autor:

Eugénia (Mihai ) DELAD

» » Mancaruri cu carne

Boeuf Bourguignon

Autor: Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 24 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 24 februarie 2011

Ingrediente
Boeuf Bourguignon este un fel de mancare „de familie”, de duminica, originar din Burgundia, Franta. O mancare gatita la caserola ( la „cocotte” moderna), cu vin rosu si Bouquet Garni. Secretul este ca trebuie gatita la foc cat mai mic ! Ca si turta dulce si ouale ochiuri, Boeuf Bourguignon, carnea de vita in special, ramane sfant in traditia din Burgundia., Ingrediente: 1 kg antricot de vita, 150 g bacon taiat fasii, 4 catei de usturoi, 20 g de unt, 2 lingurite de Bouquet Garni, 1 l de Burgundia Red ( sau orice alt vin rosu sec), 4 morcovi mari, 200 de grame de ciuperci în Paris, 4 linguri de ulei, 4 cepe mari, 3 linguri de otet balsamic, 2 lingurite zahar brun, piper, sare, cuisoare, frunza de dafin, 2 ramurele de cimbru, o cana de faina, 4 rosii sau o cutie de rosii in bulion, 2 cuburi concentrat de vita, ardei gras colorat(optional), patrunjel verde taiat foarte fin.

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

11 voturi

Mod de preparare

cu 24 de ore inainte de preparare, se fierbe vinul cu 2 cuisoare, 1 lingurita zahar brun. Se flambeaza cu o lingura de coniac. Carnea taiata se pune la marinat in : o cana cu vin, o lingura cu otet, o lingurita de Bouquet Garni, o ceapa taiata in patru, la fel, cu 24 de ore inainte.
Prepararea propriu-zisa : in uleiul incins, se caramelizeaza 2 ceape taiate solzisori mai mari si usturoiul. Se scoate intr-un castron. Se trec apoi morcovii taiat rondele marisoare. Se scot peste ceapa. Se parpolesc nitel feliile de bacon si se pun si ele la …gramada, peste ceapa. Intr-o punga de plastic de pune faina, iar bucatile de carne bine scurse de sosul de marinata se introduc in punga cu faina, pe rand, si se scutura, astfel incat faina sa intre in tesuturile carnii, insa nu sa o imbaxeasca ! In uleiul in care s-au caramelizat morcovii si ceapa, se trece carnea, pe rand, rapid, pe o parte si pe alta. Se toarna in cratita tot vinul, si cel in care a fost carnea la marinat ( inclusiv ceapa din marinata) si cel fiert. Se lasa cratita la foc foarte mic. Intr-o tigaie, in unt se caleste cea de a 4-a ceapa, si se adauga ciupercile, apoi rosiile, zaharul. Se fierb impreuna, pe foc mediu, 10 minute. Se transfera totul intr-o « cocotte », daca e din ceramica iese mult mai gustoasa, daca nu, intr-o « cocotte » obisnuita sau o cratita cu peretii mai grosi. Daca aveti in dotare o « cocotte », e ideala. Se face un bulion de supa dintr-un pahar de apa calda si concentratul de vita care se adauga in vas, se sareaza, pipereaza, se adauga si restul de cuisoare, foile de dafin, crengutele de cimbru, Bouquet Garni si ardeii grasi taiati fasii mari. Se acopera vasul, fie cu o folie de aluminiu, fie intoarceti capacul la cratita invers ( cu manerul in jos) ! Se da la cuptor la foc mic 1- 2 ore (pana cand carnea este frageda). Cu putin inainte de a fi gata, cu aproximativ 20 minute, se face un rantas din faina, se adauga in vas si se da din nou la cuptor. Inainte de servire se presara patrunjel verde tocat. Se serveste cu macaroane, spaghetti, tagliatelle, macaroane gratinate.
Puteti prepara « Boeuf Bourguignon” in cantitati mai mari. Se poate pastra in recipiente inchise ermetic, in congelator, pana la o luna de zile. Se scoate din congelator, cu 30 de minute inainte de incalzire. Daca sosul este prea gros, se adauga un pic de apa calda. Si... bien sûr , patrunjel verde tocat marunt.


Cuisine d'Eugénia http://eugeniadeladcuisine.blogspot.com
Daca ti-a placut reteta noastra "Boeuf Bourguignon" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Boeuf Bourguignon/Carne de vita in sos de vin

Boeuf Bourguignon/Carne de vita in sos de vin

O noua reteta din Turul Frantei care mi-a placut in mod deosebit, din Burgundia, pe care am incercat-o,

16 voturi    3 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Boeuf Bourguignon cu orez Pisto

Boeuf Bourguignon cu orez Pisto

Taiem slanina in cubulete si o punem la prajit pe foc mic. Curatam ceapa, o taiem rondele si o punem

12 voturi    3 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 25 februarie 2011

    Un deliciu!*****

  • sorina gabriela

    sorina gabriela (Chef de cuisine) , 25 februarie 2011

    mmm ce bunatate ...este un preparat fin , aromat , iar de gust , ce ar mai fii de spus? sa o incercam si noi......*****

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 25 februarie 2011

    Intradevar o reteta deosebita...sant convinsa ca rezultatul este grozav de gustos ! Felicitari ! *****

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 25 februarie 2011

      Hmmm ce bine arata, cred ca e si gustoasa!:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

11 voturi

Ingrediente

  • Boeuf Bourguignon este un fel de mancare „de familie”
  • de duminica
  • originar din Burgundia
  • Franta. O mancare gatita la caserola ( la „cocotte” moderna)
  • cu vin rosu si Bouquet Garni. Secretul este ca trebuie gatita la foc cat mai mic ! Ca si turta dulce si ouale ochiuri
  • Boeuf Bourguignon
  • carnea de vita in special
  • ramane sfant in traditia din Burgundia.
  • Ingrediente: 1 kg antricot de vita
  • 150 g bacon taiat fasii
  • 4 catei de usturoi
  • 20 g de unt
  • 2 lingurite de Bouquet Garni
  • 1 l de Burgundia Red ( sau orice alt vin rosu sec)
  • 4 morcovi mari
  • 200 de grame de ciuperci în Paris
  • 4 linguri de ulei
  • 4 cepe mari
  • 3 linguri de otet balsamic
  • 2 lingurite zahar brun
  • piper
  • sare
  • cuisoare
  • frunza de dafin
  • 2 ramurele de cimbru
  • o cana de faina
  • 4 rosii sau o cutie de rosii in bulion
  • 2 cuburi concentrat de vita
  • ardei gras colorat(optional)
  • patrunjel verde taiat foarte fin.

Raporteaza reteta

Retete
de Eugénia (Mihai ) DELAD
Salata « vendredi »

Salata « vendredi »

Se spala salata si se rupe ( nu se taie cu cutitul), se taie ardeiul lamele. Se pune intr-un castron

3 voturi    3 comentarii
10 min
Salate reci
Melcisori aperitiv

Melcisori aperitiv

Se aseaza o jumatate din foi pe masa de lucru, se aseaza feliute de gouda (cascaval) taiate pe lung

7 voturi    4 comentarii
30 min
Aperitive cu carne
Supa asiatica de creveti la wok

Supa asiatica de creveti la wok

Se pun mai intai ciupercile la hidratat intr-un bol cu apa, in cazul in care folosim ciuperci deshidratate

5 voturi    3 comentarii
20 min
Supe de carne

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Un deliciu!*****

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Foietaj cu surpriza Medi (ana)