Tort de ciocolata

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • pt blat
  • 3 cani faina
  • 1 cana zahar brut
  • 50 gr cacao
  • 1 praf sare
  • 1 praf copt
  • 2 cani lapte
  • 1/2 cana ulei
  • 1 vrf ligta bicarbonat
  • aceasta cantitate este pentru un blat. Eu am copt 3 blaturi.
  • pt crema:
  • 1 kg branza mascarpone
  • 800 gr ciocolata neagra
  • 50 gr zahar pudra
  • 2-3 linguri lapte dulce
  • 50 ml rom
  • visine si fructe de padure
  • pt sirop
  • 1 l apa
  • 6 linguri zahar brut
  • 50 ml rom
  • pt glazura
  • 400 ml smantana lichida
  • 400 gr ciocolata neagra
  • pt frisca
  • 400 ml smantana lichida
  • 3-4 linguri zahar vanilat
  • pt decor
  • cacao pudra
  • bomboane cocos, bomboane ciocolata

Mod de preparare

Pornim cuptorul. Luam o forma de copt si asezam o hartie de copt umezita cu apa. Astfel, se asaza perfect in tava fara a face cute. Blatul de coace drept.

Intr-un castron, adaugam faina, zaharul, cacaoa si un praf de copt si unul de sare. Amestecam cu un tel. IN alt castron, punem bicarbonatul, adaugam laptele (astfel il stingem) si uleiul. Amestecam energic si turnam amestecul peste compozitia uscata. Daca doriti, puteti baga in functiune mixerul in aceasta etapa.

Batem tava de masa ca sa iasa eventualele bule de aer.

Turnam compozitia in forma de copt si dam la cuptorul incins, pentru aproximativ 40-50 minute, la foc mediu. Scoateti si lasati la racit.

Am procedat astfel pentru toate cele trei blaturi.

Crema am facut-o astfel.

Am topit pe baie de aburi ciocolata cu un pic de lapte. Intr-un castron, mixam crema de branza cu zaharul pudra, apoi adaugam cate putin ciocolata topita pana o incorporam pe toata si obtinem o crema fina si deeeelicioasaa!.

Pastram crema pe baie de aburi, dar nu pe foc, atat cat ramane ea calda.

Pentru sirop, punem la fiert apa. Cand incepe sa fiarba, adaugam zaharul brut si lasam sa fiarba un pic. Dam deoparte si adaugam romul. Lasam la racit.

Taiem blaturile in cate doua straturi. Cel de-al treilea blat il taiem in jumatate, astfel ca a obtinem doua blaturi mai mici, care la randul lor le taiem in cate doua straturi.

In aceeasi tava in care am copt blatul, asezam un prim strat de blat pe care il insiropam in etape. Insiropam, asteptam sa absoarba bine, iar insiropam. Apoi asezam un strat de crema, presaram fructe si asezam imediat alt strat de blat. La fel, insiropam, asteptam sa absoarba bine, iar insiropam si tot asa.

Procedam la fel si cu blatul mic. Acoperim blaturile cu un ultim strat de crema care se va intari si va face ca blaturile sa devina solide si rezistente. Le acoperim cu hartie de copt si le dam la rece.

A doua zi, scoatem blaturile din tavi. Folosim o tava mare si incapatoare. Asezam blatul mare si deasupra pe celmic. NU folosim bete suport. Blaturile sunt destul de rezistente. La blatul cel mic pastram insa hartia de copt de dedesupt, taiata pe margine, atfel incat sa nu se vada.

Eu am vrut sa fac doua cascade de trandafiri simetrice, insa am schimbat macazul. Ne ingrijim sa pozitionam drept cele doua blaturi si pregatim glazura.

Intr-un vas, punem pe foc, smantana lichida cu ciocolata si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam un pic la racit si fara sa mixam compozitia, glazuram tortul pe de-a intregul.

Am pudrat cu cacao, am ornat cu bomboane de ciocolata si am pregatit frisca cu care am facut cate doi trandafiri pe laturile blatului mic si am bordurat blatul de jos. Am dat la rece pana la servire.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise