Alvita cu miere

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Alvita cu miere

Ingrediente

  • * 5 albusuri
  • * 400 gr zahar tos
  • * 300 gr nuci (eu am pus doar o cescuta ca atat am avut si a iesit ff bun)
  • * 300 gr miere
  • * 20 ml zeama lamaie
  • * 1 plic zahar vanilat
  • * un pachet foi napolitana

Mod de preparare

Nucile le curatam de coji, se pun intr.o tava pe care o introducem in cuptor unde se lasa cam 10 min la foc mijlociu cu usa cuptorului deschisa.nucile nu tb sa se rumeneasca ci decat sa se prajeasca f putin. se freaca apoi intre palme ca sa pica toata coaja si o macinam. Intr.o cratita puitn mai mare cam de 3l albusurile se bat spuma tare apoi adaugam zaharul si zeama de lamaie (toate odata) si se bat in continuare cu telul in forma de para pe aragaz (se pune obligatoriu un disc mai gros pe flacara) timp de 10 min pana cand se intatreste bnine spuma ca pt bezele(sa isi mentina bine forma cand ridicam telul).In acest timp mierea cantarita direct intr.o craticioara de vreun litru , se pune pe foc mic sa se infierbante(atentie mare la miere ca fierbe repede ca o spuma ). Cand spuma este bine batuta, spuma de albusuri turnam mierea clocotita peste ea: se bate apoi cu telul cu toata forta cca 10 min, insistand pe fundul vasului ca sa nu se prinda, sa nu se arda. Compozitia se umfla ca o spuma moale deoarece miere subtiaza albusul care se va intinde ca o coarda; de aceea albusul tb sa se bata bine ca spuma sa se intareasca pana ce se va rupe coarda(sa nu se mai intinda) si.si va mentine forma(cand se ridica telul nu curge). In acel moment albusurile fiiind bine batut , se ia de pe foc adaugandu.se in compozitie zaharul vanilat si nuca macinata.se amesteca usor pana se incorporeaza bine. Compozitia calda se pune imediat peste foile de napolitana. eu am pus doar cate 2 foi cu umplutura. se pune ceva putin mai greu deasupra dar nu f greu ca sa nu iasa crema si se da la rece. Se pastreaza la rece si dupa 2-3 zile alvita se poate taia in bucati .Cand se taie se tine blatul sprijinit pe latura mai lunga si se va trece cu cutitul prin ambele foi deodata ca sa nu se preseze crema si sa iasa dintre foi. se taie doar cat se papa, se poate tine in loc uscat si racoros si cca 2 luni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise