autor:

Anca E. Voicu

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Aluat fraged cu untura si cidru

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 21 ianuarie 2021

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 21 ianuarie 2021

Ingrediente
330 g făină pentru patiserie (650),, 450 g făină albă (000),, 445 g untură,, 250 ml cidru de casă,, 1 linguriță rasă sare, 2 lingurițe praf de copt, 3 ouă,, 10 g praf de copt,, , În plus:, 90 g făină pentru blatul de lucru,, rahat,, cascaval ras,, 1 ou pentru uns saleurile și rulourile,, , Pentru crema:, 200 ml lapte,, 2 gălbenușuri,, Un praf de sare,, 5 ml îndulcitor,, 1 linguriță apă de flori de portocal,, O jumătate de linguriță coajă de mandarină,, 40 g făină albă,, 40 g unt,, 30 g ciocolată cu lapte,, 2 lingurițe alune de pădure prăjite și măcinate

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 10 min

0 voturi

Mod de preparare

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați.



Aluatul fraged:

Mai întâi scoți untura din frigider și o lași la temperatura camerei astfel încât să poți lucra cu ea, să fie moale.

Pui într-un vas încăpător untura, sarea, ouăle și amesteci bine. Torni cidrul, adaugi făina 650 amestecată cu praful de copt și omogenizezi. Adaugi acum și făina albă și amesteci bine. Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți aluatul, până obții un aluat suficient de consistent pentru a putea fi întins, dar încă pufos.

Întinzi peste foaia de aluat aprox 2 linguri de untură (care la mine s-au încălzit mai tare la temperatura camerei, însă se lucrează mai repede în acest caz). Împăturești foaia, aducând la forma de plic și dai la frigider 30 de minute. Apoi scoți aluatul de la rece, îl întinzi în foaie și îl împăturești la loc. Repeți acest procedeu de 3 ori: întins în foaie, împăturit, 30 de minute la rece. Ține cont că ungi aluatul cu untură doar o dată, la început.

Când ai terminat, îl lași la frigider peste noapte.



Așadar, împarți aluatul în mai multe bucăți, în funcție de câte dulciuri dorești să pregătești.

Vei obține 1,6 kg de aluat, care este grozav de fraged și de gustos și pe care îl poți folosi la preparate dulci, dar și sărate.



Eu am împărțit aluatul în 3 și am pregătit: saleuri, dar și rulouri și cornulețe.

Primul aluat: saleurile, pentru ele am avut nevoie de ou pentru uns și cașcaval ras. O tava e gata in aprox 10 min, la foc iute.

Din al doilea aluat am făcut cornulețele, pe care le-am umplut cu rahat de coacăze și migdale. Acestea nu se ung cu ou și nu trebuie să se rumenească deasupra. La final, cât sunt calde, se tăvălesc prin zahăr pudră. O tava e gata in aprox 15 min, la foc mediu spre iute.

Cel de-al treilea aluat: rulourile. Sunt gata in 20 min, la foc mediu. Eu le-am umplut cu cremă de alune și coajă de mandarina. Crema se face pe foc mic, amestecand continuu ingredientele date (galbenusurile, laptele, faina, indulcitorul, apa de portocal, sarea si coaja de mandarina) pana se ingroasa ca o budinca, apoi adaugi untul, amesteci si imparti crema in doua: una ramane simpla, in cealalta pui ciocolata si alunele. Optional, poti glazura rulourile si cu ciocolata.



Poftă Bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat fraged cu untura si cidru" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Prajitura cu ciocolata

Prajitura cu ciocolata

Intr-un castron cernem faina cu cacaua, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Craciun
Piftie de porc

Piftie de porc

Pentru Revelion, am pregatit piftie de porc. Urechea de porc se parleste si se spala bine. Se

2 voturi    2 comentarii
5h
Retete de Craciun

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii

  • Catinca , 21 februarie 2021

    Foarte bune si fragede.

  • Sorina , 07 februarie 2021

    Sunt tare bune !

  • Cristina , 23 ianuarie 2021

    Arata super!

    • Sonya , 22 ianuarie 2021

      Foarte bune.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

3h 10 min

0 voturi

Ingrediente

  • 330 g făină pentru patiserie (650),
  • 450 g făină albă (000),
  • 445 g untură,
  • 250 ml cidru de casă,
  • 1 linguriță rasă sare
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 3 ouă,
  • 10 g praf de copt,
  • În plus:
  • 90 g făină pentru blatul de lucru,
  • rahat,
  • cascaval ras,
  • 1 ou pentru uns saleurile și rulourile,
  • Pentru crema:
  • 200 ml lapte,
  • 2 gălbenușuri,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 1 linguriță apă de flori de portocal,
  • O jumătate de linguriță coajă de mandarină,
  • 40 g făină albă,
  • 40 g unt,
  • 30 g ciocolată cu lapte,
  • 2 lingurițe alune de pădure prăjite și măcinate

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Catinca

Foarte bune si fragede.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Cozonac cu aluat oparit Cozonac cu aluat oparit

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin. Dupa

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Salata Rogvaiv cu ton Salata Rogvaiv cu ton

Cartofii se spală și se fierb în coajă, într-un vas mărinimos cu multă apă rece și 1 lingură de sare, cca. 30 minute

0 voturi    0 comentarii
1h 5 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Oua umplute