autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

Baclava (din foetaj)

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 06 iunie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 06 iunie 2005

Ingrediente
Pentru 10 portii:, * 250 g faina,, * 200 g unt sau margarina,, * 3-5 ml otet,, * 4-5 g sare,, * 250 g miez de nuca,, * 650 g zahar,, * 1 ou,, * 4-5 ml esenta de migdale (rom),, * coaja de lamiie,, * zahar vanilat.

Dificultate: Ridicata Timp: 1h

5 voturi

Mod de preparare

Untul (margarina) se preseaza cu sucitorul pentru eliminarea apei, apoi se amesteca cu cca 20 g faina presarata uniform pe toata suprafata. Se modeleaza sub forma de dreptunghi si se lasa la rece (+4°C), cca 30 minute pentru a se intari untul. Separat, se framinta un aluat din 200 g faina cu cca 150 ml apa, otet si sare, pina se obtine o coca de consistenta potrivita, care se modeleaza in forma de bila, se cresteaza la suprafata in diagonala cu un cutit si se lasa pe planseta in repaus cca 30 minute. Dupa repaus, aluatul se intinde pe planseta pudrata cu faina, sub forma unei foi dreptunghiulare, cu mijlocul gros si marginile mai subtiri La mijloc se pune untul si se impatureste foaia in patru. Se lasa la rece (+4°C) cca 20 minute. Se mai fac trei impaturiri, de fiecare data in sens opus. Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale. Una din acestea se mai imparte in doua. Cele doua sferturi se intind pe planseta pudrata cu faina, in foi patrate cu dimensiunile de cca 50 cm. Se asaza in tavi, se perforeaza cu furculita pe toata suprafata ca sa nu se bombeze si se coc la temperatura ridicata la inceput, pentru a permite cresterea foetajului, apoi la o temperatura moderata, pentru a realiza o coacere uniforma. Dupa coacere se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Jumatatea de aluat se intinde pe planseta pudrata cu faina, obtinind o foaie mai groasa decît celelalte doua, insa cu aceleasi dimensiuni, se unge cu oua, se asaza intr-o tava stropita cu apa, se portioneaza in bucati patrate (portii) si se introduce pentru copt la cuptor, la o temperatura mai ridicata la inceput, apoi mai scazuta, pentru o coacere uniforma. Una din foi (sferturi) se asaza intr-o tava cu marginile ridicate, se presara uniform jumatate din cantitatea de nuci, amestecata cu zahar, apoi se asaza a doua foaie (din sferturi) se presara restul de nuca amestecata cu zahar si se acopera cu bucatile de foitaj taiate sub forma de portii pe toata suprafata. Separat se dizolva 500 g zahar in cca 200 ml apa si se fierb aproximativ 8 - 10 minute, pina se obtine un sirop legat. Se ia de pe foc, se raceste putin si se adauga esenta de migdale sau rom, zaharul vanilat si coaja de lamiie omogenizind compozitia. Cit este inca fierbinte, se toarna peste baclava cite putin, lasind sa se imbibe in compozitie, apoi se portioneaza cu cutitul. Se mai lasa putin sa patrunda siropul si se serveste.
Daca ti-a placut reteta noastra "Baclava (din foetaj)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Chec cu mac si pere

Chec cu mac si pere

Ungeti cu unt si tapetati cu faina o forma de chec. Perele curatate de coaja si taiate felii le asezati

6 voturi    6 comentarii
1h 5 min
Dulciuri diverse
Cozonac moldo-ardelenesc

Cozonac moldo-ardelenesc

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi,

34 voturi    20 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

1h

5 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 portii:
  • * 250 g faina,
  • * 200 g unt sau margarina,
  • * 3-5 ml otet,
  • * 4-5 g sare,
  • * 250 g miez de nuca,
  • * 650 g zahar,
  • * 1 ou,
  • * 4-5 ml esenta de migdale (rom),
  • * coaja de lamiie,
  • * zahar vanilat.

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat
Supa de ciuperci

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

23 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume
Pui Hawaii

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Chec rapid de ciocolata cu tahini si quaker Chec rapid de ciocolata cu tahini si quaker

Intai pun quaker pe o foaie de copt dupa ce l-am amestecat cu susan nuci si am adaugat 1/2 pahar de apa si putin ulei, presar peste

1 vot    0 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Kukilada-fursecuri cu cacao Kukilada-fursecuri cu cacao

Se pun ingredientele in oala mixerului si cu paleta in forma de ghiara, amestecam bine pana compozitia este omogena. Incalzim cuptorul

1 vot    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu visine