CARNATI

Timp pregatire
60 minute

Ingrediente

  • spetele (pulpele din fata) de porc; burta (bletul); ceafa de minzat; condimente: sare
  • piper; usturoi

Mod de preparare

Carnatii se prepara in mod obisnuit numai din carne de porc. Aceasta se poate amesteca cu carne de vita tinara, care se procura cu 2-3 zile inainte de taierea porcului si, dupa ce s-a curatat de pielite si oase, se taie in bucati mai mici si se trece prin masina de tocat cu sita mica, de 3-4 ori, adaugind pentru fiecare Kg de carne cintarita 100 ml apa in timpul cit se trece prin masina chiar de prima data. Dupa ce s-a macinat inca de doua ori, se amesteca cu 20 g sare alba fina pentru fiecare Kg de carne si 1,5 g silitra pentru fiecare Kg ce carne. Silitra se va opari cu putina apa clocotita (luata din apa care se adauga in carne) cu care seamesteca bine (sa fie complet dizolvata). Se bate bine carnea cu mina, pina cind se obtine o pasta omogene,apoi se pastreaza la rece, sau la frigider, circa 24 de ore, ca sa se matureze, carnea devenind mai usor de digerat si totodata capatind o culoare rosie-roz, datorita silitrei. Carnea de vita poate sa reprezinte 40% din compozitia de carnati, daca este mai grasa carnea de porc, sau are mai multa slanina. Carnea de porc se trece prin masina de tocat cu sita cu gauri mari (unele persoane o maruntesc cu barda). Odata cu ea se poate trece si carnea de vita, ca sa se lege mai bine impreuna, apoi se framinta cu mina, adaugindu-se 1/2lingurita cu piper macinat si 3-4 catei de usturoi pentru fiecare Kg de carne. Usturoiul se taie in felii si se presara cu o parte din sarea necesara pentru carnea de porc (20 gr la Kg), zdrobindu-se bine cu dosul lingurii de lemn. Dupa aceea, se dilueaza cu o parte din apa care se va adauga pentru carnea de porc (100 ml la Kg de carne), strecurindu-se peste tocatura. Dupa ce s-a framintat bine, compozitia se introduce in intestinul subtire cu spritul sau cu ajutorul tubului pentru carnati, montat la masina de tocat pe care s-a rulat intestinul subtire, taiat in lungime de 80-100 cm, sau mai scurt. Dupa ce s-a umplut (nu prea indesat ca sa nu plesneasca), cirnatul se rasuceste la mijloc. Se formeaza astfel carnati perechi, care se agata pe un bat,neinghesuiti, lasindu-i sa se usuce 2-3 zile, dupa care se dau la afumare 2-3 zile, pina cind capata culoare aurie. Se consuma fripti, sau daca se usuca, taiati in felii subtiri. La dorinta, in compozitia de carnati se poate pune o lingurita cu boia de ardei dulce pentru fiecare Kg de carne sau un varf de lingurita cu ienibahar macinat, cimbru pisat, in afara de piper si usturoi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise