Paine cu lapte

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - 500 g de faina
  • - 220 ml de lapte
  • - 2 oua
  • - 2 linguri de zahar
  • - 2 lingurite de miere
  • - 2 lingurite de sare
  • - 2 lingurite de drojdie uscata
  • - 70 g de unt

Mod de preparare

Pentru aceasta reteta am folosit masina de facut paine.

In masina de paine se pun ingredientele in aceasta ordine: laptele, sarea, zaharul, mierea, ouale, untul moale, faina iar deasupra sa nu atinga componentele lichide, drojdia uscata.

Se programeaza masina pe programul pentru framantare si dospit, cca. 1 ora si jumatate.

Dupa ce s-a oprit masina, se scoate aluatul pe blatul de lucru, care la mine e blatul dulapului de bucatarie.

Aluatul va iesi usor moale, dar nu se va lipi de mana. Se imparte aluatul in sase bucati. Fiecare bucata se intinde in forma de dreptunghi. Se ruleza pe latura lunga si se mai lasa zece minute la dospit, pe blatul de lucru acoperite de un prosop textil.

Se tapeteaza doua forme (de Yena) de cozonac cu hartie de copt, apoi se ung cu unt.

Se iau bucatile de aluat si din nou se intind in forma dreptunghiulara. Se ruleaza si se pun in tavile pregatite.

Se acopera cu prosopul si se mai lasa o ora la dospit

Intre timp se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.

Cand au crescut frumos, painicile se ung cu lapte si se dau la cuptor.

Eu intotdeana le pun aproape de mijlocul cuptorului vreo 30 de minute, dupa care le mut foarte sus vreo 15-20 de minute, sa se rumeneasca frumos si deasupra si sa nu am surpriza sa se arda prea rau dedesubt.

Cand sunt frumos rumenite le scot din cuptor le las putin sa se raceasca si apoi le scot din forme, le pun pe un gratar acoperite cu un prosop de bucatarie.

Sigur nu ma pot abtine sa nu tai un colt sa-l mananc cald.

Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise