Socata este o bautura traditionala romaneasca degustata si apreciata de multe generatii. Din aromele copilariei fiecaruia nu lipseste gustul minunat al acestei bauturi racoritoare. Pentru ca se apropie 1 iunie si pentru ca este sezonul socului, puteti sa va bucurati copilasii din familie cu traditionala bautura romaneasca. 

Se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc care se pastreaza in pungi de hartie tinute la loc racoros. Trebuie tinut cont ca se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun in plus inca 2-3 flori uscate la reteta de socata.

Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).

In continuare, va propunem o reteta simpla de socata.

Ingrediente
10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca va place sucul mai concentrat)
1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere)
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri

Mod de preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii (se poate pune si coaja de lamaie rasa). Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (care ajuta la fermentatie), se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit (depinde cat de cald este in locul de depozitare).

In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. Socata se serveste rece.

O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.


  • 78 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Benoni Adi Stanca, 18 august 2014

    ....asta e ceai...?

  • Fara foto

    Bella Lupsea, 01 iulie 2014

    florile sunt toxice dar nu le consumi an cantitati atat de mari.

  • Fara foto

    Gabriela Cazac, 07 iunie 2014

    De regula, socta din flori proaspete se face baloasa daca nu e consumata in 1-2 zile. De aceea, e de preferat din flori macar putin uscate.

  • Fara foto

    Mihaela Coman, 01 iunie 2014

    Colac Florin florile uscate sunt toxice la suc ,ele se pot folosi doar pentru ceai asa am gasit undeva scris de un medic nutritionist

  • Fara foto

    patrascu irina roxana, 28 mai 2014

    a iesit delicioasa !!!! :* :* o sa ma incerc aceasta reteta

  • Fara foto

    Colac Florin, 26 mai 2014

    Eu stiu ca uscate :)

  • Fara foto

    Gabriel Hordoan, 25 mai 2014

    Incercati asta .. Pui 4 litri de apa intr-o oala o pui pe foc ... Adaugi 10 flori de soc ... pui 300-400 g zahar ... pui zeama dintro lamaie .. mai pui o lamaie taiata feli .. si il lasi sa fiarba ...dupa ce fierbe o iei jos o lasi sa se raceasca o pui in sticle . Si o beti :))) Pofta buna :)) INCERCATI

  • Fara foto

    Ciolca Angel Adrian, 24 mai 2014

    nu ai precizat daca florile trebuie puse imediat dupa culegere sau uscate.

  • Fara foto

    maryana giurca, 23 mai 2014

    a iesit minunat!!!!!!!

  • Fara foto

    Daniel Tefeles, 23 mai 2014

    Mmmmm a iesit delicios

  • Fara foto

    Badea Roberto, 23 mai 2014

    fara drojdie cit tre sa o las in borcan pina sa incep sa o trag ?

  • Fara foto

    Badea Roberto, 23 mai 2014

    Buna ziua aveti idee de ce mi-a iesit putin baloasa?

  • Fara foto

    Leonte Gabriel, 09 mai 2014

    super !

  • Fara foto

    Mariana Cosofret, 05 mai 2014

    MMMMM BUN DELICIOS

  • Fara foto

    Seby Ifm, 03 mai 2014

    super delicios yammmmm....

  • Fara foto

    Marin Calin, 26 aprilie 2014

    super delicius

  • Fara foto

    Gafita Stefan, 26 aprilie 2014

    verry good

  • Fara foto

    Ionuț Shi Atat, 11 aprilie 2014

    Delicios !

  • Fara foto

    Bran Simona, 16 iunie 2013

    cu indulcitor lichid

  • Fara foto

    Popa Laura, 14 iunie 2013

    Socata este foarte buna, intr-adevar, este aromata si pe placul tuturor. Din pacate ceea ce nu stiu multi este ca duce la cresterea tensiunii.Asa ca atentie, hipertensivi!

  • Fara foto

    Cristea Camelia, 14 iunie 2013

    dar pentru diabetici cum sa facem socata ca nu avem voie nici zahar nici miere.....of.

  • Fara foto

    Bradeanu Daniela, 14 iunie 2013

    este minunata o socata preparata in casa mai ales de buniii DANIELA ptr cei dragi.

  • Fara foto

    mihaela, 14 iunie 2013

    Eu fac socata din copilarie si e foarte sanatoasa. Chiar si pentru copii e foarte buna,dar cu aciditate redusa.

  • Fara foto

    adina, 14 iunie 2013

    E foarte buna,DAR cantitatea de zahar mentionata in reteta e uriasa, se poate reduce la jumatate, mai benefic pt.sanatate.Sa ne obisnuim a consuma ceaiul sau racoritoarele semidulci sau cat mai putin dulci. Pentru un plus de culoare, puteti carameliza intr-o cratita mica emailata o parte din cantitatea de zahar, adaugati apoi apa peste el si turnati in borcan. Daca nu aveti borcan, puteti folosi o oala mare de inox sau tot emailata.

  • Fara foto

    Jitareanu Elenaj, 14 iunie 2013

    e foarte bun!

  • Fara foto

    Cornel Trif, 14 iunie 2013

    ABIA ASTEPT SA FAC SI EU O SOCATA.

  • Fara foto

    Mirela Alecu, 13 iunie 2013

    adaugati cateva boabede orez si va fi mai limpede.

  • Fara foto

    Lucian Stroe, 13 iunie 2013

    "Se apropie 1 iunie"? Da, cel din 2014 intr-adevar se apropie.

  • Fara foto

    Dana Mariutza, 13 iunie 2013

    eu fac socata si pun drojdie. pt ca drojdia contine tot complexul de vitamina B, minerale si oligoelemente. e elixirul tineretii!

  • Fara foto

    carmen balasescu (Bucatar) , 13 iunie 2013

    Asa fac si eu socata, dar nu pun drojdie. Daca ai rabdare fermenteaza si fara. De ceva timp, bazandu-ma pe reteta asta, fac suc de ghimbir. Tot fara drojdie! La 10 litri de apa, 1 kg zahar si 3 lamai, pun 350 gr ghimbir, dat pe razatoarea mica, (cu robotul). Iese o licoare foarte ... vie, ca sa spun asa. In fiecare zi, are alt gust. In ziua 2-3, e amarui, apoi incepe sa se acidifieze, dar in fiecare zi e altfel. Merita sa incercati.

  • Fara foto

    sorin (Bucatar) , 09 iunie 2012

    natura ne rezerva suficient timp pt a ne gasii ocupatie , liniste , in orice anotimp si numai sa dam putina atentie la ce este in permanenta in jurul nostru ,adica in mama natura, cata dragoste ne ofera, noi cei putem oferii!!!!???

  • georgeta nedelcu

    georgeta nedelcu (Chef de cuisine) , 21 iulie 2010

    Dragele mele, va sfatuiesc sa nu mai folositi sare de lamiie, deoarece are multe E-uri si sunt foarte daunatoare. Va rog sa cititi pe pliculetul cu pricina si sa va informati inainte de a-l folosi. In rest, ma bucur ca sunt multe gospodine si sunt sigura ca ele sunt si tinerele. Va imbratisez cu drag, Georgeta. Voi scrie ma jos un articol despre ,,Sarea de lamiie - otrava in bucatarie: Acidul citric, numit popular "sare de lamaiei, prezent in 85% din bauturile racoritoare si foarte folosit in multe retete culinare, este o reala otrava pentru organism Sarea de lamaie, desi este un acid slab, ataca mucoasa gastrica si poate produce ulceratii ("arsurii) grave pe traseul tubului digestiv, daca este frecvent folosita in alimentatie. In afara acestui aspect foarte cunoscut, legat de bolile ulceroase acute si cronice, acidul citric are o multime de efecte nefavorabile asupra absorbtiei unor substante nutritive, vitamine sau saruri minerale. Reduce absorbtia de fructoza Cercetarile efectuate la Universitatea Houston (SUA) au dovedit ca acidul citric este capabil sa formeze legaturi chimice temporare cu fructoza (monozaharid asemanator glucozei, prezent in dulciuri). Reducerea cu 30% a absorbtiei de fructoza - ceea ce inseamna extrem de mult - determina un lant de efecte nefavorabile organismului, precum: 1. Scaderea, de multe ori brusca, a tensiunii arteriale in jurul orelor pranzului, ceea ce poate conduce la ameteli, vertij, scaderea atentiei, lesin. Toate acestea pot fi cauza unor accidente vasculare cardiace sau cerebrale, uneori foarte periculoase. In afara acestui risc, starea de lesin, aparuta mai ales vara, este un factor de mare risc in accidente de munca si mai ales rutiere, asa cum au constatat biopsihologii romani. 2. Lipsa fructozei conduce la o incetinire a fabricarii de ARN (acid ribonucleic), important in absolut toate functiile celulei si mai ales a nucleului. Fiziologii belgieni remarcau, inca in urma cu 19 ani, ca acidul citric incetineste toate functiile organelor vitale, obligand organismul sa faca un efort suplimentar, ceea ce conduce la o imbatranire rapida. 3. Conform unor rezultate recente ale Catedrei de Biochimie de la Universitatea din Londra (London Univ. Press), o scadere a concentratiei fructozei din sange poate duce la aparitia diabetului zaharat. Inamicul proteinelor Cercetatorii au descoperit ca o mare parte din aminoacizii care intra in compozitia proteinelor din carne, oua si lapte se absorb mai greu atunci cand in stomac persista acidul citric (sarea de lamaie). S-a constatat ca 20% din barbati si 27% din femeile care consuma racoritoare bogate in acid citric, zilnic, in exces, absorb cu mare dificultate acidul glutamic, glutamina. Efectele scaderii absorbtiei unor aminoacizi se reflecta in sanatate prin: - perturbarea ficatului si deci a peste 90% din procesele metabolice, care pot duce la ciroze hepatice sau cancere - scaderea capacitatii de memorizare, mai ales in cazul adultilor - reducerea cu 8-10% a fertilitatii la femei si cu peste 15-18% la barbati, in special la tinerii intre 19 si 34 de ani - posibilitatea aparitiei unor mutatii genetice la gravide si mai ales la embrion sau fat. Recomandari: 1. Nu consumati alimente acrite cu sare de lamaie zilnic, mai mult de 9-12 zile la rand. 2. Asigurati-va nevoia de acid citric si ascorbic (vitamina C) din fructe verzi. 3. Evitati sa mancati ciorbe acrite cu sare de lamaie, mai ales cu 2-3 ore inainte de culare. 4. Nu faceti exces de bauturi bogate in "acrelii citrice, vara. Sunt de preferat apele minerale. 5. Aveti multa grija de la cine cumparati bors pentru ciorbe. 6. Este total contraindicat ca la micul dejun, servit pana la orele 6.00-7.00, sa consumati alimente sau bauturi care contin acid citric. 7. Daca faceti exces de sare de lamaie, beti cat mai mult lapte dulce, evitand alimentele mai sarate. deci, va rog sa va informati nainte de a consuma orice produs. Cu bine! Georgeta.

  • Fara foto

    manuela (Bucatar) , 19 iulie 2010

    eu fac socata fara drojdie, caci la caldurile din Craiova fermenteaza in 3-4 zile si o bem in 2... pentru extrasezon pastrez florile congelate,in fiecare an prepar 52 de pungi, cate una pentru fiecare saptamana , asta e doza 10 l pe saptamana florile se pastreaza foarte bine congelate, ideal ar fi in pungi vidate, dar eu nu am si incerc sa scot aerul cat mai mult din ele interesanta ideea cu menta

  • Fara foto

    carmen jurj, 12 iulie 2010

    eu am pregatit un sirop de soc excelent la rece este delicios si copiilor le place foarte mult,sta foarte bine si pentru iarna.reteta este urmatoarea:20 de flori de soc,5kg zahar,100g sare de lamaie,zeama de la 5 lamai,2,5l apa.toate acestea se lasa la macerat pana se topeste zaharul cam 3-5zile la loc racoros.se amesteca in fiecare zi.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

    Foarte buna este si socata dar eu am pregatit in vara aceasta sirop de soc.......un deliciu ,aromat si excelent pentru toata lumea!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 23 iunie 2010

    Si eu pregatesc asa ceva este o bunatate !

