Ciorba de vacuta cu legume si smantana

Timp pregatire
110 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -700 g muschi vita
  • -2 cepe mijlocii
  • -3 ardei grasi (rosu, galben, verde)
  • -3 morcovi mijlocii
  • -1/4 telina
  • -2 rosii
  • -300 ml suc rosii
  • -2 linguri vegeta
  • -2 linguri pasta de rosii
  • -1 lingura bors magic
  • -verdeturi (patrunjel, marar, leustean)
  • -taietei de casa (sau din comert)
  • -lamaie (optional)
  • -ulei masline
  • -2-3 foi dafin
  • -sare
  • -piper

Mod de preparare

Ciorba de vacuta este o ciorba preferata de toti membrii familiei, fiind bogata in legume. Gasindu-se la noi toate legumele in tot timpul anului, fac ciorba destul de des. Nu prea folosesc cartofi la aceasta ciorba, prefer sa adaug cantitati mai mari din celelalte legumele, care sunt proaspete. Eu tai toate legumele in cuburi marunte, cu exceptia morcovilor (si a radacinii de patrunjel cand e cazul), care ii aleg sa fie cat mai subtiri si ii tai rondele, dand un aspect frumos ciorbei.In ceea ce priveste carnea de vita eu folosesc in general file sau antricot, care este frageda si fierbe destul de repede(maxim 30-35 minute).

Si acum sa trecem la lucru..!

Intr-o oala vom pune carnea la fiert in 3-4 litri apa rece.Vom fierbe carnea iar cand deasupra se aduna spuma o vom inlatura cu ajutorul unei spumiere de cate ori este nevoie pana ce nu se mai formeaza spuma, dupa care vom adauga 2-3 foi de dafin si putina sare.

Intai vom spala toate legumele si le vom curata de codite, coji, seminte etc., dupa care le vom taia marunt, in afara de morcovi pe care ii vom taia rondele.

In alta oala, in care vom face ciorba, vom pune 4-5 linguri de ulei de masline si punem ceapa la calit putin. Dupa ce si-a schimbat culoarea vom adauga rosiile curatate de coaja si taiate marunt si vom mai lasa 5 minute, apoi vom adauga si celelalte legume.

Vom lasa, la foc mic, timp de 10 minute dupa care adaugam pasta de rosii iar dupa vreo 5 min vom adauga zeama de la carne, desigur strecutata si carnea.

Vom lasa sa fiarba legumele, nu mai mult de 15 minute, apoi vom adauga sucul de rosii, taiteii, vegeta, verdeturile taiate marunt (vom lasa jumatate din cantitatea de patrunjel pentru a-l presara deasupra, dupa fierbere si la servire), piper proaspat macinat, bors magic (sau zeama de lamaie) si un pahar sau doua de apa clocotita, daca ciorba a devenit mai consistenta. O vom lasa sa mai fiarba timp de 15-20 minute la foc mic, dupa care vom opri focul, vom adauga jumatate din patrunjelul ramas si vom lasa ciorba acoperita pana la servire.

Inainte de servire putem presara in fiecare farfurie putin patrunjel verde si piper negru proaspat macinat, care ii va da un gust deosebit si desigur un aspect placut.

Vom servi ciorba de vacuta calda, alaturi de smantana si eventual ardei iute... daca va place..!

Va doresc pofta buna!

Specific: Iordania

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise