autor:

Silvy

» » Conserve si muraturi

Castraveti crocanti

Autor: Silvy (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Silvy (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 martie 2009

Ingrediente
castraveti de 6 - 8 cm, marar, morcov, hrean, usturoi, frunze de visin, telina, cimbru sau alte plante aromate, ardei iuti (dupa gust), sare, foi dafin, piper boabe

Dificultate: Medie Timp: 1h

4 voturi

Mod de preparare

Se aleg castraveti tineri, mici si foarte proaspeti. Se spala si se pun intr-un vas. Se toarna peste ei, cat sa-i cuprinda, o saramura rece din 10 gr sare la 1 litru de apa si se lasa timp de 3 - 4 ore. Se clatesc de saramura si se aseaza cat mai inghesuiti in borcane de 3 - 5 litri. Printre randurile de castraveti se pun rondele de morcov, marar cu samanta coapta, felii de hrean, catei de usturoi, frunze de telina si, dupa preferinta, cimbru sau alte plante aromate (tarhon, busuioc, rozmarin, maghiran), ardei iuti. Intr-un vas, se prepara saramura din 20-30 gr sare la 1 litru de apa; saramura reprezinta 50% din capacitatea borcanelor cu castraveti. Ex: pentru 4 borcane de 5 litri = 10 litri de saramura; la aceasta cantitate se pun un manunchi nu prea mare de cimbru si marar, 8 frunze de visin, 4 foi dafin, 30 boabe piper. Saramura se fierbe in clocote timp de 5 minute, se ia de pe foc, se lasa 5 - 6 minute sa se tempereze si se toarna in borcane (pana la gura) cu un polonic si o palnie in mijlocul castravetilor (fara plantele aromate care raman in oala cu restul de saramura). Ca sa nu plesneasca, borcanele se pun pe o placa metalica sau doua lame de cutit si se invelesc cu un prosop ud. Borcanele se aseaza pe o masa si se lasa descoperite timp de 48 ore (nu mai mult!); se va produce o fermentatie cu multa spuma (va da pe dinafara!). Dupa aceea, se desarta lichidul din borcane in oala cu restul de saramura si plante aromate si se adauga 1 litru de apa si 1 lingura sare. Se pune la foc sa clocoteasca 10 minute (sa se distruga fermentii) si se aduna spuma. Obs: saramura se tulbura la fiert si devine maronie dar se se limpezeste dupa ce se pune peste castraveti. In timp ce fierbe saramura, se limpezesc castravetii cu apa rece de 3 - 4 ori pana cand se indeparteaza tot sedimentul alb rezultat din fermentatie (borcanul se umple cu apa, se tine cu mana la gura sa nu iasa castravetii si se rastoarna apa). Dupa spalare, castravetii se scurg bine de apa. Deoarece au pierdut din rigiditate, castravetii se pot inghesui mai bine in borcane; se vor completa cu continutul unui borcan care nu a fost umplut sau al unui borcan mai mic. In fiecare borcan se pun deasupra castravetilor 3 - 4 felii de hrean si 6 - 7 frunze de visin. Se foloseste aceeasi metoda ca sa nu plesneasca borcanele si se toarna saramura clocotita peste castraveti. Borcanele se umplu cu lichid pana la 1cm de gura, se infileteaza capacele sterilizate sau se leaga cu celofan dublu.
NOTA: Prin acest procedeu,castravetii nu vor mai fermenta repede ci foarte lent (in decurs de saptamani) si atunci foarte putin, chiar daca se pun in timpul caldurilor mari de vara!
Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveti crocanti" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Ardei iuti murati

Ardei iuti murati

Se taie coditele ardeilor, daca sunt prea lungi si se indeasa bine in borcane. Puneti la fiert 1

16 voturi    13 comentarii
45 min
Conserve si muraturi
Visine pentru prajituri

Visine pentru prajituri

Dupa ce au fost scosi samburii de la visine,se adauga zaharul si aspirina maruntita bine,chiar pisata

1 vot    2 comentarii
1h
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Easy Waves

- 20 %
289.99 lei
231.99 lei

Ondulator Pro 180 Large

- 20 %
179.99 lei
143.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h

4 voturi

Ingrediente

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Dulceaţă de căpsuni reţetă Dulceaţă de căpsuni reţetă

E vremea căpșunilor, dragii mei!!! Ce poate fi mai delicios decât o felie de pâine cu unt și dulceață de căpșuni

7 voturi    1 comentariu
3h 30 min
Conserve si muraturi
Dulceaţă de căpsuni reţetă cu gel fix 3x1 Dulceaţă de căpsuni reţetă cu gel fix 3x1

Capsunii spalati, se curata de codite, cei mari se taie bucati, se pun intro oala incapatoare, se amesteca zaharul cu praful gel fix,

22 voturi    9 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Gem de caise cu menta