autor:

Fara foto

» » Mancaruri cu carne

Beshparmak (cinci degete) - Kazachstan

Autor: OCTAVIAN (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: OCTAVIAN (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 februarie 2011

Ingrediente
Carne (capra, oaie - dobrogeana, ca nu miroase)~2 kg, Cartofi ~2 kg, Ceapa ~ 1.5 kg, Faina ~ 350 gr, Oua 2, Sare 2-3 linguri

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Este mincarea traditionala kazacha, se face numai la ocazii (obligatoriu cind vin oaspeti...). Se numeste "cinci degete" (beshparmak) pentru ca se maninca cu mina... Cantitatile de mai sus sunt orientative, acolo se face toata oaia, sau toata capra, ca sunt multi si oricum, urmatorii carnivori dupa lup sunt kazahii (ei spun asta...)
Se pune carnea cu sarea la fiert, la foc mic, pina se desprinde usor de pe oase. Se scoate carnea si se taie bucati putin mai mari decit o nuca. In supa ramasa, se pun la fiert cartofii curatati si taiati un pic mai mari decit la ciorbele noastre. Ceapa taiata pestisori, dar nu prea fin, se pune intr-un vas cu putina supa si se da la foc pina se moaie, nu mai mult.
Cu faina si ouale se face o foaie de taietei, cum stiu gospodinele noastre, dar nu prea subtire, mai mare decit tava in care se serveste (au tavi rotunde, inalte de 3-4 cm, cum sunt in comert cele pentru pizza).
Dupa ce s-au scos cartofii fierti, se pune la fiert in acelasi vas foaia intreaga de taitei (sau taiata in 3-4, daca va este mai usor).
Foaia fiarta se aseaza in tava, eventual incretita, daca este mai mare, se imprastie deasupra carnea, apoi cartofii si la urma de tot, ceapa, fara sa o scurgem de supa in care am calit-o.
Nu va ramine decit sa va asezati pe covor in jurul tavii, cu un stergar pe genunchi (femeile stau in genunchi, cu fundul pe calcaie, barbatii turceste, sau doar cu un picior sub ei...)
Cu mina dreapta (numai dreapta, ca la ei stinga spurca mincarea!), se apuca cu degetele si se rupe o bucata de coca, cu carne, sau cu cartof, ceapa, etc. si se maninca cu pofta! Ca sa nu insirati mincarea, degetul mare sta deasupra, restul palmei in jos... Pare - si chiar este o mincare simpla, dar este extrem de gustoasa, hranitoare si sanatoasa. De obicei musafirul capata capul animalului...
Daca ti-a placut reteta noastra "Beshparmak (cinci degete) - Kazachstan" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Rulouri din piept de pui cu sos de smantana

Rulouri din piept de pui cu sos de smantana

Pieptul se bate ca pentru snitele, se sareaza, se pun deasupra felii de muschi, ciuperci taiate si

24 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Gulas by copilou

Gulas by copilou

Pentru aceasta reteta ar fi indicat sa se foloseasca carne de porc mai grasa sau impanata cu sunca,

78 voturi    18 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

Promo clipper set

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    OCTAVIAN (Chef de cuisine) , 24 februarie 2011

    Chiar mare onoare... Ca sa ajungi sa gusti asa ceva trebuie sa ajungi capul familiei! Eu am scos-o la capat "diplomaticeste", am chemat copiii pe linga mine (ei maninca in alta parte...) si le-am impartit capul. Am devenit instantaneu si pe viata unchiul cel mai drag. Nu spun ca si cei mari au ramas cu gura cascata! Era sa plec de acolo gata insurat...

  • Camelia Grosu

    Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 24 februarie 2011

    Ce onoare pe musafir!!!

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • Carne (capra
  • oaie - dobrogeana
  • ca nu miroase)~2 kg
  • Cartofi ~2 kg
  • Ceapa ~ 1.5 kg
  • Faina ~ 350 gr
  • Oua 2
  • Sare 2-3 linguri

Raporteaza reteta

OCTAVIAN (Chef de cuisine)

Chiar mare onoare... Ca sa ajungi sa gusti asa ceva trebuie sa ajungi capul familiei! Eu am scos-o la capat "diplomaticeste", am chemat copiii pe linga mine (ei maninca in alta parte...) si le-am impartit capul. Am devenit instantaneu si pe viata unchiul cel mai drag. Nu spun ca si cei mari au ramas cu gura cascata! Era sa plec de acolo gata insurat...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Rulada de miel umpluta cu legume Rulada de miel umpluta cu legume

Carnea de miel dezosata se spala foarte bine si se sterge cu un servet absorbant. Intr-un bol se amesteca vinul alb, condimentele si

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu carne
Friptura de iepure cu legume la cuptor Friptura de iepure cu legume la cuptor

Carnea de iepure se spala si se lasa la scurs pe un servet absorbant. Legumele se curata, se spala si se pun intr-o tava. Se adauga

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Fripturi
Mancare de praz cu masline