autor:

autor

» » , , Fripturi, Mancaruri cu carne, Retete la gratar

Caracatita la gratar - deliciu clasic grecesc

   Specific: 

Grecia


    Reteta postata pe: 05 martie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Specific:  

Grecia


Reteta postata pe: 05 martie 2014

Ingrediente
(pentru 4 portii):, o caracatita 1,2 kg, vin alb 1 pahar, ulei masline 50 ml, otet balsamic 2 linguri, foi dafin 3-4 buc., oregano, lamaie, sare, piper

Dificultate: Redusa Timp: 1h

5 voturi

Mod de preparare

Daca luati caracatita proaspata, trebuie sa parcurgeti si etapa curatarii (cele congelate sunt, in general, curatate). Mai exact, trebuie sa indepartati ochii caracatitei (cu un cutit foarte bine ascutit) si sacul cu cerneala (situat intre tentacule, are forma unui ochi), iar corpul sa-l curatati. Pentru a merge mai usor si ca sa nu riscati sa intepati sacul cu cerneala, puteti taia tentaculele inca de la inceput, cat mai aproape de sac. Dupa taierea celor opt tentacule, mai ramane corpul. Intorceti-l pe dos (la propriu) si indepartati cu grija toate maruntaiele. Spalati din nou, foarte bine, tentaculele si corpul, sub jet de apa rece.

Puneti caracatita intr-o oala mare, la foc mic, fara apa (pentru ca isi lasa ea suficienta apa). Dupa cateva minute, veti observa ca-si schimba culoarea, devenind rosiatica. In acest moment, daca considerati ca nu are suficienta apa, puteti pune un pic, impreuna cu un pahar de vin si cateva foi de dafin.

In functie de marimea caracatitei, lasati-o sa fiarba la foc mic intre 45 si 60 de minute, pana cand o puteti intepa usor cu o furculita. Atentie, daca o lasati prea mult incepe sa fie “cauciucata”! Opriti focul si lasati-o sa se raceasca putin, cat sa puteti tine bucatile de caracatita in mana. Sub jet de apa, spalati din nou caracatita frecand-o usor intre degete, astfel incat sa-i indepartati pielita de un rosu inchis. Intr-un castron, puneti jumatate din uleiul de masline si din oregano, precum si otetul balsamic. Adaugati putina sare si piper. Puneti in sosul rezultat bucatile de caracatita si lasati-le pana le asezati pe gratarul bine incins.

Lasati bucatile de caracatita, pe gratar, doar 3-5 minute, cat sa prinda un pic de culoare. Serviti caracatita calda, stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie, iar pe deasupra presarati un pic de oregano. Puteti acompania “fiara marina” cu o portie de cartofi prajiti in ulei de masline.

Mai multe retete de la Gurmandino gasiti aici.
Daca ti-a placut reteta noastra "Caracatita la gratar - deliciu clasic grecesc" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete la gratar
Snack de toamna

Snack de toamna

Din toate ciupercile le alegem pe cele mai frumoase si taiem din ele, pe lung, cate 10-15 feliute

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete la gratar
Gratar de legume cu ficatei

Gratar de legume cu ficatei

Speli vanata,rosiile si deovlecelul,cureti ardeii grasi,ciupercile si cepele,apoi tai vanata si dovlecelul

5 voturi    2 comentarii
2h 20 min
Retete la gratar

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii

  • Gabriela Barbu , 26 august 2014

    Am gatit caracatita dupa aceasta reteta si este dementiala!!!!

  • Mariana Duta , 26 august 2014

    Interesant.Nu am mancat caracatita fripta.Am mancat baby caracatita si alte fructe de mare preparate cu paste

Dificultate

Redusa

Timp

1h

5 voturi

Ingrediente

  • (pentru 4 portii):
  • o caracatita 1,2 kg
  • vin alb 1 pahar
  • ulei masline 50 ml
  • otet balsamic 2 linguri
  • foi dafin 3-4 buc.
  • oregano
  • lamaie
  • sare
  • piper

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

110 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

71 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete la gratar

Risotto cu pui fript si dovlecel Risotto cu pui fript si dovlecel

Pulpele si zucchini se condimenteaza similar, in afara faptului ca la pui adaugam usturoiul zdrobit iar la zucchini zeama de la jumatate

0 voturi    0 comentarii
2h 50 min
Fripturi
Frigarui cu porc si legume Frigarui cu porc si legume

Se taie carnea de porc în cuburi măricele. Se curăță, se despielițează și se spală ciupercile, apoi se taie în

1 vot    7 comentarii
1h 40 min
Retete de Pasti
Saramura de peste