festivalul blogurilor gustoase

autor:

autor

» » Borsuri si Ciorbe

CIORBA DE PERISOARE

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 14 aprilie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Zarzavatul si ceapa se rad prin razatoarea cu gauri mari si se calesc 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, ca sa-si dezvolte aroma, apoi totul se stinge cu 2 l de apa fierbinte sau rece (in caz ca se pun si oasele de la carne)si se adauga o lingurita de sare.


Se lasa sa fiarba circa 30 de minute, pina cind se pregatesc perisoarele. Carnea se trece prin masina de tocat de 2 ori, impreuna cu o lingurita de ceapa tocata. Daca se pune piept de pasare, se poate adauga si pielea de la git de la spate, cu toata grasimea prinsa de ea. La tocatura se adauga albusul,orezul spalat si bine scurs, o lingurita cu virf de faina, un virf de cutit de piper, sau pentru regim, numai marar si patrunjel tocat si 1/2 lingurita de sare.


Se amesteca bine, apoi se ia cu lingurita din compozitie, se pune in palma udata cu apa rece, se rasuceste sa capete forma rotunda si i se da repede drumul in supa clocotita. Daca este compozitia prea moale, perisoarele se pot modela direct in lingurita si li se da drumul in supa.


Cind toate perisoarele sint gata, se lasa sa fiarba supa in continuare acoperita 30-40 minute. Cind sint toate fierte, se adauga borsul sau alta acreala, dupa gust, lasind sa fiarba 2-3 minute.


Se ia de pe foc, se aromeaza potrivind gustul cu sare si acreala.

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    crisromeo (Bucatar sef):

    Vreau sa va spun ca a iesit foarte buna!!!!!!!!!

  • Fara foto

    zibermmannhassuck (Bucatar):

    Am gatit dupa reteta voastra si a iesit o ciorbita super, perisoarele lafel, gustoase. Multumesc, Dan.

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Elena Lili Musca , 03 decembrie 2013

    buna!!!...ca-i de-a noastra,romaneasca !!! Paulica...ai albit si tu....dar sa nu ne dam batuti...cu toate ca anii isi spun cuvantul...imi pare bine ca te-am vazut...

  • Fara foto

    Condrat Paul , 26 noiembrie 2013

    bunaaa !

  • Fara foto

    Elena Sarbu , 30 mai 2013

    ca la mama a casa.

    • Fara foto

      Dumitrescu George (Bucatar) , 31 august 2012

      Reteta contine o eroare grava : daca ,,stingi '' cu apa rece legumele si ceapa calita, in ideea ca in acea apa fierbi si oasele, cand vei indeparta spuma rezultata la fierbere, ( pentru ca va rezulta o spuma, ca doar e vorba de oase ) vei arunca si bunatate de compozitie care face ciorba gustoasa ! Deasemeni, la ingrediente avem si 100 ml smantana care nu e folosita in reteta !! E clar ca o folosesti cand e gata ciorba, la masa . Dar asemenea erori deruteaza incepatorii....

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 mai 2010

      Buna reteta! Hana locul tau nu e aici ci in mahala, poate si aceia mai au unii dintre ei cei 7 ani, tie iti lipsesc, sarmanii tai parinti!

    • Fara foto

      MONICA , 28 aprilie 2010

      DE CE COMENTATI AIUREA DACA ATI STI SA GATITI DUPA RETETA ATI AVEA MEREU UN REZULTAT DELICIOS PENTRU HANA...

    • Fara foto

      MONICA , 28 aprilie 2010

      E SUPER RETETA: MULTUMESC, TINETI-O TOT ASA.

    • Fara foto

      corina , 30 decembrie 2009

      abia astept sa incerc ,suna super si se aseamana foarte mult cu cea facuta(dupa cum am auzit),in ardeal(bh).Am citi si celelalte retete,dar asta mi se pare mai originala,orcum multumesc mult .Va pup!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

      Indiferent de reteta , ciorba de perisoare este un deliciu...

    • Fara foto

      cristina , 02 octombrie 2009

      eu nu calesc zarzavatul, il inabus...adica pun jum cana apa si 2 linguri ulei la incins, dupa care pun zarzavatul(ceapa si ardeiul tocate cu cutitul, radacinoasele prin razatoare)...

    • Fara foto

      iuliana , 24 august 2009

      Orezul se pune 2-3 linguri ptr ca se umfla,eu pun dupa ochi.

    • Fara foto

      adrian R , 05 august 2009

      Reteta este ok. Restul depinde de voi.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

      La sfarsit, dupa ce toate sunt fierte se stinge focul iar galbenusul ramas se poate amesteca cu 200 ml smantana si un polonic ciorba fierbinte.Dupa ce s-au omogenizat bine se rastoarna compozitia peste ciorba.

    • Fara foto

      I. , 17 aprilie 2009

      Puteti fi mai clari putin cand dati retete pe internet? La ingrediente nu apare carne, de ce fell, cat gramas, nu apar oase, carne de pui, etc. De asemenea, ce cantitate de orez? V-as ruga sa fiti mai precisi, si pentru cei care o fac pentru prima data :) Pana atunci, am sa ma uit pe alt website. Multumesc.

    • Fara foto

      dani , 18 martie 2009

      Despre care orez e vorba? 2 sau 3 KG?

    • Fara foto

      alexandra , 30 ianuarie 2009

      Totul este corect :)

    • Fara foto

      MIHAELA BADEA (Chef de cuisine) , 17 iulie 2008

      Zarzavatul si ceapa le toc cu cutitul, eu nu le dau pe razatoare. Eu nu folosesc telina .

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

622 voturi

Ingrediente

  • Un morcov
  • un patrunjel
  • 1/2 telina
  • zeama de varza
  • bors
  • sare de lamiie
  • sau otet
  • o ceapa de marime mijlocie,leustean
  • untdelemn
  • un galbenus
  • 100 ml smantana (iaurt)
  • sare
  • 200 g carne vitel
  • orez
  • albus de ou
  • piper,patrunjel.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Zama cu afumatura

Zama asta este un hit, cu mana pe inima va spun ca e cea mai buna din toate ciorbele din lume! Carnea

4 voturi    0 comentarii
nespecificat
Borsuri si Ciorbe

Ciorba de potroace

Curatam maruntaiele, le spalam si le oparim. Le punem la fiert in 2.5 l apa. Legumele le curatam

5 voturi    0 comentarii
nespecificat
Borsuri si Ciorbe

Ciorba de perisoare

Puneti ceapa, morcovii, telina si pastarnacul sa fiarba intr-o oala cu 4l apa, la foc mediu. Spumati

3 voturi    2 comentarii
nespecificat
Borsuri si Ciorbe

Elena Lili Musca

buna!!!...ca-i de-a noastra,romaneasca !!! Paulica...ai albit si tu....dar sa nu ne dam batuti...cu toate ca anii isi spun cuvantul...imi pare bine ca te-am vazut...

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Borsuri si Ciorbe
Supa crema de sparanghel cu crumbel de bacon si crema de ou

Supa crema de sparanghel cu crumbel de bacon si crema de ou

Am spalat sparanghelul si l-am taiat in bucatele cam de circa 2 cm fiecare lasand intregi partile de sus. Daca partea de la baza a sparanghelului

0 voturi    0 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
Bors de cocos

Bors de cocos

Cocosul il parlim putin la flacara aragazului sa indepartam eventualul puf care a mai ramas pe el dupa ce a fost curatat. Il spalam

1 vot    3 comentarii
2h 20 min
Borsuri si Ciorbe