Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se preteaza la cornulete fragede, rulouri cu crema si orice bunatati mai doriti sa preparati.

Timp pregatire
190 minute
Complexitate
ridicata
Aluat fraged cu untura si cidru

Ingrediente

  • 330 g făină pentru patiserie (650),
  • 450 g făină albă (000),
  • 445 g untură,
  • 250 ml cidru de casă,
  • 1 linguriță rasă sare;
  • 2 lingurițe praf de copt;
  • 3 ouă,
  • 10 g praf de copt,
  • În plus:
  • 90 g făină pentru blatul de lucru,
  • rahat,
  • cascaval ras,
  • 1 ou pentru uns saleurile și rulourile,
  • Pentru crema:
  • 200 ml lapte,
  • 2 gălbenușuri,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 1 linguriță apă de flori de portocal,
  • O jumătate de linguriță coajă de mandarină,
  • 40 g făină albă,
  • 40 g unt,
  • 30 g ciocolată cu lapte,
  • 2 lingurițe alune de pădure prăjite și măcinate

Mod de preparare

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați.

Aluatul fraged:

Mai întâi scoți untura din frigider și o lași la temperatura camerei astfel încât să poți lucra cu ea, să fie moale.

Pui într-un vas încăpător untura, sarea, ouăle și amesteci bine. Torni cidrul, adaugi făina 650 amestecată cu praful de copt și omogenizezi. Adaugi acum și făina albă și amesteci bine. Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți aluatul, până obții un aluat suficient de consistent pentru a putea fi întins, dar încă pufos.

Întinzi peste foaia de aluat aprox 2 linguri de untură (care la mine s-au încălzit mai tare la temperatura camerei, însă se lucrează mai repede în acest caz). Împăturești foaia, aducând la forma de plic și dai la frigider 30 de minute. Apoi scoți aluatul de la rece, îl întinzi în foaie și îl împăturești la loc. Repeți acest procedeu de 3 ori: întins în foaie, împăturit, 30 de minute la rece. Ține cont că ungi aluatul cu untură doar o dată, la început.

Când ai terminat, îl lași la frigider peste noapte.

Așadar, împarți aluatul în mai multe bucăți, în funcție de câte dulciuri dorești să pregătești.

Vei obține 1,6 kg de aluat, care este grozav de fraged și de gustos și pe care îl poți folosi la preparate dulci, dar și sărate.

Eu am împărțit aluatul în 3 și am pregătit: saleuri, dar și rulouri și cornulețe.

Primul aluat: saleurile, pentru ele am avut nevoie de ou pentru uns și cașcaval ras. O tava e gata in aprox 10 min, la foc iute.

Din al doilea aluat am făcut cornulețele, pe care le-am umplut cu rahat de coacăze și migdale. Acestea nu se ung cu ou și nu trebuie să se rumenească deasupra. La final, cât sunt calde, se tăvălesc prin zahăr pudră. O tava e gata in aprox 15 min, la foc mediu spre iute.

Cel de-al treilea aluat: rulourile. Sunt gata in 20 min, la foc mediu. Eu le-am umplut cu cremă de alune și coajă de mandarina. Crema se face pe foc mic, amestecand continuu ingredientele date (galbenusurile, laptele, faina, indulcitorul, apa de portocal, sarea si coaja de mandarina) pana se ingroasa ca o budinca, apoi adaugi untul, amesteci si imparti crema in doua: una ramane simpla, in cealalta pui ciocolata si alunele. Optional, poti glazura rulourile si cu ciocolata.

Poftă Bună!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Se curata, se spala si se taie cartofii cubulete.

Cartofi boieresti cu sunculita afumata
Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Spalam cartofii, îi intepam din loc in loc cu furculita și-i bagam la cuptor, la copt.

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca
Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni