autor:

autor

» » Aluaturi si Foietaje

Aluat pentru foietaj

    Reteta postata pe: 04 noiembrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Reteta postata pe: 04 noiembrie 2016

Ingrediente
Pentru baza de aluat :220 g Faina 550 (cu continut ridicat de gluten), 40 g Unt 82%-84%, nesarat, topit½ lingurita Otet , 100 ml Apa foarte receUn praf de sarePentru foietaj:, 180 g Unt 82%-84%, nesarat, uscat de preferabil50 g Extra faina pentru intins, ,

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Aluatul de foietaj este un aluat care necesita mai multa atentie, pentru ca este migalos, si nu iese daca in camera e o temperature ridicata. Ar trebui sa nu ai mai mult de 18-20 de grade, pentru ca untul sa nu se topeasca prea tare. Alex iti cum sa te descurci daca totusi e cald si vrei un aluat de foietaj cu unt, nu cu margarina, cum este cel din comert.



Pasii de preparare:



Foloseste o faina tip 550 cu continut mare de gluten si un unt cu 84% -82 % grasime, care sa fie rece. E foarte important, daca il apesi, sa nu iasa apa din el, asa stii ca este un unt bun. Presara putina faina pe unt si remodeleaza-l intr-un dreptunghi. Foloseste doar buricele degetelor, palma e mult mai calda si risti sa incalzesti untul. Baga-l la frigider apoi.



Pentru baza aluatului, topeste 40 g de unt. Intr-un robot de bucatarie, pune 220g faina, sarea si otetul. Porneste robotul.



Incorporeaza untul topit si apoi 100 ml apa rece. Faina trebuie hidratata treptat. Este recomandabil sa folosim apa rece, cam la temperatura de 6-8 grade Celsius. Iar cantitatea de apa este influentata de calitatea fainii: cu cat faina este mai buna si are un grad crescut de maturitate si umiditate, cu-atat mai multa apa necesita. Cam 2-3 minute dureaza acest proces de framantare. Baza aluatului este gata.



Atunci cand lucrezi cu aluat de foietaj, temperatura optima din bucatarie trebuie sa fie in jur de 18-21 de grade Celsius, iar acest lucru este destul de greu de obtinut, iata un mic truc. Tine o tava de cuptor in frigider pentru cca 30 de min, inainte de a te apuca de treaba. Aluatul trebuie framantat direct pe ea. Pune o carpa dedesubt ca sa nu fuga tava, si o intoarce-o invers si acum ai un blat rece.



Pudreaza tava cu foarte putina faina. La fel si baza de aluat. Acum trebuie intins cu sucitorul.



Pune deasupra bucata de unt de la frigider. Apoi impatureste cu aluatul, intoarce invers alutul si delicat apasa cu sucitorul aluatul, cu grija, sa nu iasa untul prin laterale. Pune putina faina deasupra si intinde pana de vede untul prin aluat. Cand ajungi la jumatate de cm grosime, impatureste aluatul de sus si apoi de jos si baga-l cu tot cu tava la frigider pentru 10 minute.



Repeta intinderea aluatului, impaturirea si bagatul la frigider pentru 10 minute de inca 5 ori pentru a obtine straturi subtiri de foietaj. In momentul in care impaturesti aluatul in mai multe etape, untul se va distribui in mai multe straturi, ceea ce va determina umflarea sa. Motivul pentru care-l bagi in atatea etape la frigider este pentru ca nu vrei ca faina sa absoarba umiditatea untului. Nu trebuie sa-i dai prilejul s-ajunga la temperatura camerei.



Dupa a 6-a impaturire, aluatul e gata.


Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat pentru foietaj" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Aluat fraged, foietaj (pentru Saratele, Branzoici, Placinte etc.) cu branza Philadelphia

Aluat fraged, foietaj (pentru Saratele, Branzoici, Placinte etc.) cu branza Philadelphia

Ingredientele se amesteca si aluatul obtinut se pune la frigider timp de 20 minute. Se intinde

26 voturi    4 comentarii
30 min
Prajituri
Paine pufoasa

Paine pufoasa

Diluam drojdia in apa calduta. Atentie apa sa nu fie fiarta ca sa nu stricam drojdia Punem 2-3 linguri

0 voturi    0 comentarii
3h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 09 noiembrie 2016

    Ai putin de muncit la el, dar credeti-ma ca merita !

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • Pentru baza de aluat :220 g Faina 550 (cu continut ridicat de gluten)
  • 40 g Unt 82%-84%
  • nesarat
  • topit½ lingurita Otet 
  • 100 ml Apa foarte receUn praf de sarePentru foietaj:
  • 180 g Unt 82%-84%
  • nesarat
  • uscat de preferabil50 g Extra faina pentru intins

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

100 voturi    17 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Sidy

Sidy (Chef de cuisine)

Ai putin de muncit la el, dar credeti-ma ca merita !

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi evreiesti