Ingrediente
Carne (capra, oaie - dobrogeana, ca nu miroase)~2 kg, Cartofi ~2 kg, Ceapa ~ 1.5 kg, Faina ~ 350 gr, Oua 2, Sare 2-3 linguri
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 30 min
1 vot
Mod de preparare
Se pune carnea cu sarea la fiert, la foc mic, pina se desprinde usor de pe oase. Se scoate carnea si se taie bucati putin mai mari decit o nuca. In supa ramasa, se pun la fiert cartofii curatati si taiati un pic mai mari decit la ciorbele noastre. Ceapa taiata pestisori, dar nu prea fin, se pune intr-un vas cu putina supa si se da la foc pina se moaie, nu mai mult.
Cu faina si ouale se face o foaie de taietei, cum stiu gospodinele noastre, dar nu prea subtire, mai mare decit tava in care se serveste (au tavi rotunde, inalte de 3-4 cm, cum sunt in comert cele pentru pizza).
Dupa ce s-au scos cartofii fierti, se pune la fiert in acelasi vas foaia intreaga de taitei (sau taiata in 3-4, daca va este mai usor).
Foaia fiarta se aseaza in tava, eventual incretita, daca este mai mare, se imprastie deasupra carnea, apoi cartofii si la urma de tot, ceapa, fara sa o scurgem de supa in care am calit-o.
Nu va ramine decit sa va asezati pe covor in jurul tavii, cu un stergar pe genunchi (femeile stau in genunchi, cu fundul pe calcaie, barbatii turceste, sau doar cu un picior sub ei...)
Cu mina dreapta (numai dreapta, ca la ei stinga spurca mincarea!), se apuca cu degetele si se rupe o bucata de coca, cu carne, sau cu cartof, ceapa, etc. si se maninca cu pofta! Ca sa nu insirati mincarea, degetul mare sta deasupra, restul palmei in jos... Pare - si chiar este o mincare simpla, dar este extrem de gustoasa, hranitoare si sanatoasa. De obicei musafirul capata capul animalului...
OCTAVIAN (Chef de cuisine) , 24 februarie 2011
Chiar mare onoare... Ca sa ajungi sa gusti asa ceva trebuie sa ajungi capul familiei! Eu am scos-o la capat "diplomaticeste", am chemat copiii pe linga mine (ei maninca in alta parte...) si le-am impartit capul. Am devenit instantaneu si pe viata unchiul cel mai drag. Nu spun ca si cei mari au ramas cu gura cascata! Era sa plec de acolo gata insurat...