  • Fara foto

    corina, 17 iunie 2010

    este foarte buna sokata, dar eu adaog si putina menta proaspata,un deliciu.

  • Fara foto

    COSTINIUC MARGARETA ROLANDA, 15 iunie 2010

    O FAC SI EU FRECVENT. ESTE EXCELENTA ! DAR PUN DOAR 500 GR DE ZAHAR, IESE MAI RACORITOARE SI MAI PUN LA SFARSIT ZEAMA DE LA O LAMAIE.

  • Fara foto

    nicoll, 15 iunie 2010

    am 25 de ani si sunt laudata ca fiind o buna gospodina, anul acesta am incercat pentru prima data sa fac socata si mi-a iesit delicioasa. am fost rugata sa mai fac :) si am mai facut inca doua portii a fost delicioasa

  • Fara foto

    Ariadna, 14 iunie 2010

    Cand nu mai este sezonul florilor de soc, se poate face limonada, punand in loc de soc, 3 lamai, adica in total 5-6 lamai bine spalate. Procedura este aceeasi si este minunat, gustos si racoritor.

  • Fara foto

    Mesterul, 14 iunie 2010

    Ar fi foarte bine,ca apa pe care o folositi,sa fie mai intii fiarta citeva minute in clocot,pentru ca oriunde am sta,nu mai este apa de altadata.Totodata,puteti pune intr-un ibric citeva linguri de zahar(3-4),pe care sa-l caramelizati usor,iar cind sa facut putin maro,puneti apa(200gr.)sa fiarba putin pina se topeste zaharul si in acelasi timp puteti pune citeva cuisoare(4-5bc.).Acest amestec,dupa racire se va turna peste socata din borcan.Sa aveti pofta.

  • Fara foto

    LIVIA, 12 iunie 2010

    Socata,eu o fac astfel;fierb 8-9 l de apa cu 1 kg de zahar.Las sa se raceasca pana la usor caldut si o pun intr-un borcan.Adaug cojile de la 3 lamai[fara partea alba],miezul feliat,10 inflorescente de soc si putina drojdie[cat o boaba de fasole]. Se amesteca din cand in cand.Dupa 2-3 zile se strecoara si se da la rece.

  • Fara foto

    fiveblue, 12 iunie 2010

    droijdia se poate inlocui cu 2 linguri de orez. fermenteaza mai greu (2-3 zile), dar este mult mai buna

  • Fara foto

    erna, 10 iunie 2010

    amintire de cind am trait in rominia.excelenta bautura racoritoare.

  • Fara foto

    Mariana Eliza, 06 iunie 2010

    Eu o fac cu stafide in loc de drojdie si am redus cantitatea de zahar la 750 grame la un borcan de 10 litri.De fapt fac socata int-un recipient(bidon) de plastic de 20 de litri. In sticlele in care pun sucul dupa ce a fermentat, pun si cate 3-4 stafide.

  • Fara foto

    ana, 03 iunie 2010

    ii foarte bun sucu de soc , mie imi place f mult. eu il fac fara drojdie numa cu lamaie zahar, apa si flori de soc. am facut odata si so terminat amu am pus din nou sa se faca abia asptept sa se faca. iam ,iam.

  • COSTINELA  M.

    COSTINELA M. (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

    Daca mai adaugi 2-3 linguri de zahar ars la sfarsit pentru culoare si un plus de aroma e super....

  • Fara foto

    Lili, 31 mai 2010

    Reteta mea este pentru un borcan de 15 litri :cam 15 flori de soc, 1,5 kg zahar, 3 - 4 lamai marisoare taiate ca pentru ceai, restul pana la gatul borcanului apa rece. Se lasa borcanul la loc insorit si se mesteca dimineata si seara pentru a se topii zaharul si a fermenta socata. La aceasta reteta tipic romaneasca, eu adaug si un pahar de 100 ml de otet de mere, se stie otetul este acid acetic si grabeste acidifierea socatei care este minunata ca gust si excelenta pentru sanatate.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Asa o prepar si eu ca Eniko, vecina mea din Ardeal. Este foarte gustoasa socata preparata asa, eu mai pun si vanile, imi place usor vanilata. Imi amintesc, in copilarie, la cofetarii erau 3 feluri de sucuri, f. gustoase: socata, suc de portocale si de lamaie.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Este foarte buna; dar nu am pus niciodata drojdie, trebuie sa incerc si asa.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Imi place socata. Oare sunt flori de soc la piata?

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Este o bunatate !

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Un deliciu vara!

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Îmi amintesc ca bunica făcea mereu...era un deliciu, îmi plăcea la nebunie... o sa încerc și eu sa vad dacă va fi la fel de buna... :) Știu ca punea o floare la 1 litru de apa de restul nu-mi amintesc...

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

    Multumesc pentru reteta! Chiar zilele astea ma gandeam cum se face! Acum stiu,mai trebuie doar sa merg sa culeg florile.

  • Fara foto

    Mioara, 28 mai 2010

    ...nici eu nu pun drojdie...ii schimba gustul.Este adevarat drojdia ii grabeste fermentatia astfel ca sucul este gata mai repede....dar...merita sa astepti inca o zi si sa bei cel mai bun suc.A....era sa uit....se pot pune 10_20 buc.de stafide in locul drojdiei si ele au acelasi rol de a grabi fermentatia,dar nu/i schimba gustul.Incercati.....

  • Fara foto

    dana, 28 mai 2010

    Este sucul preferat in familia mea si il fac in toata perioada in care gasesc soc. Intradevar nici eu nu folosesc drojdie pentru ca ii confera un gust si miros neplacut, dar il fac fara sau cu 100 gr. stafide, pentru a-l ajuta sa se aciduleze putin si il tin uneori si 3 zile.Depinde de caldura din casa; el poate fi gata intr-o zi sau 2-3.Se mai poate adauga si alte citrice: 1-2 portocale ,1-2 mandarine... toate acestea parfumandu-l mai tare.Desigur nu trebuie sa lipseasca 5-6 lamai mari ,care sa aiba si coaja,dar si zeama, iar zahar pun un pic mai mult, cam 1,3 kg; apa o pun fierbinte pente toate ingredientele, apoi infasor borcanul cu un prosop gros si il acopar cu un tifon,apoi pun o farfurie mica. Este o bautura minunata.

  • Eniko Dindareanu

    Eniko Dindareanu (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

    Intradevar este o reteta din copilaria mea si pe care o savuram vara cu mare placere, nu era vara in care sa nu ne faca parintii socata, dar, eu nu folosesc drojdie, sare de lamaie sau alte cele, eu foloses doar apa, flori de soc, zahar si lamaie, acestea sunt cele mai naturale fara alte adaugari. va propun sa incercati cei care nu ati facut-o niciodata, merita....o zi buna tuturor si o zi racoroasa desii sunt peste 30 grade afara, este numai buna de pregatit socata, iar dupa 3 zile o puteti svura dupa ce ati racito , sa aveti pofta!

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

    Minunata si racoritoare aceasta bautura,acest an am preparat-o dupa reteta d-nei Varadi Silvia cu boabe de orez in loc de drojdie.Trebuie sa mai astept cateva zile pana este gata dar mirosul este imbietor.Am sa fac si trandafirata,dupa reteta d-nei Doina Varga,sunt sigura ca este o bautura delicioasa si aceasta!

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

    I-mi place mult!mama mea face in fiecare an suc de soc si de trandafiri in cantitãti uriase!!!

  • Fara foto

    livia c., 27 mai 2010

    Excelenta! O reteta simpla dar gustoasa!

  • Fara foto

    teo, 27 mai 2010

    Fara nici o indoiala gustul socatei este de ne inlocuit dar tot asa de bine imi aduc aminte din copilarie de gustul de braga care a disparut complect,de aceia,vin cu rugamintea daca careva cunoaste reteta de BRAGA si ar redao pe sait multe multumiri ar capata.

  • violette

    violette (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

    O bautura racoritoare excelenta...

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

    Si noua ne place socoata.O fac in fiecare an.Am si cules florile de soc,le-am pus la uscat, pentru a face si alta data socata...iar maine cred ca am sa si beau aceasta bautura racoritoare,daca va fi gata...Si eu pun cateva boabe de orez.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

    Si eu fac, fara drojdie, cu sare de lamaie si lamaile taiate felii.

  • s

    s (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

    eu ard 1 cana cu zahar si pun peste socata ii da culoare....

  • Fara foto

    mihail, 27 mai 2010

    la noi in R.Moldova se prepara in mod asemanator, o bautura care se numeste kvas numai ca in loc de flori de soc se pune piine de secara prajita si menta pentru aroma. in rest materia prima este aceiasi.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

    Excelenta si revigoranta aceasta bautura...Bunica si mama faceau in fiecare an...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

    Imi place foarte mult socata , scoasa rece de la frigider. Iar ceea ce spune Dilvia...nu am stiut pina acum. Multumesc frumos de informatie....am sa incerc si eu cu orez....Dar oare cate boabe ???

  • Fara foto

    SAVA SILVIA, 26 mai 2010

    BUNA BAUTURA . ESTE ROMANEASCA DIN PAMINTUL NOSTRU

  • cheche

    cheche (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    E foarte adevarat articolul acesta.Intr-adevar,din aromele copilariei mele nu lipseste sucul de soc.Este o bautura foarte racoritoare pt zilele calde si mai ales are multe efecte benefice asupra organismului.

  • Fara foto

    Doina, 26 mai 2010

    E sublima aceasta bautura racoritoare, te imbata cu parfumul ei ... Exact aceleasi cantitati le pun si eu, cu exceptia florilor de soc (eu pun cam 15-16 flori), dar nu folosesc drojdie, in schimb pun 1 pliculet de sare de lamaie, impreuna cu restul ingredientelor (puse toate de la bun inceput) intr-o oala emailata (asta pt. cine nu are borcane asa de mari) si dupa 2-3 zile se poate strecura si consuma. La fel se face si sucul de trandafiri: la 8 litri de apa, se adauga 10 flori mari de trandafiri (rosii sau roz), 1 kg de zahar, 1 plic sare de lamaie, zeama de la o lamaie (de la care se pune si coaja); in rest, se procedeaza identic cu socata. Aceasta "trandafirata" este deosebit de parfumata si cu o culoare foarte "apetisanta"!

  • Fara foto

    Lipovan Nicolae Corneliu, 26 mai 2010

    E cu adevărat o băutură deosebită. Lăsată mai mult timp la macerat, poate înlocui o bună băutură.

  • Fara foto

    staicu viorel, 26 mai 2010

    posibil sa fie excelenta...am incercat-o si eu da nu ee xcelenta deloc pentru ca se baloseste cu apa rece.reteta corecta se face infuzie ca orice ceai cu florile de soc. la urma se adauga lamiile taiate felii subtiri se lasa pina se raceste pina suporta degetul, se adauga drojdia iar daca nu aveti o felie de piine neagra,se lasa sa fermenteze pina incep florile si lamiia sa se ridice la suprafata se strecoara se introduce in sticle si se da la frigider...incercati si veti regreta....se poate face dupa aceeasi reteta si cvas din floare de salcim sau alkte flori...va doresc o vara fierbinte racorita cu o socata gustoasa si rece....apopos aici in Cipru am redescoperit si am baut dupa vreo 20 de ani BRAGA adusa din Bulgaria....este super!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    O batutura cu adevarat racoritoare.Mie imi place sa pun boabe de orez in loc de drojdie,parac are un gust mai fin,fara aroma de dospeala.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    O bautura racoritoare excelenta !

  • Fara foto

    C. Varlan, 26 mai 2010

    De cativa ani, in fiecare vara, fac socata din flori uscate. Folosesc aceleasi incrediente si cam acelasi mod de preparare. Numai ca asta se intampla la Montreal, Canada. Este o placere sa bei aceasta licoare seara cand ajungi acasa intr-o cumplit de calda zi de vara. Multumesc ca mi-ati oferit posibilitatea de a vorbi de ea,

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    O reteta excelentA !