Tort de ciocolata

Timp pregatire
60 minute

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • (3 bucati cu diametrul de 20cm)
  • 150 g ciocolata neagra
  • 150 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • 150 g zahar brun
  • 1 lingura ness
  • 30 ml apa fierbinte
  • 3 oua
  • 70 ml lapte batut
  • 100 g faina cu agent de crestere
  • 100 g faina simpla
  • 50 g nuci macinate
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 30 g praf de cacao neagra
  • Pentru crema:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 4 galbenusuri
  • 30 ml amarula (whiskey cream)
  • 350 ml frisca batuta
  • 200 g unt
  • Pentru sirop -optional:
  • 150 ml apa
  • 50 g zahar
  • 1/2 lingurita rom
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 30 g ciocolata alba
  • bombonele de ciocolata
  • optional - trandafiri din napolitana

Mod de preparare

Incepem experienta noastra pregatind cel mai simplu si mai bun blat de tort. Pornim cuptorul la 180°C. Intr-un castron cernem cele doua tipuri de faina amestecate cu praful de copt si bicarbonat, cacao si cele doua tipuri de zahar - astfel incat faina sau praful de cacao sa nu ramana cu bulgarasi.

Separat batem ouale cu laptele.

Topim ciocolata neagra impreuna cu untul la baine-marie. In acest timp dizolvam nessul in apa fierbinte, apoi il turnam peste ciocolata si unt. Narile noastre percep deja mirosul care declanseaza anticiparea momentului senzorial.

Luam de pe foc, amestecam bine compozitia, apoi o turnam peste amestecul de faina si zahar si omogenizam.

Adaugam ouale batute si amestecam bine, apoi turnam aluatul in 3 forme de 18-20 cm si le coacem pana trec testul scobitorii (daca folosim 3 forme in 30-40 minute sunt coapte - intr-o singura forma de tort mai adanca putem ajunge cu timpul de coacere si la 80-90 minute, dar blaturile nu vor fi la fel de moi si pufoase). Le taiem cu cutitul, astfel incat sa avem felii de aceasi inaltime, plane.

Resturile din blat s-a topit in cateva secunde. De data aceasta nu am fost eu ci puiul meu dadea tarcoale prin bucatarie. O intrebare inocenta legata de restul de blat (“de acestea mai ai nevoie?”) a primit raspunsul pe care si l-a dorit si in cateva secunde a disparut si el si farfuria. Am zambit in coltul gurii, cu gandul ca trebuie sa semene si cu mine la ceva…

Cand avem blaturile pregatite incepem sa lucram partea cea mai frumoasa: crema de ciocolata. Punem la baine-marie ambele tipuri de ciocolata. Cand acestea sunt topite adaugam 1/2 din cantitatea de unt, amestecam usor pana se topeste, apoi adaugam cele 4 galbenusuri, pe rand, amestecam vartos dupa fiecare in parte pana le incorporam si crema incepe sa se ingroase. Luam de pe foc si adaugam cealata jumatate de unt. Lasam sa se raceasca, apoi incorporam frisca batuta.

Le lasam sa se cunoasca bine (in jur de 30 secunde), le amestecam bine cu mixerul la viteza mica, apoi la viteza mare, astfel incat cele doua sa isi piarda existenta, dand nastere unei creme senzationale. Oprim mixerul, scufundam un degetel si gustam… HMMM! Dam repede bolul la frigider, pentru ca altfel riscam sa mancam cu lingura crema si nu mai terminam tortul…

Dupa ce a stat la rece o ora o scoatem, o mai mixam inca odata, adaugam 30 ml amarula (sau whiskey cream) si mai lasam la rece inca 30-40 minute. Apoi asamblam tortul. Daca marginile blatului dau semne ca se intaresc, putem insiropa putin fiecare blat, fara sa exageram. Doua liguri de sirop pentru marginile fiecarui blat si eventual inca una pentru interior vor fi mai mult decat suficiente. Daca folosim faina de calitate este foarte posibil sa nu avem nevoie de sirop, caci blaturile raman pufoase si dupa 2 ore. Punem o folie de staniol pe un platou (sa nu il murdarim cand pregatim tortul), punem primul blat uns cu crema, apoi al doilea si al treilea, avand grija sa pastram crema si pentru a-l imbraca la final, dar si pentru decor daca o sa avem rabdare sa mai facem floricele.

Punem tortul la rece pentru cateva ore, sau chiar peste noapte.

Cineva se simte castigator la tombola. Castronul in care a fost crema a disparut si probabil sta cu el in brate si aduna tot ce a mai ramas prin el. Ma resemnez cu gandul ca eu voi fi cea care taie tortul si este clar ca imi voi taia felia cea mai mare!

Cu 30 de minute inainte sa servim tortul il decoram cu bucati de ciocolata neagra (topita, intinsa pe o folie de staniol si pusa la congelator pentru 10-15 minute, taiata apoi cat mai neuniform), ciocolata alba rasa si cateva bombonele la baza.

Scoatem usor folia de staniol de sub tort, iar platoul cu tort este gata pentru servit!

Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Divainbucatarie.ro.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise