Sarailie - reteta simpla si delicioasa explicata pas cu pas

Sarailie - reteta simpla si delicioasa explicata pas cu pas. Descopera cum sa prepari acest desert oriental cu foi de placinta, nuca si sirop aromat. Perfect pentru orice moment de rasfat!

Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • un pachet de foi de placinta subtiri, 400 g (aproximativ 12 foi)
  • 350 g nuci macinate
  • 150 g unt topit (sau 100 ml ulei de floarea-soarelui)
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • Ingrediente pentru sirop:
  • 400 g zahar
  • 500 ml apa
  • sucul de la o jumatate de lamaie (si cateva felii de lamaie pentru aroma)
  • 1 lingurita de apa de trandafiri (optional)

Mod de preparare

1. Pregatirea nucilor:
Macinati nucile grosier sau mai fin, in functie de preferinte. Daca doriti, adaugati scortisoara pentru un plus de aroma. Puneti-le deoparte.
2. Pregatirea foilor de placinta:
Scoateti foile de placinta din ambalaj si acoperiti-le cu un prosop curat, umezit usor, pentru a preveni uscarea.
Topiti untul si lasati-l sa se raceasca putin.
3. Asamblarea sarailiei:
Ungeti bine tava rotunda cu unt topit.
Luati cate o foaie de placinta, ungeti-o cu unt topit si presarati uniform o parte din nucile macinate.
Rulati foaia de placinta strans, ca pe un sul. Apoi, adunati ruloul in forma de „acordeon” (impingandu-l usor cu mainile sau cu ajutorul unui sucitor).
Asezati ruloul pliat in tava, pornind din centrul tavii si continuand circular, pana umpleti toata tava. Repetati procesul pana terminati foile si nucile.
4. Coacerea sarailiei:
Preincalziti cuptorul la 180°C.
Dupa ce toate rulourile sunt aranjate in tava, ungeti-le generos pe deasupra cu unt topit.
Coaceti sarailia timp de 30-40 de minute, sau pana devine aurie si crocanta.
5. Prepararea siropului:
Intr-o cratita, combinati zaharul, apa si sucul de lamaie. Fierbeti amestecul la foc mediu, amestecand ocazional.
Dupa ce incepe sa fiarba, lasati-l sa mai clocoteasca timp de 10 minute, pana se ingroasa putin.
La final, adaugati apa de trandafiri si lasati siropul sa se raceasca putin.
6. Siroparea sarailiei:
Dupa ce sarailia este coapta, scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca aproximativ 10 minute.
Turnati siropul cald (nu fierbinte) peste sarailia calduta, asigurandu-va ca fiecare bucatica este bine acoperita. Siropul trebuie sa fie absorbit complet.
7. Servirea:
Lasati sarailia sa se odihneasca cel putin 4-6 ore (sau peste noapte) pentru a absorbi complet siropul.
Taiati in portii si serviti cu felii de lamaie sau un strop de frisca, daca doriti.

Incearca si reteta de börek - placinta turceasca cu branza si patrunjel, tahini halva sau baclava turceasca cu nuca. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise