autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

Baclava (din foetaj)

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 06 iunie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 06 iunie 2005

Ingrediente
Pentru 10 portii:, * 250 g faina,, * 200 g unt sau margarina,, * 3-5 ml otet,, * 4-5 g sare,, * 250 g miez de nuca,, * 650 g zahar,, * 1 ou,, * 4-5 ml esenta de migdale (rom),, * coaja de lamiie,, * zahar vanilat.

Dificultate: Ridicata Timp: 1h

5 voturi

Mod de preparare

Untul (margarina) se preseaza cu sucitorul pentru eliminarea apei, apoi se amesteca cu cca 20 g faina presarata uniform pe toata suprafata. Se modeleaza sub forma de dreptunghi si se lasa la rece (+4°C), cca 30 minute pentru a se intari untul. Separat, se framinta un aluat din 200 g faina cu cca 150 ml apa, otet si sare, pina se obtine o coca de consistenta potrivita, care se modeleaza in forma de bila, se cresteaza la suprafata in diagonala cu un cutit si se lasa pe planseta in repaus cca 30 minute. Dupa repaus, aluatul se intinde pe planseta pudrata cu faina, sub forma unei foi dreptunghiulare, cu mijlocul gros si marginile mai subtiri La mijloc se pune untul si se impatureste foaia in patru. Se lasa la rece (+4°C) cca 20 minute. Se mai fac trei impaturiri, de fiecare data in sens opus. Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale. Una din acestea se mai imparte in doua. Cele doua sferturi se intind pe planseta pudrata cu faina, in foi patrate cu dimensiunile de cca 50 cm. Se asaza in tavi, se perforeaza cu furculita pe toata suprafata ca sa nu se bombeze si se coc la temperatura ridicata la inceput, pentru a permite cresterea foetajului, apoi la o temperatura moderata, pentru a realiza o coacere uniforma. Dupa coacere se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Jumatatea de aluat se intinde pe planseta pudrata cu faina, obtinind o foaie mai groasa decît celelalte doua, insa cu aceleasi dimensiuni, se unge cu oua, se asaza intr-o tava stropita cu apa, se portioneaza in bucati patrate (portii) si se introduce pentru copt la cuptor, la o temperatura mai ridicata la inceput, apoi mai scazuta, pentru o coacere uniforma. Una din foi (sferturi) se asaza intr-o tava cu marginile ridicate, se presara uniform jumatate din cantitatea de nuci, amestecata cu zahar, apoi se asaza a doua foaie (din sferturi) se presara restul de nuca amestecata cu zahar si se acopera cu bucatile de foitaj taiate sub forma de portii pe toata suprafata. Separat se dizolva 500 g zahar in cca 200 ml apa si se fierb aproximativ 8 - 10 minute, pina se obtine un sirop legat. Se ia de pe foc, se raceste putin si se adauga esenta de migdale sau rom, zaharul vanilat si coaja de lamiie omogenizind compozitia. Cit este inca fierbinte, se toarna peste baclava cite putin, lasind sa se imbibe in compozitie, apoi se portioneaza cu cutitul. Se mai lasa putin sa patrunda siropul si se serveste.
Daca ti-a placut reteta noastra "Baclava (din foetaj)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Turte dulci cu stafide si aroma de lamaie

Turte dulci cu stafide si aroma de lamaie

Am facut anume aceasta reteta, intrucat imi aminteste mult de copilarie. Nu am mai mancat astfel

5 voturi    5 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Turta cu rom si dovleac

Turta cu rom si dovleac

Pui dovleacul la copt apoi il cureti si cantaresti pulpa obtinuta. Amesteci faina cu praful de copt,

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

1h

5 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 portii:
  • * 250 g faina,
  • * 200 g unt sau margarina,
  • * 3-5 ml otet,
  • * 4-5 g sare,
  • * 250 g miez de nuca,
  • * 650 g zahar,
  • * 1 ou,
  • * 4-5 ml esenta de migdale (rom),
  • * coaja de lamiie,
  • * zahar vanilat.

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat
Supa de ciuperci

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

22 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume
Pui Hawaii

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Pariziene cu mere si nuci Pariziene cu mere si nuci

Laptele se incalzeste putin, nu trebuie sa fie fierbinte. Într-un castron, se pune drojdia, un praf de sare și zahărul. Se

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Placinte cu branza dulce Placinte cu branza dulce

Drojdia si o lingurita de zahar se amesteca intr-un vas cu 50 ml apa calduta. Se lasa sa se umfle. Intre timp, se cerne faina, se

0 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Praline cu mango confiate si ienibahar