Sarmalute umplute cu urda ,cu mamaliguta si alte bunatati

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 varza proaspata
  • 400 g urda
  • 200 g orez
  • 3 fire ceapa verde
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1 rosie
  • 50 g carnati afumat
  • cimbru
  • marar verde
  • sare
  • piper
  • 500 ml bors

Mod de preparare

Scoateţi cu un cuţit ascuţit cât de mult puteţi din cotorul verzei.

Intr-o oala de 4-5 l se pune apa si o lingura cu sare ,la fiert. Dupa primul clocot se introduce capatana de varza, iar cu ajutorul unei furculiţe, desprindeţi uşor frunză cu frunză şi le scoateţi pe o farfurie.

Nu le lăsaţi prea mult in apa clocotita, pentru că se vor rupe.

Ceapa se toaca marunt cu codite cu tot si se caleste in ulei cam 5 minute,orezul il prăjim puţin, împreună cu ceapa înainte de al amesteca cu urda,

Urda o faramitam cu o furculita, tocam marunt mararul si ardeiul rosu il taiem cuburi mici.

Amestecam apoi urda cu ceapa, orezul, ardeiul si mararul si asezonam.

Frunzele rupte sau cele care sunt mai groase se toaca marunt, vor forma patul pentru sarmalute.

Punem marar verde si cimbru in cartita ,peste frunzele taiate si incepem sa umplem sarmalele.

Puneţi foaia de varză în palma desfăcută şi după ce aţi adăugat compoziţia ,îndoiţi o margine a frunzei peste ea. Rulaţi restul frunzei cum procedati si la celelate sarmalute ( cu carne).

Cand sunt gata rulate, le asezam in cratita peste frunzele taiate si asezam printre sarmalute , cateva felii de carnati afumat, sa le dea un gust mai bun( nu este obligatoriu).

Deasupra sarmalutelor, taiem feliute o rosie si le asezam in cratita.

Daca aveti un vas de lut, puteti aseza sarmalutele in el si le preparati( fierbeti) la cuptor.

Turnam peste sarmalute borsul, pina le acopere si le dam la fiert ,pe aragaz sau in cuptor, cum doriti, la foc mic, acopetit.

Dupa aproximativ o ora sunt gata fierte.

Intre timp faceti o mamaliguta buna romanesca, frigeti niste carnati sau bucatele de carne si radeti putin cas de oaie proaspat. Puteti scoate si smantana din frigider.

Dupa ce toate sunt gata, le puteti aranja pe platouri sau portionate in farfurie.Se pot servi sarmalutele doar cu mamaliguta , dar va spun ca papilele gustative au fost incantate de toate bunatatile aflate pe masa....

Pofta mare sa aveti ! Incercati-le si nu veti regreta, credeti-ma !

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise