Eclere

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat (pt. 40 bucati):
  • 300 ml ulei
  • 600 ml apa
  • 600g faina
  • putina sare
  • 12 oua indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza
  • Crema:
  • 2l lapte
  • 250g zahar+ 200g
  • putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)
  • 400g faina
  • 3 vanilii
  • 5 oua
  • o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)

Mod de preparare

Aluat de ecler:

Se pune uleiul, apa si sarea la fiert, cand da in clocot (nu inainte si nici sa fiarba mult ca iar nu-i bine) se pune faina toata odata, se amesteca pana se incorporeaza bine si se continua amestecatul pana compozitia incepe sa se prinda de fundul cratitei (este foarte important si nu va speriati nu se arde). Se da jos de pe foc, se lasa la racit nu de tot (atit cat sa puteti tine mana in aluat sa nu friga). Se pun ouale la inceput cate 2, apoi spre sfarsit cate unul. Compozitia nu trebuie sa fie tare pentru ca atunci raman crude in mijloc, dar nici moale, atunci se lasa. Bagati paleta in compozitie si trebuie sa curga incet inapoi. Tava se unge cu o pensula inmuiata in ulei si scuturata bine (nu mult ulei, doar putin de tot caci altfel aluneca compozitia). Cand formam eclerul turnam cu un sprit care jumatate este rotund, jumatate are dinti (deasupra). Partea rotunda ajuta sa se formeze frumos talpa dedesubt.

Formam eclerele (de vreo 10 cm), le bagam imediat la cuptorul incins dinainte la foc mare (al meu 250 max.) la inceput si cand incepe sa se rumeneasca la foc mijlociu (deci nu mic - diferenta mare de temperatura le plosteste). Cand se usuca bine le scoatem. Daca respectati reteta si procedeul este imposibil sa nu iasa sau sa se lase cand le scoateti din cuptor, coaja de ecler inauntru trebuie sa fie goala fara miez.

La eclerul cu frisca taiem capacul de tot dar la cele care le glasam taiem pe jumate(ca la sectiune). Este mai usor cand glasam si mai estetic.

Crema de vanilie:

Punem laptele, sarea, bucatica de unt si 100g zahar la fiert si nu mai amestecam in lapte. Separam ouale, galbenusurile le amestecam cu 150g zahar. Adaugam o cescuta din laptele caldut (nu fierbinte ca oparim faina) si adaugam incet faina (ca la clatite). Mai adaugam putin lapte. Cind laptele de pe foc incepe sa fiarba, il dam putin la o parte, amestecam compozitia de mai sus, incorporam bine si punem pe foc. Se va ingrosa, iar dupa cateva minute se va subtia (simtiti la mestecat), Trebuie de 3 ori sa se subtieze si iar sa se ingroase si atunci sunteti siguri ca este fiarta. Cand este gata incepe sa se stringa spre mijloc.

Asa luam proba: un virf de cutit il bagam in crema si lasam sa se raceasca. Tragem cu degetul crema si trebuie sa se dezlipeasca cutitul sa ramina curat. Albusurile le batem bine cu 200g zahar (puteti reduce, dar nu iese asa dulce) pana se albeste (ca la bezea) si cu vanilia (vanilia daca se pune la fiert pierde din gust si miros) si le amestecam cu crema fierbinte (atunci devine mai afinata - pufoasa). Eu crema am impartit-o in 3: o parte am lasat-o asa, intr-o parte am pus ness, intr-o parte cacao si rom+cioco.

Cand glasati se procedeaza invers decat la torturi deci nu puneti glazura peste prajitura, ci bagati virful prajituri in glazura. Este valabil pentru toate prajiturile taiate. O scoateti si atunci glazura se lasa frumos in jos. Daca punem frisca cu un sprit, eclerele vor fi mai inalte si mai frumoase.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise