autor:

Dulceata_de_trandafiri

» » Dulciuri diverse

Chec cu cacao glazurat

Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 martie 2011

Ingrediente
Ingrediente:, , 1. o cana si jumatate de faina, 2. o cana si jumatate de zahar (nu iese prea dulce dar se mai indulceste dupa pofta cu zaharul pudrat pe deasupra), 3. 6 oua, 4. 6 linguri de ulei, 5. 2 lingurite de praf de copt, 6. jumate lingurita de bicarbonat de sodiu, 7. 2 linguri de cacao, 8. esenta de rom sau mai fain, de cafea, , Glazura:, , 1. 120 gr de ciocolata neagra, 2. 8 linguri de smantana pentru frisca (LaDorna am folosit), 3. o cana zahar pudra, 4. esenta de cafea, 5. un varf de cutit de unt, 6. optional o lingura de nuca tocata

Dificultate: Medie Timp: 1h

5 voturi

Mod de preparare

Checul cu cacao este printre dulciurile care se leaga cel mai pregnant in amintirile mele de copilarie. Parca il si vad, in camara bunicilor, pe un raft care-mi flata inaltimea, adica taman bine sa ma servesc. Si pentru ca bunicii ma cunosteau bine, gaseam mereu si cutitul alaturi, pus anume pentru nepoata de-o potriva pofticioasa si grabita intre doua ture de V-ati ascunselea. Si-mi mai amintesc, de parca a fost ieri, cum se intampla cu atatea alte mancaruri, cum era imposibil dupa gust sa dibuiesc daca l-a pregatit bunicul ori strabunica.

Cu cantitatile de mai sus am umplut doua forme de chec insa am impresia ca formele mele (primite, de asta nu stiu precis) sunt mai mari decat cele obisnuite de chec, ca atare, desi creste, checul meu nu e foarte gros fiindca pun mai putin aluat in fiecare forma.

Se separa albusurile de galbenusuri. Daca folosesti oua de tara, iti va iesi mai sanatos si mai galben checul, cum am patit eu. Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul putin cate putin si se mixeaza in continuare. Se adauga treptat galbenusurile, batute in prealabil. Se adauga cele 6 linguri de ulei. Se incorporeaza si faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul. Se ung formele de chec cu unt si apoi se presara faina sau se pune hartie de copt. Se toarna compozitia in forme, pastrandu-se cateva linguri care apoi se amesteca cu 2 linguri de cacao. Atentie insa caci compozitia cu cacao este mai grea si se lasa la fund, ca atare nu trebuie sa fie prea multa. Se pune in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 de min sau pana cand scobitoarea iese curata.

Cu 5 min inainte de a scoate checul, te poti apuca de glazura, punand intr-un ibric ciocolata cu untul la bain-marie. Cand s-au topit adaugi smantana, zaharul, esenta si amesteci repede si bine. Scoti checurile din forma, pe un gratar cu foaie de copt pe el (ca sa nu murdaresti de jur-imprejur) si torni imediat glazura peste ele, lasand sa se scurga in voie pe peste tot. Presari nuca si lasi sa se raceasca la temperatura camerei pentru ca glazura sa isi pastreze luciul.

In fotografii, cacaoa s-a rusinat si s-a ascuns la o felie mai incolo (se vede doar un inceput timid in sectiune), dar te asigur ca am pus din belsug :). Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Chec cu cacao glazurat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Piersicute

Piersicute

Preparare: Pentru compozitie se amesteca ouale cu zaharul pana se topeste,apoi punem uleiul,praful

1 vot    1 comentariu
3h
Dulciuri diverse
Briose cu visine

Briose cu visine

Mod de preparare: Se bate la mixer zeama de fructe cu zaharul pana la topirea cristalelor. Se

3 voturi    3 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 10 %
499.99 lei
449.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Adriana K.D.

    Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 15 martie 2011

    Hmmm...un deliciu!

Dificultate

Medie

Timp

1h

5 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 1. o cana si jumatate de faina
  • 2. o cana si jumatate de zahar (nu iese prea dulce dar se mai indulceste dupa pofta cu zaharul pudrat pe deasupra)
  • 3. 6 oua
  • 4. 6 linguri de ulei
  • 5. 2 lingurite de praf de copt
  • 6. jumate lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 7. 2 linguri de cacao
  • 8. esenta de rom sau mai fain
  • de cafea
  • Glazura:
  • 1. 120 gr de ciocolata neagra
  • 2. 8 linguri de smantana pentru frisca (LaDorna am folosit)
  • 3. o cana zahar pudra
  • 4. esenta de cafea
  • 5. un varf de cutit de unt
  • 6. optional o lingura de nuca tocata

Raporteaza reteta

Retete
de Dulceata_de_trandafiri
Bagheta cu susan

Bagheta cu susan

Cui nu-i rascoleste amintiri mirosul de paine calda?...De ceva vreme tot zic si nu apuc sa ma tin

1 vot    4 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

Fiindca abia ce am intrat in mult asteptata - de unii - si hulita - de altii - luna a indragostitilor,

2 voturi    4 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Salata de cruditati

Salata de cruditati

Merele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Morcovii si telina se curata si se taie cu mixerul

2 voturi    4 comentarii
15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Adriana K.D.

Adriana K.D. (Chef de cuisine)

Hmmm...un deliciu!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mucenici umpluti