autor:

Fara foto

» » Budinci

Budinca de varza cu orez (gratinată)

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 01 iunie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 01 iunie 2005

Ingrediente
Pentru 10 portii: 2,500 kg varza dulce, 500 g rosii, 300 g orez, 100 ml suc de rosii, 3 oua, 200 g telemea, 500 g sos bechamel, 100 g cascaval, 100 g pasta de tomate, 300 g smantana, sare, piper, cimbru, dupa gust., , Pentru 1 kg de sos: 80 g faina, 1 I lapte, 80 g unt, 10 g sare.

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Varza se curata, se spala, se taie sub forma de fideluta si se inabusa in ulei cu adaos de apa. Cand este aproape fiarta, se adauga rosiile curatate, spalate si taiate rondele; se condimenteaza si se continua inabusirea pana scade zeama. Orezul se alege, se spala, se scurge si se fierbe dupa care se scurge de zeama, se raceste, se adauga sucul de rosii, pasta de tomate si telemeaua framantata. Ouale se spala, se separa albusurile de galbenusuri, se bat separat pana se spumeaza si se introduc în vasul cu orez, amestecand usor componentele. Intr-o tava unsa cu grasime, se aseaza in straturi alternative varza si orezul pregatit. Deasupra se pune sosul bechamel si se introduce tava la cuptor, pentru gratinare, cca 30 minute. Inainte cu 5 minute de a scoate vasul, se adauga cascavalul ras. Se portioneaza si se serveste cu smantană deasupra.

Pentru sos: Făina se dizolvă în puţin lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert la foc potrivit, se adaugă 1/2 din cantitatea de unt, făina şi sarea, amestecând cu telul în continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Compoziţia se fierbe 30 de minute, după care se strecoară, se controlează gustul şi se adaugă restul de unt pentru a nu se prinde crustă. Se menţine la cald, se foloseşte ca bază la alte sosuri.
Daca ti-a placut reteta noastra " Budinca de varza cu orez (gratinată)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Budinci
Budinca de paste cu branza si sunca

Budinca de paste cu branza si sunca

Se pun la fiert 3 litri apa in care se pune un praf de sare. Pana incepe sa clocoteasca apa se da

10 voturi    1 comentariu
30 min
Budinci
Cataif - varianta mea

Cataif - varianta mea

Alegem o forma de copt termorezistenta si o ungem bine cu unt. Desfacem intai pachetul cu taitei

4 voturi    2 comentarii
1h
Budinci

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 portii: 2,500 kg varza dulce
  • 500 g rosii
  • 300 g orez
  • 100 ml suc de rosii
  • 3 oua
  • 200 g telemea
  • 500 g sos bechamel
  • 100 g cascaval
  • 100 g pasta de tomate
  • 300 g smantana
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • dupa gust.
  • Pentru 1 kg de sos: 80 g faina
  • 1 I lapte
  • 80 g unt
  • 10 g sare.

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat
Supa de ciuperci

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

22 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume
Pui Hawaii

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Budinci

Budinca de paste cu ton salata si branza Budinca de paste cu ton salata si branza

Se fierb pastele in multa apa cu sare pana sant aproape moi-al dente.Se stropesc cu 2-3 linguri de ulei de masline ca sa nu se lipeasca

3 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Budinci
Crema de lamaie Crema de lamaie

Economica, sănătoasă și ușor de facut. Cea mai buna crema este cea făcută în casă. Se poate folosi pentru prajituri, rulade

2 voturi    0 comentarii
20 min
Budinci
Budinca de cartofi