Aluat fraged,moldovenesc pt cozonac si pasca

Timp pregatire
360 minute
Complexitate
ridicata
Aluat fraged,moldovenesc pt cozonac si pasca

Ingrediente

  • Ingrediente pentru doi cozonaci:
  • 1 kg faina,50 g drojdie,1 pahar mare de lapte,250 g ulei,50 g unt topit,8 oua,300 gr zahar,2 linguri rom,2 linguri smantana,1 lingurita sare,vanilie,coaja de lamaie rasa,100 gr stafide,un ou pentru uns,putin zahar pentru presara sau mac.

Mod de preparare

Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua.O parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte clocotit,se amesteca bine pana se raceste,se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte usor caldut.

Se amesteca bine si se lasa sa creasca.In timp ce maiaua creste se bat galbenusurile pe marginea aragazului si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc fara sa se incalzeasca prea tare compozitia.

Se adauga apoi 2 linguri de ulei,rom,smantana,vanilie,stafide si coaja de lamaie.

Dupa ce se amesteca bine se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta.Se amesteca usor cu restul de faina si se incepe framantatul care dureaza cam 1/2 ore,pana ce coca nu se mai lipeste de maini.Se incepe incorporatul uleiului amestecat cu untul caldut.Se netezeste la sfarsit coca,se acopera vasul si se lasa sa creasca.O coca reusita creste in circa 4 ore.Coca crescuta se aseaza in forme unse,pregatite astfel:se iau bucati de coca,care,dupa apreciere,ar umple formele cam ceva mai mult de jumatate.Se lucreaza pe planseta cu mainile unse cu grasime.Se intinde coca cat lungimea formei,se unge cu unt sau cu ulei si se ruleaza.Rulourile se pot impleti in 2 sau in 3,cozonacul se umple dupa preferinta cu:rahat,nuca,stafide,cacao,mac.

Se coc la inceput la foc domol,iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit.Se incearca des ca sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor caci va incepe sa se arda.

Atentie!

Rulourile de coca puse in forme,inainte ca acestea sa fie bagate la cuptor,se vor lasa sa creasca in forma timp de o jumatate de ora(pana acestea isi dubleaza volumul)

Din acest aluat se poate prepara si cozonac si pasca,

in cazul in care vrem sa facem pasca,aluatul se intinde intr-o forma rotunda(de tarta) tapetandu-se peretii vasului cu aluat,apoi se pune umplutura care este facuta de regula din:branza de vaci amestecata cu cateva galbenusuri,samantana,stafide si putin gris.

De exemplu,pt o pasca cu dimensiuni normale(cat o forma de tarta obisnuita) se va proceda in felul urmator: o jumatate de kg de branza dulce de vaci se va amesteca cu 3 galbenusuri, cu un pahar mic de smantana din comert,100 gr gris si stafide dupa preferintele fiecaruia.

Dupa ce am umplut pasca o \"inchidem\" cu o foaie din aluat.Se unge si se tine la cuptor timp de 45 min,de asemenea aluatul,inainte de a fi bagat la cuptor,se tine la crescut in tava.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Pandispan cu visine - reteta de prajitura pufoasa cu visine

Pandispan cu visine - reteta de prajitura pufoasa cu visine

Iata cum sa prepari un pandispan pufos si delicios, imbogatit cu visine aromate. O reteta simpla si rapida pentru un desert...

Pandispan cu visine - reteta de prajitura pufoasa cu visine
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise