Paine festiva

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 25 g drojdie proaspata
  • - 250 ml lapte
  • - 500 g faina
  • - 1 lingurita zahar
  • - 1 lingurita sare
  • - 2 oua batute usor
  • - 2 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui)
  • - 100 g unt topit si racit

Mod de preparare

Cerneti faina si puneti-o intr-un vas. Dizolvati drojdia cu zaharul si 100 ml lapte caldut (nu fierbinte) si lasati-o sa stea cam 10 minute. faceti o gaura in mijlocul fainii si adaugati sarea, restul de lapte cald, uleiul, ouale batute si drojdia. Framantati pana obtineti un aluat elastic si omogen. Acoperiti cu un servet si lasati la loc cald si ferit de curenti de aer timp de o ora si jumatate.

Cand a crescut, scoateti aluatul pe blatul de lucru si incepeti distractia. Mai intai impartiti aluatul in opt parti egale. Daca puteti face asta din ochi e bine, daca nu, folositi cantarul de bucatarie daca aveti. Eu am descoperit ca este un accesoriu foarte important in bucatarie (si nu este deloc scump). Lasati cele opt bile de aluat sa se odihneasca timp de 10 minute.

Intindeti fiecare bucata de aluat ca in imaginea de mai jos si ungeti-le cu untul topit si racit. Nu veti consuma tot untul, o parte va ramane, insa il folositi la finalul retetei.

Dupa aceasta suprapuneti doua cate doua obtinand patru bucati. Nu sunt eu prea buna la explicatii dar sper sa intelegeti din poze.

Rulati pe partea lunga si formati 4 rulouri.

Taiati capetele stanga / dreapta si asezati-le cu partea taiata in jos. Bucatile ramase taiati-le ca in imagine, in triunghiuri.

Asezati intr-o forma rotunda, in mijloc capetele, ia pe margine asezati alternativ triunghiurile. Lasati sa creasca timp de inca jumatate de ora. Cand a crescut ungeti cu un ou batut si dati la cuptor timp de aprox 40 minute, pana cand este gata. Scoateti si ungeti cu untul ramas, acoperiti cu un servet si lasati 10 minute sa absoarba untul.

Este o paine gustoasa si de efect.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise