Ingrediente
Ingrediente pentru doi cozonaci:, 1 kg faina,50 g drojdie,1 pahar mare de lapte, g ulei,50 g unt topit,8 oua,300 gr zahar,2 linguri rom,2 linguri smantana,1 lingurita sare, de lamaie rasa,100 gr stafide,un ou pentru uns,putin zahar pentru presara sau mac.
Dificultate: Ridicata | Timp: 6h
30 voturi
Mod de preparare
Se amesteca bine si se lasa sa creasca.In timp ce maiaua creste se bat galbenusurile pe marginea aragazului si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc fara sa se incalzeasca prea tare compozitia.
Se adauga apoi 2 linguri de ulei,rom,smantana,vanilie,stafide si coaja de lamaie.
Dupa ce se amesteca bine se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta.Se amesteca usor cu restul de faina si se incepe framantatul care dureaza cam 1/2 ore,pana ce coca nu se mai lipeste de maini.Se incepe incorporatul uleiului amestecat cu untul caldut.Se netezeste la sfarsit coca,se acopera vasul si se lasa sa creasca.O coca reusita creste in circa 4 ore.Coca crescuta se aseaza in forme unse,pregatite astfel:se iau bucati de coca,care,dupa apreciere,ar umple formele cam ceva mai mult de jumatate.Se lucreaza pe planseta cu mainile unse cu grasime.Se intinde coca cat lungimea formei,se unge cu unt sau cu ulei si se ruleaza.Rulourile se pot impleti in 2 sau in 3,cozonacul se umple dupa preferinta cu:rahat,nuca,stafide,cacao,mac.
Se coc la inceput la foc domol,iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit.Se incearca des ca sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor caci va incepe sa se arda.
Atentie!
Rulourile de coca puse in forme,inainte ca acestea sa fie bagate la cuptor,se vor lasa sa creasca in forma timp de o jumatate de ora(pana acestea isi dubleaza volumul)
Din acest aluat se poate prepara si cozonac si pasca,
in cazul in care vrem sa facem pasca,aluatul se intinde intr-o forma rotunda(de tarta) tapetandu-se peretii vasului cu aluat,apoi se pune umplutura care este facuta de regula din:branza de vaci amestecata cu cateva galbenusuri,samantana,stafide si putin gris.
De exemplu,pt o pasca cu dimensiuni normale(cat o forma de tarta obisnuita) se va proceda in felul urmator: o jumatate de kg de branza dulce de vaci se va amesteca cu 3 galbenusuri, cu un pahar mic de smantana din comert,100 gr gris si stafide dupa preferintele fiecaruia.
Dupa ce am umplut pasca o \"inchidem\" cu o foaie din aluat.Se unge si se tine la cuptor timp de 45 min,de asemenea aluatul,inainte de a fi bagat la cuptor,se tine la crescut in tava.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 mai 2009
Interesanta reteta ta.Eu o prepar astfel: 750 G branza de vaci proaspata 5 oua 10 linguri zahar tos 3 linguri lapte praf 1/4 kg smantana 2 linguri faina 1/4 stafide 100 g unt topit coaja rasa de la o lamaie 2 pachete zahar vanilat esenta de vanilie esenta de rom Branza de vaci proaspata se scurge de zer,se sfarama foarte bine cu furculita pentru a evita formarea eventualelor cocoloase.Se adauga un praf de sare,galbenusurile de ou,zaharul,laptele praf,faina,smantana,stafidele,mirodeniile si untul topit(sa nu fie fierbinte).Se amesteca toate ingredintele pana se omogenizeaza ca o pasta.La urma se adauga usor albusurile batute spuma si din nou se amesteca totul,dar incet sa nu se lase compozitia.Se tapeteaza bine o forma sau o cratita cam de 3 kg cu hartie de copt unsa bine cu unt si presarata cu faina.Se toarna compozitia si se coace la foc potrivit. Puteti sa faceti separat o coculita mica din care sa faceti cateva baghete subtirele,impletite pentru a orna pasca sau sa decupati din coca diferite forme (iepurasi,frunzulite...).
flori de piatra (Chef de cuisine) , 04 mai 2009
Multumim pentru reteta.
nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009
Intradevar pasca traditionala se prepara , cu aluatul de cozonac. Mie imi place cel mai mult pasca cu caise su cu visine.