autor:

valentina ionita

» » Mancaruri cu carne

Caltabosi

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 08 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 08 ianuarie 2010

Ingrediente
La timpul de preparare am adaugat si timpul in care am pastrat compozitia la rece, 2 kg carne de porc, 4 buc mate de caltabos, sare, dulce dupa gust, linguri de orez, 3-4 linguri ulei, 8-10 linguri apa minerala, Pentru fiert :, un pahar de vin alb, piper macinat,cateva boabe de piper,coriandru,o crenguta de cimbru,3 cuisoare,2 foi de dafin,sare dupa gust

Dificultate: Redusa Timp: 5h

19 voturi

Mod de preparare

Matele se spala foarte bine, se intorc cu ajutorul unui creion, se razuie cu grija si se tin in apa cu sare si putin otet cateva minute,dupa care se clatesc si se scurg bine de surplusul de apa.
Carnea de porc se spala,se curata de pielite si se trece prin masina de tocat carne.
Se amesteca cu orezul,condimente,sare dupa gust , se adauga putin ulei ,un pic de apa minerala si se amesteca bine…
Compozitia obtinuta se tine cateva ore la rece,dupa care se introduce in mate cu ajutorul tubului special pentru umplerea carnatilor,montat la masina de tocat sau cu mana deoarece matele sunt destul de groase.

Dupa ce s-au umplut matele se leaga bine la capete si se inteapa cu o scobitoare in cateva locuri pentru a nu plesni la fiert .

Se aseaza in cratita si se toarna vinul,condimentele,se sareaza dupa gust , se adauga putina apa calda si se pun la fiert la foc mic .Zeama este tare gustoasa ,iar covrigii tari sunt foarte buni inmuiati in aceasta zeama,bineinteles alaturi de caltabosi.

Caltabosii se pot pastra foarte bine in pungulite la congelator si se scot ori de cate ori cand aveti nevoie…
Daca ti-a placut reteta noastra "Caltabosi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Caltabosi

Caltabosi

Se curata, spala si se pun la fiert ingedientele de mai sus cu sare, boabe de piper si foi de dafin.

30 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Maqlube a la Husny

Maqlube a la Husny

Puiul se curata, se spala si se transeaza apoi il punem la fiert cu ceapa curatata , sare, boabele

13 voturi    21 comentarii
2h 20 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • lumi

    lumi (Chef de cuisine):

    sunt deosebiti caltabosii! Eu ii pregatesc cu 1/2 carne de porc si1/2 carne de vita

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    O sa-ti placa cu siguranta Tatiana...

  • tatiana

    tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Desi nu am facut niciodata, mi-ai dat curaj, voi incerca si eu sa-i prepar !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2011

    Multumesc mult...

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2011

      Ce buni,ca la noi acasa!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010

      Multumesc mult ...Depinde foarte mult de regiuni...Eu din organe pregatesc lebarul... Eu sunt din zona Dobrogei,dar am invatat sa-i pregatesc asa de la bunica mea din Calarasi...(cand eram copil facea parte din Ialomita)

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010

      Multumesc mult ...Depinde foarte mult de regiuni...Eu din organe pregatesc lebarul...

    • Fara foto

      Sidy , 10 ianuarie 2010

      Uite Valentina, cum arata cltabosii nostri facuti din organe :

    • Fara foto

      Sidy , 10 ianuarie 2010

      Foatre interesanta ideea.... La noi, caltabosii se prepara din organe de porc, predominand ficatul.Se pune si carne dar putina.... Arata tare bine caltabosii tai Vali !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2010

      Multumesc mult....Hmm,ce bine arata si caltabosii pregatiti de tine Lumi.....

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2010

      Caltabosii la noi in Moldova se numesc "chisca" si dupa fierbere se prajesc putin. Pe langa turtele de Craciun,caltabosii sunt pe locul 2 ptr. mine de sarbatori.Imi plac mult. Este interesanta reteta ta cu zeama in care se inmoaie covrigii. Daca nu te superi din ce zona provii?

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2010

      Mmmm sunt o nebunie si mie imi plac.Felicitari pentru modul cum ii pregatesti.

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

      sunt preferatii mei! Foarte gustosi !

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

      Foarte buna reteta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

5h

19 voturi

Ingrediente

  • La timpul de preparare am adaugat si timpul in care am pastrat compozitia la rece
  • 2 kg carne de porc
  • 4 buc mate de caltabos
  • sare, dulce dupa gust
  • linguri de orez
  • 3-4 linguri ulei
  • 8-10 linguri apa minerala
  • Pentru fiert :
  • un pahar de vin alb
  • piper macinat,cateva boabe de piper,coriandru,o crenguta de cimbru,3 cuisoare,2 foi de dafin,sare dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

O sa-ti placa cu siguranta Tatiana...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Shaorma cu tortilla si salata Shaorma cu tortilla si salata

Ptr shaorma: taiem pieptul de pui in fasii de 3-4 cm si se pun intr-un bol si se condimenteaza cu 1-2 linguri de ulei de masline, 1/2

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Aperitive
Ciulama de pui cu ciuperci Ciulama de pui cu ciuperci

In cratita cu ulei, se pun aripioarele curatate, taiate si spalate; dupa ce s-au rumenit, se scot pe o farfurie; in uleiul ramas, se

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu carne
Cordon Bleu