Se aleg castraveti tineri, mici si foarte proaspeti. Se spala si se pun intr-un vas. Se toarna peste ei, cat sa-i cuprinda, o saramura rece din 10 gr sare la 1 litru de apa si se lasa timp de 3 - 4 ore. Se clatesc de saramura si se aseaza cat mai inghesuiti in borcane de 3 - 5 litri. Printre randurile de castraveti se pun rondele de morcov, marar cu samanta coapta, felii de hrean, catei de usturoi, frunze de telina si, dupa preferinta, cimbru sau alte plante aromate (tarhon, busuioc, rozmarin, maghiran), ardei iuti. Intr-un vas, se prepara saramura din 20-30 gr sare la 1 litru de apa; saramura reprezinta 50% din capacitatea borcanelor cu castraveti. Ex: pentru 4 borcane de 5 litri = 10 litri de saramura; la aceasta cantitate se pun un manunchi nu prea mare de cimbru si marar, 8 frunze de visin, 4 foi dafin, 30 boabe piper. Saramura se fierbe in clocote timp de 5 minute, se ia de pe foc, se lasa 5 - 6 minute sa se tempereze si se toarna in borcane (pana la gura) cu un polonic si o palnie in mijlocul castravetilor (fara plantele aromate care raman in oala cu restul de saramura). Ca sa nu plesneasca, borcanele se pun pe o placa metalica sau doua lame de cutit si se invelesc cu un prosop ud. Borcanele se aseaza pe o masa si se lasa descoperite timp de 48 ore (nu mai mult!); se va produce o fermentatie cu multa spuma (va da pe dinafara!). Dupa aceea, se desarta lichidul din borcane in oala cu restul de saramura si plante aromate si se adauga 1 litru de apa si 1 lingura sare. Se pune la foc sa clocoteasca 10 minute (sa se distruga fermentii) si se aduna spuma. Obs: saramura se tulbura la fiert si devine maronie dar se se limpezeste dupa ce se pune peste castraveti. In timp ce fierbe saramura, se limpezesc castravetii cu apa rece de 3 - 4 ori pana cand se indeparteaza tot sedimentul alb rezultat din fermentatie (borcanul se umple cu apa, se tine cu mana la gura sa nu iasa castravetii si se rastoarna apa). Dupa spalare, castravetii se scurg bine de apa. Deoarece au pierdut din rigiditate, castravetii se pot inghesui mai bine in borcane; se vor completa cu continutul unui borcan care nu a fost umplut sau al unui borcan mai mic. In fiecare borcan se pun deasupra castravetilor 3 - 4 felii de hrean si 6 - 7 frunze de visin. Se foloseste aceeasi metoda ca sa nu plesneasca borcanele si se toarna saramura clocotita peste castraveti. Borcanele se umplu cu lichid pana la 1cm de gura, se infileteaza capacele sterilizate sau se leaga cu celofan dublu.
NOTA: Prin acest procedeu,castravetii nu vor mai fermenta repede ci foarte lent (in decurs de saptamani) si atunci foarte putin, chiar daca se pun in timpul caldurilor mari de vara!
Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Pentru inceput ne ocupam de fructe.
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiateRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii