fondue

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - 300-500 g brinza tip cascaval, care se topeste la caldura; daca e posibil brinza emental, gruyere, freiburger sau vascherin.
  • - 2-4 dl vin alb sec
  • - 1 dl rachiu de ciresche sau tuica sau palinca
  • - 1-6 catei de usturoi, dupa gust
  • - 1-2 Linguri faina fina de griu sau de cartofi
  • - piper
  • - nuca de muscat (daca se prefera)
  • - piine, de preferinta alba. taiata bucati, poate fii si veche de o zii
  • in plus
  • - un resou, sau o unitate care incalzeste cratita pe masa in timpul in care se maninca
  • - muraturi

Mod de preparare

- usturoiul se decojeste, se taie in doua pe lung, cu suprafata taiata se freaca peretii cratitii(exista cratita speciala de argila arsa, dar se poate utiliza ori ce cratia)

- brinza se rade (nu fin, cel mai bine mai mare), se da in cratita

- se adauga faina si vinul

- se pune la incalzit, amestecind usurel cu o lingura de lemn; focul mai domol, sa nu se arda brinza, brinza trebuie sa se topeasca incet; se amesteca incontinuu facinduse cifra 8 in cratita cu lingura (aceasta miscare pe fundul cratitei garanteaza un amestec uniform)

-cind brinza e topita se adauga rachiul, piperul si nuca de muscat

- cratita se pune la masa pe resou, sau pe aparatul unde se incalzeste mai departe

-fiecare infige pe furculita o bucata de piine pe care o lune in brinza topita, miscind-o incet pina e bine acoperita cu brinza. Atentie, e fierbinte!!!

- muraturi de toate felurile merg foarte bine

- de baut ceai negru sau de menta

Pofta buna!

PS daca brinza nu se curata bine de pe cratita, puneti apa rece cu putin detergent si lasat-o asa citeva ore, se va curata apoi foarte usor.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise