Tort Dobos

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blat:
  • * 3 foi subtiri de pandispan taiate in doua pe lungime = 6 foi
  • Crema:
  • * 120 g zahar
  • * 50 ml apa
  • * 150 g unt
  • * 40 g cacao
  • * 3 pliculete zahar vanilat (100 g cum scria in reteta originala mi s-a prea mult!)
  • * 1 fiola esenta de rom
  • Glazura de zahar ars:
  • * 150 g zahar
  • * cativa stropi de otet (reteta originala zicea zeama de lamaie, dar in alte retete de Dobos am vazut otet asa ca asta am pus)

Mod de preparare

Prepararea cremei:

Am fiert zaharul cu 50 ml apa, apoi am lasat sa se racoreasca. Untul l-am frecat cu cacaoa pana a devenit o crema fina, apoi treptat am adaugat siropul de zahar caldut. In crema care intre timp s-a racit am adaugat zaharul vanilat si esenta de rom.

Prepararea glazurii:

Zahar impreuna cu cativa stropi de otet, se incalzeste intr-un vas pana cand se caramelizeaza.

Repede se toarna peste una din foi, se niveleaza si se portioneaza foaia repede cu un cutit uns cu unt (trebuie lucrat repede pt ca glazura se intareste foarte repede si se sparge)

Foile se ung pe rand cu crema si se suprapun. Peste ultima foaie unsa cu crema se pun bucatile de blat cu glazura, una langa alta astfel incat sa acopere toata lungimea tortului. Marginile se pot imbraca in nuca macinata sau se pot lasa asa cum sint.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise