Prajitura Albinita cu foi cu miere si crema de gris – reteta clasica, simpla si delicioasa

Prepara reteta clasica de prajitura Albinita, cu foi fragede cu miere, crema gustoasa de gris si gem acrisor. Simpla, delicioasa si usor de facut acasa.

Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
5 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru foi (tava 30x32 cm):
  • 4 linguri de miere
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 120 g unt
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 450 g faina
  • Ingrediente pentru crema de gris:
  • 400 ml lapte
  • putina sare
  • 100 g zahar
  • 100 g gris
  • 250 g unt gras (moale, la temperatura camerei)
  • 1 plic de vanilie (sau 1 lingurita extract)
  • In plus:
  • 1 borcan gem acrisor (caise, macese, prune sau visine)
  • zahar pudra vanilat pentru decor

Mod de preparare

Prajitura Albinita este unul dintre deserturile copilariei, cu foi fragede cu miere, o crema aromata de gris si un strat de gem acrisor care aduce echilibrul perfect de gust. Este o prajitura care se fragezeste peste noapte, iar a doua zi se transforma intr-o minunatie moale, aromata si delicata. Daca iti plac deserturile traditionale, sigur vei aprecia si prajitura Alba ca Zapada
sau prajitura Tavalita, iar pentru ceva la fel de bun, incearca si fagurii pufosi cu crema de cacao.

Prepararea foilor:
Pune intr-o craticioara: mierea, ouale, laptele, untul, zaharul si bicarbonatul.
Fierbe la foc mediu, amestecand continuu, pana compozitia capata o culoare usor caramelizata.
Opreste focul si adauga faina. Amesteca pana se formeaza un aluat omogen.
Lasa aluatul sa se raceasca, apoi imparte-l in 4 parti egale.
Presara faina pe blatul de lucru si intinde fiecare bucata in foaie subtire.
Coace foile pe dosul tavii, presarate cu faina sau cu hartie de copt.
Timp de coacere: 5-6 minute la 180°C (foile se rumenesc foarte repede, urmareste-le!)
Lasa foile sa se raceasca pe o suprafata plata (gratar sau capac de lemn). Se intaresc dupa racire – e normal.

Prepararea cremei de gris:
Fierbe laptele impreuna cu zaharul si sarea.
Cand incepe sa dea in clocot, adauga grisul in ploaie, amestecand continuu.
Fierbe 3–4 minute, apoi ia de pe foc si adauga vanilia.
Lasa crema sa se raceasca la temperatura camerei.
Dupa racire, bate crema cu untul moale pana devine pufoasa si omogena.

Asamblare:
Asaza prima foaie pe un platou. Intinde jumatate din crema de gris.
Pune a doua foaie si intinde uniform gemul acrisor.
Pune a treia foaie si intinde restul de crema de gris.
Acopera cu ultima foaie.

Infasoara prajitura in folie, pune deasupra un fund de lemn si cateva greutati.
Las-o la rece peste noapte pentru a se inmuia foile.

Decorare si servire:
Pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Taie in patrate sau romburi.
Serveste cu pofta!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise