Tot ce trebuie sa stii despre framantarea aluaturilor

Tehnica framantarii aluaturilor este veche de mii de ani, si cu toate acestea, nu se invecheste. Asa cum stramosii nostri framantau aluatul pentru paine, multi dintre noi continua sa faca asta si in prezent.    Si totusi, care este scopul framantatului? Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare vine tocmai vine tocmai de la elementele care compun faina; faina de greu contine doua proteine:  glutenina si gliadina, care formeaza impreuna glutenul. Cand aluatul de paine este omogenizat, aceste doua proteine dau aluatului fermitate si il determina sa creasca.  

Tot ce trebuie sa stii despre framantarea aluaturilor

1. Framantarea cu mana
Framantarea cu mana este cea mai veche metoda si cea mai simplu de controlat. In general, este nevoie de 10 minute de framantat pentru ca aluatul de paine sa fie gata. Se poate adauga treptat faina pe masura ce framantam, pentru a evita lipirea aluatului de maini. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija sa nu adaugati prea multa faina, caci astfel veti obtine o paine uscata si tare.

2. Framantarea automata

Aluatul poate fi foarte usor framantat si cu ajutorul unei masini de paine sau chiar a unui mixer cu palete speciale pentru framantat. Utilizand o astfel de masina de framantat, vei economisi timp si energie.

3. Fara framantare

Cu toate ca pare dificil de crezut ca aluatul poate creste chiar si fara a fi framantat, trebuie sa stiti ca glutenul se poate forma natural, fara ajutorul nostru. Tot ce trebuie sa facem este sa lasam aluatul la fermentat pentru cel putin 12 ore. In acest timp, drojdia si enzimele au timp sa produca "magia".

4. Aluat framantat insuficient

Vi s-a intamplat vreodata sa vreti sa pregatiti paine si sa constatati ca aluatul vostru nu isi poate pastra forma, aplatizandu-se? Ei bine, asta inseamna ca nu ati framantat suficient aluatul. Astfel, in loc ca aluatul sa creasca odata cu bulele de aer, acesta va capata o forma ciudata si plata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Descopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Incearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise