Cele mai sanatoase alimente pe care ni le aduce primavara

  Primavara isi intra glorioasa in drepturi, iar noi, iubitorii de mancare suntem mai mult decat incantati ca in curand ne vom putea bucura de mult mai multe ingrediente decat in sezonul rece. Nu stim voi, insa noi cand ne gandim la primavara ne gandim numai la preparate proaspete, pline de culoare si de sanatate.  Si tocmai din acest motiv, ne-am gandit sa vorbim astazi despre 3 dintre cele mai gustoase, des folosite si sanatoase alimente pe care ni le pune primavara la dispozitie: urzicile, leurda si ridichile.  

Cele mai sanatoase alimente pe care ni le aduce primavara

1. Urzicile

Urzicile sunt adevarate surse de vitaminte, continand vitaminele A, B1, B2, C si K, precum si fibre, acid folic, alfa caroten, beta caroten, potasiu, calciu, zinc, seleniu si fier.

Este binecunoscut efectul urzicilor de a trata anemia, insa acestea au si proprietatea de a inlatura inmultirea bacteriilor din organism. De asemenea, stimuleaza metabolismul si digestia.

Cu toate acestea, exista si anumite limite in ceea ce priveste consumul de urzici, nefiind recomandate pe termen lung deoarece pot cauza un dezechilibru electrolitic (cauzat de cantitati insuficiente de sodiu sau potasiu in organism). Este indicat sa ne asiguram o cantitate zilnica suficienta de potasiu atunci cand consumam urzici.

2. Leurda

Leurda este foarte asemanatoare cu usturoiul, atat la aspect, cat si la miros, fiind una dintre plantele cu cele mai multe beneficii asupra organismului uman. Leurda este recunoscuta pentru rolul sau detoxifiant, ajutand la curatarea sangelui si a organelor.

Este cunoscuta in popor sub denumirea de "usturoiul ursului", intrucat ursii se hranesc cu ea atunci cand ies din hibernare. Este o planta specifica inceputului de primavara si creste in zonele de deal si de munte.

De asemenea, este recomandat consumul de leurda pentru tratarea varicelor, astmului si pentru eliminarea parazitilor intestinali. Se spune chiar ca leurda incetineste procesul de imbatranire al organismului, actionand impotriva radicalilor liberi.

3. Ridichiile de primavara

Ridichea rosie, denumita si ridichea de luna este unul dintre cele mai apreciate si consumate tipuri de ridichi de la noi din tara. Pe langa gustul delicios, aceste legume contin si o varietate de fibre, minerale si vitamine. De asemenea, ridichile sunt o sursa importanta de antioxidanti, avand efecte de detoxifiere si de intarire a sistemului imunitar.

Este recomandat consumul de ridichi in timpul curelor de slabire, datorita continutului ridicat de fibre pe care il contine si al efectului lor diuretic. Printre altele, ridichile purifica sangele, ajuta la tratarea infectiilor respiratorii, a diferitelor afectiuni ale stomacului si la o mai buna functionare a ficatului.
Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise