plantatii, paduri umede, deoarece sunt necesare conditii climatice particulare pentru cresterea plantei de cacao: clima trebuie sa prezinte temperaturi de 20-25°C, foarte multa umiditate. Planta de cacao creste de obicei la umbra unei plante mai inalte, numita planta-mama, care protejeaza planta, mai ales cand aceasta e tanara, cand se dezvolta, de razele directe a violentului soare tropical. Cand fructul numit “cabossè” e matur, se desprinde si vin folosite semintele separate de teaca, se macina, se obtine untul de cacao si pasta de cacao.

TIPURI DE CIOCOLATA

Sunt foarte multe tipuri de cicolata, iar clasificarea depinde de procentul de cacao continut.

Ciocolata amara contine cel putin 43% de cacao. Astazi se gasesc multe feluri de ciocolata amara, de la cele mai moderate la cele mai extreme - 60-70% pana la 99%.

Ciocolata cu lapte - cel mai consumat in lume, cel mai iubit de copii, cu adaosul altor ingrediente: frisca, unt, grasimi vegetale.

Ciocolata gianduia - un mix de ciocolata si alune macinate, nuci.

Ciocolata alba - contine zaharoza maximum 55%, unt de cacao, lapte sau derivate din lapte, de aceea se prezinta in comert alba, nu are adaos de cacao.

Ciocolata in alimentatia noastra

Din punct de vedere nutritional ciocolata reprezinta un aliment foarte complet. Depinde de calitate si de tipul de ciocolata.

In ceea ce priveste legatura dintre sanatate si ciocolata: nu exista inca concepte in gradul dizolvarii dezbaterilor  ce dureaza de secole, cum ca.ciocolata are efecte pozitive sau negative pentru sanatatea noastra. Nu trebuie sa uitam ca ciocolata contine 530 calorii pt 100 grame, nu sunt putine, desigur, dar nici prea multe.

In ceea ce priveste legatura dintre acnee si ciocolata, pare a fi un “mit”, care usor, usor dispare. Numerosi cercetatori, in baza unor studii efectuate, au evidentiat ca nu exista nicio legatura intre ciocolata si acnee si, mai mult, nicio legatura intre acnee si alimentatie.

In bucatarie ciocolata este ft utilizata. Iata si o reteta:

PANNA COTTA CU CIOCOLATA SI CAFEA

Ingrediente:

200 ml lapte                                            

200 ml frisca lichida

3 linguri de zahar

200g ciocolata amara

1 cescuta de cafea espresso indolcita

2 foi de gelatina

Mod de preparare:

1) Fierbeti laptele cu frisca si zaharul, varsati cafeaua si gelatina muiata in apa si stoarsa bine;

2) Intre timp topiti ciocolata taiata marunt si uniti-o la compozitia de lapte, racita, amestecand cu o lingura de lemn.

3) Umpleti 8 forme, pahare etc, tapetati cu plastic si puneti dulcele in frigider timp de 3 ore.

O idee in plus: puteti innocui laptele cu aceeasi cantitate de frisca, va iesi mult mai cremoasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise