Cartofi franţuzeşti(2 variante)

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Varianta românească:
  • 700 g de cartofi
  • brânză rasă(telemea, cascaval)
  • 4 ouă fierte
  • 3 ouă proaspete
  • 300 g de smântână
  • 50 g de unt
  • Puţin pesmet
  • Sare
  • Piper
  • Varianta franţuzească:
  • - 1 kg de cartofi
  • - 200 g de bacon
  • - 200 g ceapa tăiată
  • - 1 caşcaval bine făcut(când apeşi pe el să intre degetul)
  • - 2 linguri de ulei
  • - usturoi, sare, piper

Mod de preparare

Varianta românească:

Se fierb cartofii în coajă, iar ouăle tari. Se curăţă toate.

O cratiţă sau o tavă se unge cu unt şi se presară cu puţin pesmet.

Se pun pe rând cartofii felii, se presară brânză rasă, oua felii. Se repeta până se termină. Deasupra sa fie cartofi peste care se pune puţină brânză.

Din ouăle proaspete(bătute bine) şi din smântănă se face un sos. Se adaugă sare şi piper. Se toarnă sosul peste compoziţie şi se pune la cuptor până se rumeneşte deasupra.

Se serveşte cu castraveţi acri sau cu salată verde.

Varianta franţuzească:

Curăţă cartofii, taie-i cubuleţe(ca la piure), spală-i bine, scurge apa, apoi tamponează-i cu o cârpă să nu mai aibă apă.

Căleşte ceapa în ulei, adaugă apoi cartofii.

Amestecă sa se aurească pe toate părţile cartofii. Adaugă baconul bucăţele şi mai lasă puţin.

Curăţă coaja de la caşcaval, taie-l în 2 sau 4). Pregăteşte o tavă pe care o freci cu usturoi.

Preîncălzeşte cuptorul la 200°C (termostat 6-7).

Varsă în tavă un rând de amestec de cartofi, pune peste acesta jumătate din caşcaval, apoi al doilea rând de cartofi şi termină cu restul de caşcaval.

Lasa cam 20 min. Supraveghează sa nu se ardă.

Căşcavalul îl tai ca nişte cercuri(felii), nu bucăţi, să acopere bine cartofii ca o foaie.

Când le-am spus francezilor cum facem noi cartofii, s-au prăpădit de râs! Au spus că există tot felul de reţete numite „franţuzeşti”, de care francezii nu au habar.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise