Lapas(Patella) sunt din familia molustelor cu cochilia in forma de palarie "vietnamaza" si se gaseste pe stancile Oceanului Atlantic. E o molusca apreciata in bucataria portugheza si se prepara in zeci de feluri de retete.
Lapa se desprinde de stanca cand e reflux cu ajutorul unei pietre printr-o lovitura "soc", se spala, se fierbe in apa pana se desprinde de cochilie si se scoate intestinul de deasupra lapei.
Se poate inlocui in aceasta reteta cu succes, cu oricare molusca ce se gaseste in comert.
Se taie marunt ceapa si usturoii si se calesc impreuna cu frunzele de dafin intr-o cratita cu ulei de masline pana sticlesc.
Adaugam la ceapa, Lapas gata fierte, orezul si concentrat de tomate amestecand 2-3min la foc mare sa se patrunda bine aromele (orezul portugheza nu necesita sa stea in apa inainte de gateala). Adaugam apa fierbinte cat sa acopere orezul cu Lapas de 2 degete si fierbem la foc mediu 10min cat orezul sa fie "a la dente". Punem betisoarele de fructe de mare taiate in bucatele potrivite, coriandru verde taiat marunt, piper, sare dupa gust(sos picant optional) amestecam usor, tragem de pe foc, punem capacul si lasam sa odihneasca si sa se amestece aromele timp de 5-8min.
Se serveste cu salata verde si in compania unui pahar de vin alb demidulce rece ca gheata. Va urez pofta buna!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii