Pana de curand untisorul nu se folosea in bucatarie, fiind considerat mai degraba o buruiana. Cu toate acestea, in ultima vreme proprietatile sale nutritive au incurajat din ce in ce mai multa lume sa il consume.
Dupa cum aminteam anterior, planta are numeroase beneficii asupra sanatatii, contribuind la combaterea alergiilor, varicelor, ajuta la tratarea bolilor de piele si la imbunatatirea digestiei.
Untisorul reprezinta o sursa importanta de fibre si potasiu, ajutand la scaderea nivelului colesterolului si la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, consumul de salata de camp ne poate imbunatati starea de spirit, contribuind si la eliminarea toxinelor din organism, la curatarea sangelui si a ficatului.
Sezonul untisorului incepe primavara devreme, in luna martie si se termina in luna mai. Din frunzele de untisor putem pregati salate sau ciorbe, gustul lor fiind asemanator cu cel de mazare.
In zona Moldovei, este traditie sa se pregateasca salata de untisor in saptamana Pastilor, deoarece ajuta organismul sa se refaca dupa mesele grele de sarbatori. In aceeasi perioada, in zona Transilvaniei, femeile mergeau in zonele in care crestea untisorul si dezgropau cateva plante in locul carora lasau paine si sare. Plantele pe care le smulgeau le dadeau copiilor, pentru a creste puternici si sanatosi.
Exista insa si o serie de
contraindicatii in ceea ce priveste consumul acestei plante:
1. Trebuie sa stiti ca odata ce infloreste, untisorul devine
toxic, fiind recomandat doar pentru uz extern. Pentru uz intern se recolteaza organele untisorului inainte de a inflori.
2. Tocmai de aceea, este recomandat sa culegeti planta doar daca sunteti siguri ca nu a inflorit inca. Daca nu sunteti siguri, cumparati de la piata.
3. Nu se recomanda persoanelor care sufera de probleme ale tractului intestinal si nici de catre femeile insarcinate sau care alapteaza.
Sursa foto: www.flickr.com
Comentarii