autor:

PanaCris

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Babka cu dulceata de lapte si fistic

Autor: PanaCris (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 decembrie 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: PanaCris (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 decembrie 2020

Ingrediente
Pentru aluat:, Făină alba de grâu 000 cca. 250 g,, Zahăr tos 50 g,, Drojdie uscată 4 g (2 lingurițe),, Sare 1 linguriță,, Apă călduță 55 ml,, Unt grăsime 82% 70 g,, Ulei de floarea soarelui 1 lingură., Pentru umplutură:, Dulche de leche Marvel, sau mai bine zis Dulceață de lapte 150 ml,, Fistic decojit cca. 100 g,, Sare Hymalaia 1 linguriță., Pentru sirop:, Zahăr brun cca. 120 g,, Zahăr vanilinat 1 plic,, Apă rece cca. 70 ml,, Esență de rom ½ linguriță.

Dificultate: Medie Timp: 1h 50 min

0 voturi

Mod de preparare

Într-un vas încăpător sau direct în bolul mixerului se cerne făina, se adaugă sarea și drojdia uscată, se amestecă ușor cât să se înglobeze toate ingredientele.
Apoi se adaugă apa călduță și ouăle, mixându-se la viteză mica până se încorporează în aluat. Untul adus la tempertura camerei, se taie cubulețe și se adaugă rând pe rând în aluatul obținut și se mixează la viteză mai mare. După ce s-a obținut un aluat elastic, se unge un vas cu ulei, se pune aluatul obținut și se lasă la dospit la rece peste noapte sau cel puțin 12 ore.
A doua zi aluatul se întinde pe masa de lucru ușor înfăinată, se unge cu dulceața de lapte, lăsând margini de cca. 2 cm, apoi se presară fisticul mărunțit și sarea. Marginile rămase ibere se ung cu puțină apă, apoi se rulează aluatul pe partea mai scurtă, înspre noi. Ruloul obținut se taie cu un cuțit bine ascuțit, pe lungime, pe din două, apoi se împletește aluatul. Forma de cozonac se unge cu ulei, apoi se pune Babka obținută și se lasă la dospit încă 2 ore, la temperatura camerei sau chiar mai mult dacă mai aveți timp și răbdare.
Se coace Babka în cuptorul preîncins cca. 35 minute la 195 grade.
Între timp se prepare siropul, o să vi se pară cam mult, dar nu-i problemă, cozonacul îl va absorbi în întregime.
După ce s-a copt cozonacul, se însiropează cu pensula, fierbinte și se lasă la răcorit.
Este minunat de delicios și lipicios!
Spor și poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Babka cu dulceata de lapte si fistic" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Prajitura cu ciocolata

Prajitura cu ciocolata

Intr-un castron cernem faina cu cacaua, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Craciun
Piftie de porc

Piftie de porc

Pentru Revelion, am pregatit piftie de porc. Urechea de porc se parleste si se spala bine. Se

2 voturi    2 comentarii
5h
Retete de Craciun

  • 0 comentarii

Dificultate

Medie

Timp

1h 50 min

0 voturi

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • Făină alba de grâu 000 cca. 250 g,
  • Zahăr tos 50 g,
  • Drojdie uscată 4 g (2 lingurițe),
  • Sare 1 linguriță,
  • Apă călduță 55 ml,
  • Unt grăsime 82% 70 g,
  • Ulei de floarea soarelui 1 lingură.
  • Pentru umplutură:
  • Dulche de leche Marvel
  • sau mai bine zis Dulceață de lapte 150 ml,
  • Fistic decojit cca. 100 g,
  • Sare Hymalaia 1 linguriță.
  • Pentru sirop:
  • Zahăr brun cca. 120 g,
  • Zahăr vanilinat 1 plic,
  • Apă rece cca. 70 ml,
  • Esență de rom ½ linguriță.

Raporteaza reteta

Retete
de PanaCris
Sandwich cald

Sandwich cald

Se încinge cuptorul. Se tapetează tava cu hârtie de pergament. Se aşează feliile de pâine în

12 voturi    6 comentarii
20 min
Sandviciuri
Legume la cuptor

Legume la cuptor

Se curata dovleceii, vinetele si ardeii. Se taie vinetele felii lungi si se dau cu sare. Dupa 10

5 voturi    5 comentarii
20 min
Retete vegetariene
Prăjitură cu gem şi nuci

Prăjitură cu gem şi nuci

Se topeşte untul, apoi se amestecă cu zahărul, zahărul vanilat, cu 3 ouă şi praful de copt

9 voturi    2 comentarii
55 min
Prajituri
Retete

din Retete de Craciun

Aluat fraged cu untura si cidru Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați. Aluatul

0 voturi    0 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu aluat oparit Cozonac cu aluat oparit

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin. Dupa

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Tiramisu cu crema si trufe de ciocolata